Dirijor în templul muzicii clasice - Radu Ciorei
Orchestra simfonică din Constanţa a fost înfiinţată în anul 1979. S-a născut din iniţiativa dirijorului
Paul Staicu, nume foarte cunoscut, la data aceea, personalitate cu o bogată activitate concertistică în ţară şi în străinătate, profesor la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, deţinătorul unei importante medalii,
„Herbert von Karajan”.
Din anul 1979 şi până în 1989, maestrul Paul Staicu îşi uneşte destinul cu cel al Orchestrei Simfonice din Constanţa, orchestră care se afirmă cu repeziciune în viaţa muzicală a ţării, dar şi în cea internaţională, prin turneele de succes susţinute în Spania, SUA, Italia ş.a. Începând cu anul 1989, Paul Staicu se stabileşte în Franţa. Cu orchestra Simfonică din Montbéliard, al cărei creator, dirijor şi director artistic a fost, susţine numeroase concerte pe importante scene ale Franţei şi ale lumii. Despre Paul Staicu şi
Gheorghe Stanciu, cel de-al doilea mare dirijor al Constanţei, vom vorbi cu alt prilej.
Astăzi, ne vom opri la cariera strălucitoare a dirijorului
Radu Ciorei, care marchează în curând, printr-un concert festiv, patru decenii de activitate şi a cărui muncă creatoare se împleteşte organic cu cea a filarmonicii constănţene.
Când a venit la Constanţa, în 1984, tânărul clujean adunase deja zece ani de activitate: dirijor al Orchestrei de cameră „Intermezzo” Cluj-Napoca, maestru corepetitor la Opera Română din Cluj şi dirijor la Teatrul Liric din Craiova. Întâlnirea lui cu Paul Staicu a fost benefică, deşi Radu Ciorei a rămas în continuare un fidel discipol al maestrului său,
Emil Simon, de la Academia de Muzică din Cluj-Napoca.
Dimensiunea personalităţii muzicale a lui Radu Ciorei a cunoscut o constantă creştere valorică prin împletirea armonioasă, în ţară şi peste hotare, a celor două specialităţi de bază ale profesiei sale - dirijatul simfonic şi al spectacolului de operă. Preocupările sale repertoriale apar, în acest sens, dintre cele mai notabile: de la lucrările preclasice până la cele contemporane, Radu Ciorei a tălmăcit şi a asimilat cu aleasă măiestrie un vast repertoriu liric şi simfonic, inclusiv prime audiţii de muzică românească.
Radu Ciorei a avut şi meritul să adune sub cupola Filarmonicii constănţene - chiar am avut o asemenea instituţie de certă recunoaştere internaţională! - întâmplări artistice de rezonanţă, o filarmonică de calibru, fie şi numai pentru că şi-a găsit drum câştigând publicul din marile capitale europene ale muzicii, dar şi de pe alte continente.
Talentul, rezultatele muncii sale, cultural- muzicală, maniera de a lucra cu orchestra şi cu soliştii i-au adus respectul acestora şi al spectatorilor. Drept pentru care, timp de zece ani, a fost managerul prestigioasei instituţii profesioniste, poate anii cei mai performanţi ai acesteia, când în sala de concerte se înregistrau marile evenimente muzicale care adunau melomanii din tot judeţul.
Serile de concert dirijate de Radu Ciorei aveau totdeauna un aer aparte: la sfârşit, prinşi încă în vraja muzicii, un grup - mereu mai numeros - de melomani, ziarişti, colegi continua discuţiile în foaier sau, uneori, în micul apartament al dirijorului. Deschiderea către frumos, prietenie, onestitate aduna comunitatea locală atât de avidă de muzică bună, de o intensă viaţă culturală, pe care o întreţinea din plin.
Radu Ciorei este un neobosit: bogata sa activitate muzicală la pupitrul spectacolelor de operă şi concertelor simfonice se desfăşoară şi în prezent în ritm alert în ţara noastră, dar şi pe scenele lumii: Portugalia, Spania, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, SUA, Argentina, El Salvador, Bermuda, Coreea de Sud etc.
A fost, de asemenea, numit director onorific al Orchestrei Simfonice din Seul, Coreea de Sud, director artistic al Festivalului Internaţional „Per-Art” şi al Orchestrei Multinaţionale a Mării Negre, director artistic al Festivalului Internaţional „GRAF-Art”, a dirijat pe scenele vestitelor „Teatro Verdi” (Florenţa, Italia), „Seoul Arts Center” (Coreea de Sud), Sala „Olympia” - (Paris, Franţa), „Hilton - Noga” (Cannes, Franţa), Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia), Stadt-Casino Basel (Elveţia) etc.
Critica de specialitate l-a decretat „un maestru perfect al baghetei”, „un real poet al baghetei”, subliniindu-i constant calităţile sale profesionale. Radu Ciorei are şi alte însuşiri care îl definesc: marea prietenie, deschiderea către nou, continua căutare a unor noi forme de expresie artistică, creativitatea, apartenenţa la spiritul cultural al oraşului. Alături de Paul Staicu,
Constantin Daminescu, Gheorghe Stanciu,
Mihaela Roşca şi de toţi membrii orchestrei, a clădit la Constanţa un templu al muzicii clasice.
Galerie foto: