Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Marius Oprea sau despre poezia istoriei

ro

22 May, 2020 00:00 3085 Marime text

  • Astăzi se împlinesc 56 de ani de la nașterea istoricului Marius Oprea.

 
Născut la Târgoviște, pe 22 mai 1964, Marius Oprea a studiat istoria și arheologia la Universitatea din București, fiind autorul unei teze de doctorat cu tema „Rolul și evoluția Securității (1948-1964)”.

Preocuparea pentru demascarea atrocităților din vremea comunismului s-a concretizat în numeroase articole şi lucrări privind istoria poliției politice în România şi mai multe cărţi pe acelaşi subiect. Volumul său din 2002, „Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente (1949-1989)” a luat premiul Asociaţiei Editorilor din România, pentru cea mai bună carte de istorie a anului.

Fondator, în 2005, al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea a coordonat sau a colaborat la o serie întreagă de alte volume, apreciate de românii care doresc să știe adevărul despre cei aproape cincizeci de ani de regim opresiv: „Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov”,  „Securiştii partidului” „Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului”; „Bastionul cruzimii. O istorie a Securităţii (1948-1964)”; „Moştenitorii Securităţii”; „Adevărata călătorie a lui Zahei. V. Voiculescu şi taina Rugului Aprins”; „Şase feluri de a muri”, „Mafia arabă de la Ceauşescu la Iliescu”, „Studiu de fezabilitate pentru mîntuire. 101 povestiri despre România”.

Dincolo de această misiune asumată, de dezgropare a istoriei noastre recente (este întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, pentru identificarea rămăşiţelor celor care au fost ucişi de Securitate sau au murit în lagăre şi penitenciare), Marius Oprea nu și-a uitat pasiunea mai veche pentru literatură. A scris poezie, romane şi scenarii de filme documentare.

În noiembrie 2019, când cotidianul ZIUA de Constanța a organizat celebrarea Zilei Dobrogei, Marius Oprea a fost invitat să rememoreze figura uneia dintre cele cinci personalități omagiate, arheologul Petre Diaconu. A fost o evocare impresionantă a unui om care i-a marcat tinerețea și i-a transformat „darul de a vedea sub pământ” în știință și meserie. Cuvintele mentorului său i-au rămas întipărite în minte pentru totdeauna: „Arheologia este o ştiinţă creştină. Suntem şi noi pescari de oameni, după cum vezi, numai că îi pescuim în pământ. Și, aşa cum un pescar nu ştie ce ascunde apa, nici noi nu ştim ce poate ascunde pământul. Dar, dacă eşti un pescar bun, ştii unde să arunci năvodul.”
Dobrogea și locurile sale mirifice, încărcate de trecut, l-au purtat de multe ori pe meleagurile dintre Dunăre și Mare, creând un atașament aflat dincolo de cuvinte. Aici poezia s-a întâlnit cu istoria, iar Marius Oprea s-a simțit mereu acasă la Adamclisi sau la Păcuiul lui Soare, dând mai departe acest „microb” și fiului său.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța


Citește și:

#sărbătoreșteDobrogea141: Laudatio Petre Diaconu

#sărbătoreşteDobrogea141: Interviu cu istoricul Marius Oprea - „Petre Diaconu a înţeles şi a preţuit întreaga lui viaţă toate darurile care i-au fost hărăzite de Dumnezeu“ (galerie foto)



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari