#citește Dobrogea Florin Șlapac, la aniversare/comemorare
13 Mar, 2021 00:00
13 Mar, 2021 00:00
13 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3752
Marime text
Dacă nu s-ar fi stins la 13 martie 2014, Florin Șlapac ar fi împlinit azi 69 de ani.
Se spune despre cei care părăsesc această lume fix în ziua în care s-au născut, că au destine insolite și misiuni importante pe Pământ. Cele mai celebre exemple sunt Shakespeare, Rafael sau Ingrid Bergman.
Florin Șlapac, născut la Constanța pe 13 martie 1952, a fost și el o figură, un personaj, un om dăruit cu un talent literar ieșit din comun, chinuit totuși de cele omenești, de patimi, de orgolii, de boli, de suferințe.
Volumele sale de proză și poezie atestă un scriitor inspirat, minuțios, artizan fabulos al cuvântului, căruia se pricepea să-i surprindă cele mai ascunse și nebănuite sensuri. Citea enorm, se documenta timp îndelungat pentru fiecare carte și își alcătuia, în carnețelele sale alese cu grijă, o „bază strategică de date”, cu sintagme, propoziții sau fraze, ale căror semnificații doar el știa să le deslușească.
Deși îi plăcea să-și controleze atent structura scrierilor și direcția în care se îndrepta narațiunea, se trezea adesea în preajma unor situații și personaje apărute din neant, pe care era nevoit să le gestioneze și să le integreze cumva în țesătura romanului, agasat parcă de jocurile imaginației pe care nu o putea ține în frâu. Era adesea – recunoștea și el - doar un canal prin care curgeau, cu ușurință, bucurie și glorie, cuvinte, imagini, sunete, miresme, stranii asocieri de idei, toate menite să fie așternute, cu răbdare, într-o carte – o muncă nu tocmai simplă pentru un perfecționist al stilului, care revenea de zeci de ori asupra textului, considerând mereu că ceva/cumva ar mai putea fi rescris.
În perioada care a urmat după anul 1990, odată cu eliberarea pieței de carte, anglistul Florin Șlapac a colaborat cu edituri de prestigiu (Univers, Polirom, Humanitas, Nemira, Teora etc), traducând peste 20 de volume din literatura britanică și americană, sau întocmind manuale de limbă engleză.
A călătorit în America și Europa, curios să cunoască alți confrați pierduți, ca și el, în labirintul fără ieșire al literaturii, dar cel mai bine îi era acasă, în apropierea mării, a cărei proximitate îl făcea să se simtă în siguranță, înrădăcinat, pregătit să facă față oricăror provocări.
A fost, fără îndoială, unul dintre cei mai importanți scriitori ai acestui spațiu, care încă rămâne de citit și descoperit.
Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
#citește Dobrogea: Scriitorul Florin Șlapac, venit și plecat din această lume, în aceeași zi de 13
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii