Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Radu Codreanu, academicianul dobrogean îndrăgostit de biologie

ro

11 Feb, 2022 00:00 2662 Marime text
  • Pe 11 septembrie 1984 se stingea din viață Radu Codreanu, cel care a introdus noțiuni inedite în biologie.​

În urmă cu 35 de ani se stingea reputatul academician Radu Codreanu, cel care își va pune amprenta pe domeniul biologiei, deschizând capitolul studierii  neoplaziilor la nevertebrate. Născut  pe 4 septembrie 1904, la Tulcea, drumul îl va conduce către capitală, unde va urma cursurile liceului „Gheorghe Lazăr“.



4 septembrie 1904 - se naște Radu Codreanu, provenit dintr-o familie de intelectuali (tatăl său, Filip Codreanu, era medic, iar mama sa, Alexandrina Alexandrescu, era licenţiată în matematici)

1923 - 1926 - urmează cursurile la Facultatea de științe a Universității din București

1927 - obține licența

1924 - 1939 - Dimitrie Voinov îl numește asistent la laboratorul de morfologie animal. În toată această perioadă, a venit în contact cu ilustre personalităţi ale biologiei româneşti şi franceze (Ioan Cantacuzino, Grigore Antipa, Constantin Ionescu-Mihăileşti, Ioan Ciurea, M. Caullery, Ch. Perrez, F. Mesnil, O. Dubosq, L. Leger) şi a început studiile parazitologice.

1930 - 1945 - lucrează la Institutul de speologie al Universității din Cluj. Aici a colaborat cu profesorul Emil Racoviță, căruia îi va succede la catedra de biologie generală.

1939 - își dă doctoratul în științe naturale la Facultatea de Științe a Universității din Paris sub îndrumarea lui Maurice Caullery. Teza sa de doctorat a avut o deosebită importanță deoarece a deschis un nou capitol în biologie, abordând domeniul neoplaziilor la nevertebrate

1945 - 1949 - preia catedra de biologie generală a Universității din Cluj

1949 -  1974 - trece la catedra de zoologie a nevertebratelor a Universității din Cluj

1974 - devine membru al Academiei Române

11 februarie 1987 - se stinge din viață, la 82 de ani, în București
 
Opera sa științifică este de o valuare inestimabilă. A scris peste 200 de lucrări. A pus piatra de temelie a multor capitole din biologie, printre care amintim: studiul protozoarelor parazite la nevertebrate; patologia insectelor - patobiologia; taxonomia și zoogeografia unor viermi turbelariați și al unor grupe de crustacei, împreună cu Mihai C. Băcescu și Traian Orghidan.
 
Sursă foto: noesis.crifst.ro
 
Citește și:
 
Academicianul Radu Codreanu - un dobrogean care a dezvăluit secretele biologiei nevertebratelor

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari