Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

76 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Grigore Antipa, pasionat cercetător al Mării Negre

ro

09 Mar, 2020 00:00 2188 Marime text

Astăzi se împlinesc 76 de ani de la trecerea în nefiinţă a savantului naturalist Grigore Antipa. Născut pe 27 noiembrie 1867, la Botoşani, într-o familie de intelectuali, rămâne orfan de mic şi este crescut de unchi şi mătuşi într-un mediu multicultural.


 
Urmează liceul la Iaşi, fiind coleg cu Emil Racoviţă şi Dimitrie Voinov. Cu sprijinul fratelui său mai mare, Nicolae (care era parazitolog), obţine o bursă regală şi face studii universitare în Germania, cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, continuându-şi apoi cercetările ştiinţifice în Franţa şi Italia (din această perioadă datează studiul său asupra evoluţiei timusului la peşti).

Pasionat de studiul Dunării şi al Mării Negre, participă în 1893 la o expediţie pe Marea Neagră, ocazie cu care face primele cercetări de biologie marină. Însuşi regele Carol I este cel care îi pune la dispoziţie, pentru această expediţie, crucişătorul „Elisabeta”.
 
Tânărul cercetător Grigore Antipa a fost ajutat în cercetările sale de trei ofiţeri specialişti din echipaj - un hidrofizician, un hidrochimist şi un astronom. La pupa navei, Antipa a solicitat comandantului montarea unei drage primite de la Napoli, cu care a adus la bord o bogată faună bentonică.

Cercetările s-au efectuat de la Constanţa spre Sud până la frontiera cu Bulgaria, după care crucişătorul a navigat spre Nord, către Sulina. S-au efectuat mai multe opriri la diferite latitudini şi longitudini. Materialul cules a fost selectat, analizat la microscopul instalat în laboratorul navei, după care introdus în borcane, depozitate în lăzi.

În dreptul Tuzlei, crucişătorul „Elisabeta” a fost surprins de o puternică furtună, care a provocat, în pofida tuturor precauţiilor luate, spargerea mai multor borcane cu probe de plancton şi bentos. Ajuns la gura Canalului Sulina, crucişătorul a navigat spre portul Sulina, unde s-a făcut aprovizionarea cu apă, carburanţi şi alimente. Ulterior, nava a revenit pe mare, cercetările fiind continuate până la 15 iulie 1893, când „Elisabeta” a intrat în portul Constanţa, încheind prima etapă a campaniei de vară.

O a doua campanie de cercetare s-a desfăşurat între 8 iulie şi 26 august 1893. Staţionarea în portul Constanţa a durat numai cinci zile, crucişătorul „Elisabeta” având misiunea ca în partea a doua a campaniei să execute o călătorie în jurul Mării Negre, vizitând porturile Balcic, Constantinopol, Sinope, Trebizonda, Ialta, Sevastopol şi Odessa.

Expediţia a durat 42 de zile (20 iulie - 31 august) şi a permis ilustrului oceanolog Grigore Antipa să studieze repartiţia spaţială a faunei planctonice şi bentonice pe întinsul întregii zone litorale a Mării Negre.
 
Obţinând rezultate semnificative în domeniul hidrobiologiei, Antipa este considerat un precursor în acest domeniu, atât în ştiinţa românească, cât şi în cea mondială.
 
În anul 1932, Grigore Antipa înfiinţează la Constanţa Institutul Biooceanografic, cu cele două rezervaţii şi staţiuni de cercetări. Institutul se transformă în 1949 în Staţiunea de Cercetări Maritime şi Proiectări Piscicole, înglobată în 1970 în Institutul Român de Cercetări Marine.
 
Aflat, timp de peste 50 de ani, la conducerea Muzeului Naţional de Istorie Naturală (care îi poartă astăzi numele), savantul a contribuit cu o serie întreagă de inovaţii privind organizarea acestui muzeu, modul de expunere, aranjamentul şi explicarea colecţiilor, eforturile sale concretizându-se şi într-un tratat referitor la muzeele de istorie naturală, publicat în 1934 şi care s-a bucurat de succes în toată Europa.
 
Întemeietor al şcolii româneşti de hidrobiologie şi ihtiologie, Grigore Antipa a fost membru al Academiei Române şi al mai multor academii din străinătate.
 
S-a stins din viaţă pe 9 martie 1944, la Bucureşti.
 
Sursa foto: site-ul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” - https://antipa.ro/ 
 
Citeşte şi: 

Un apărător al Dobrogei La masă cu Grigore Antipa (galerie foto)

Oceanograful Dobrogei. 140 de ani de la naşterea lui Ioan Borcea

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ are nevoie de o navă pentru o expediţie în Marea Neagră

#citeşteDobrogea 119 ani de la naşterea savantei dobrogene Victoria Iuga Raica. Amintiri despre Tulcea natală
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari