Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Zaharia Covacef – 80 de ani de la naștere

ro

04 Jun, 2022 00:00 2230 Marime text



* Pe 5 iunie 2022, se împlinesc opt decenii de la nașterea reputatului arheolog Zaharia (Zizi) Covacef
 
 
„Doamna de la Capidava”, așa cum mai era supranumită Zaharia Covacef, s‐a născut pe 5 iunie 1942 la  Botoşani, într‐o familie de aromâni veniți din Grecia.
 
După absolvirea liceului „Ion Creangă” din capitală, devine studentă a Facultății de Istorie din cadrul Universității Bucureşti. După doi ani de profesorat, la 1 septembrie 1967, este angajată la Muzeul de arheologie din Constanța, condus la vremea aceea de Vasile Canarache.

Este momentul în care viața tinerei Zizi începe să coincidă cu parcursul muzeului de istorie constănțean, pe care nu l-a mai părăsit niciodată, nici măcar după pensionarea din 2004, adunând peste 45 de ani de dedicare și pasiune pentru arheologie.

A lucrat la peste 40 de campanii de cercetări pe diverse şantiere arheologice – fie ca membru în colectiv, fie conducând sectoare precum Sacidava, jud. Constanța, Cetatea Tropaeum Traiani, com Adamclisi,  castrul de la Bucium, jud. Sălaj, cetatea Capidava, com Topalu, jud. Constanța - castrul roman de pe malul drept al Dunării dobrogene fiindu-i cel mai aproape de suflet.
 
Specializarea arheologului Zizi Covacef a fost arta, în special arta romană, și a publicat zeci de articole de-a lungul vieții, fie în anuarul „Pontica“, fie în volume distincte. Cu ocazia burselor din străinătate, și-a aprofundat cunoștințele și a avut ocazia să compare comorile antice descoperite în România și în lume. De altfel, tema artei romane i‐a prilejuit şi realizarea unei valoroase teze de doctorat – Arta sculpturală în Dobrogea romană. Secolele I – III p. Chr. –, susținută  la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universității „Babeş‐Bolyai” din Cluj‐Napoca.
 


A susținut peste 90 de comunicări la manifestări științifice de profil din țară şi străinătate: august 1980, Constanța; mai 1981, Berlin, Germania; septembrie 1984, Roma, Italia; septembrie 1987, Constanța; mai 1988, Athena, Grecia; octombrie 1995, Băile Herculane; octombrie 1995, Tulcea; septembrie 1997, Zalău; octombrie 1999, Alba Iulia; septembrie 2000, Sofia, Bulgaria; septembrie 2001, Ankara, Turcia; mai 2004 Roma, Italia; mai 2007, Galați.


După 1990, s‐a implicat într‐o serie de activități didactice, susținând  cursuri de Arheologie şi Paleografie româno‐chirilică la Liceul „Mihail Eminescu” din Constanța; până în anul 2003 a predat paleografia româno‐chirilică la Facultățile de Istorie şi Teologie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
De asemenea, a condus practica arheologică  a studenților aceloraşi facultăți constănțene, pe şantierul cetății Capidava.


Pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii dobrogene în țară și în lume, a fost distinsă în 2017, la trei ani după trecerea în neființă, cu „Meritul dobrogean”, publicația ZIUA de Constanța amintindu-și mereu de cea care a fost Zaharia Covacef, arheolog și cercetător de vocație.


Citește și:

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef (galerie foto)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari