Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:43 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Radu Ciorei (galerie foto)

ro

30 Jun, 2018 00:00 3270 Marime text

Aproape patru decenii şi jumătate dirijorul Radu Ciorei (născut pe 28 mai 1952, la Cluj) a dedicat filarmonicii constănţene. De aceea, este îndreptăţit a fi considerat invitat de onoare la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa.

Cu acest prilej, a fost distins cu medalia „Jean Ionescu“ din partea cotidianului ZIUA de Constanţa şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
În cartea „Dulcea povară“, pe care o găsiţi în varianta digitalizată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, Jean Badea i-a dedicat o prezentare obiectivă, cu bunele şi relele carierei de dirijor.
 
„S-a pregătit pentru cariera de dirijor la clasa Einil Simon de la Conservatorul «Gh. Dima» din Cluj-Napoca, oraşul său natal (promoţia 1977), dar a continuat să-şi desăvârşească pregătirea la Weimar, cu reputaţii maeştri Igor Markevitch şi Kurt Masur (1978) şi Otmar Suitner (1979). Încă din timpul studenţiei, a fost corepetitor colaborator al Operei de Stat, după încheierea studiilor fiind angajat la aceeaşi instituţie tot corepetitor. 
 
Nerăbdător să preia bagheta dirijorală, a părăsit Clujul pentru funcţia de dirijor al orchestrei Teatrului Liric din Craiova (1980-1985), până când i-a revenit dorul de ducă spre alte plaiuri, de data aceasta la Constanţa, la Teatrul Liric, unde a dirijat opere de Verdi, Puccini, Rossini. Când s-a înfiinţat Orchestra Simfonică, Radu Ciorei a fost atras de repertoriul simfonic, la început ocazional, apoi, din anul 1991, s-a transferat la Filarmonică, fiind numit, între timp, şi director al tinerei instituţii. 
 
Radu Ciorei era conştient de dificultăţile funcţiei de conducător al unui colectiv obişnuit cu succesele şi turneele peste hotare din «era Staicu». A reuşit să menţină trupa la nivelul de exigenţă impus de predecesorul său, să permanentizeze concertele orchestrei în plan internaţional (Belgia, Spania, Germania, SUA, Portugalia, Coreea de Sud, Franţa, Turcia, Grecia, Argentina), să diversifice repertoriul şi să atragă cei mai valoroşi colaboratori (solişti şi dirijori). 
 
Mai mult, a înfiinţat Festivalul Internaţional „Marea Neagră" şi Festivalul de Muzică Româno-Americană (1992). Se pare însă că, după zece ani, oamenii se obişnuiesc şi cu binele, nu numai cu răul. Cei care au fost «plimbaţi» prin trei continente au obosit, vor altceva, nici ei nu ştiu prea bine ce... Şi schimbarea directorului ar fi noutatea, sau soluţia, sau «leacul» vindecării de preaplin şi angoase. I se impută deturnări de · fonduri, neconfirmate de verificările financiare oficiale, alte abuzuri imaginare care, în final, vor face să triumfe cabala: Radu Ciorei este schimbat din funcţie. 
 
Cel care visa pentru Constanţa «o viaţă muzicală de excepţie», după cum declara într-un interviu, este acum mai liniştit, eliberat de griji manageriale, are timp să-şi valorifice proiectele numite Vivaldi, Bach, Prokofiev, Brahms... la filarmonicile din România şi din lume. 
 
P.S. Reorganizarea sau restructurarea din septembrie 2004 a dus, de fapt, la desfiinţarea Filarmonicii «Marea Neagră»; «construită» din trudă, şi visuri, şi lacrimi de bucurie şi durere de Paul Staicu şi Radu Ciorei. O singură orchestră care să interpreteze în aceeaşi săptămână partiturile «Trubadurului» şi ale «Simfoniei destinului». E bine? E rău? Dacă ar fi fost bine, am fi auzit de asemenea «reorganizări» şi la Braşov, Craiova sau Timişoara. Se pare însă că doar la Constanţa Consiliul Judeţean a poftit premiul întâi cu cunună pentru economii bugetare seama instituţiilor de cultură şi artă. 
În asemenea împrejurări, Radu Ciorei a fost rechemat să gestioneze programul simfonic al acestei orchestre, fiind, din 2004, dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet «Oleg Danovski» din Constanţa“.
 
Citeşte şi:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (Xl) (galerie foto)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 01 Jul, 2018 04:03 Radu Ciorei născut pe 28.05.1952 are o cifră a destinului 5 din 3 și 2, foarte convingător, poate fi ascultat și crezut de toată lumea orice ar zice, inventează mereu ceva nou și iese bine din situații incredibile (5). Bun coleg, bun partener, îi sare țandăra din te miri ce, instantaneu redevenind calm și plăcut la loc (2). Talentat, îndrăzneț, aventuros, carismatic, norocos vrea mereu să fie admirat (3). Poate conduce cu mână forte, poate fi șef și îi și place (2+8=1).







Cele mai recente postari