Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:48 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castelu. Omul Centenar Istoricul şi profesorul universitar doctor Gheorghe Dumitraşcu (25 septembrie 1939, Nisipari - 17 ianuarie 2017, Constanţa)

ro

24 Nov, 2018 00:00 8506 Marime text
În anul celebrării unui veac de la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în anul 1918, în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, istoricul dobrogean, patriot desăvârşit şi prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu a fost desemnat de Consiliul Local Castelu Omul Centenar al comunităţii castelanilor.

Născut la Nisipari, pe 25 septembrie 1939, Gheorghe Dumitraşcu a cinstit locul, oferind satului său natal, identitate şi o monografie extrem de complexă.

Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară din localitate, construită de Mihail Valaori, apoi cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, şi cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Doctoratul în istorie l-a susţinut în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“.
 
De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte a Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996.
 
Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat fervent, cu toată convingerea şi autoritatea morală, pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică. Împreună cu fiica sa, Lavinia Dacia, a scris 12 cărţi.
 
Profesorul s-a stins din viaţa pe 17 ianuarie 2017, în secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. După dispariţia sa fizică, profesorul a primit şi titlul de cetăţean de onoare post-mortem al judeţului Constanţa, iar Consiliul Local Municipal Constanţa a votat pentru atribuirea numelui dascălului unei stradele din centrul vechi al municipiului Constanţa.

Arc peste timp. Noua şcoală din Nisipari va purta numele profesorului Dumitraşcu

La 80 de ani de când Mihai Valaori, un bancher cu viziuni liberale construia prima şcoala din satul Nisipari, unde avea să urmeze gimnaziul şi Gheorghe Dumitraşcu, actuala administraţie locală din Castelu, tot de dreapta, construieşte cu fonduri de la bugetul de stat o şcoală nouă care, aşa cum ne mărturisea viceprimarul Antoneta Prodan la Interviu Live, va purta numele profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Şcoala din Nisipari se numeşte «Iuliu Valaori», dat în memoria fratelui său chiar de ctititorul şcolii, Mihail Valaori. Profesorul Dumitraşcu va da numele celeilalte şcoli, care se află acum în construcţie. Iuliu Valaori şi Gheorghe Dumitraşcu sunt oameni reprezentativi pentru noi, prof. Dumitraşcu este şi cetăţean de onoare. Este o stradă în Nisipari care poartă numele lui Gheorghe Dumitraşcu. A fost un om modest, sensibil, dânsului îi datorăm şi realizarea Monografiei comunei Castelu”, mărturisea Antoneta Prodan.
 
Citeşte şi:
 
Gheorghe Dumitraşcu Ne cheamă pământul. De Ziua morţilor în satul meu dobrogean

Interviu live Antoneta Prodan - „Îmi doresc să ajungem la momentul în care să se zică (oftează) - «Domnule, iată alt fel de politică!»“ (video)

Interviu live Satul Chiostel, actuala comună Castelu din judeţul Constanţa, în Anul Centenar (documente + galerie foto) 

#SărbătoreşteDobrogea Distincţia Meritul dobrogean şi medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitraşcu

Mesaj emoţionant la un an de la dispariţia prof. dr. Univ Gheorghe Dumitraşcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“
 
Îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa Gheorghe Dumitraşcu, un mare om şi profesor, condus azi pe ultimul drum


La despărţire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitraşcu Lavinia Dumitraşcu - Cuvinte despre tata

Rămas-bun, drag Profesor! Gheorghe Dumitraşcu a fost înmormântat cu tricolorul (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii