Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Argintăria familiei regale din Grecia, ajunsă în portul Constanța. Două vagoane necesare pentru transport

ro

21 Oct, 2024 17:00 1722 Marime text
Capturi din numărul 30 al ziarului „Dacia“. Sursă foto: Arcanum
  • Constantin Irimescu, directorul ziarului „Dacia“, publică editorialul ediției sub titlul „Ura în politică“.
  • Rubrica „Cronica zilei“, semnată de emblematicul Ax. Poni., prezintă articolul „Ce zice Voltaire“.
  • „Dacia“ preia din ziaralul londonez „Daily mail“ știrea „Răscoală în armata roșie“
  • Din Atena este anunțată „Construirea noului guvern grec“, sub președenția domnului Cafandaris.
  • Din Statele Unite aflăm despre „Înmormântarea lui Wilson“ din Washington.
  • Știrile naționale fac vorbire despre „Constituirea blocului opoziției. Consfătuirea țărăniștilor“.
  • Recenzia la o carte despre cartofi
  • Știri preluate din „Daily Mail“
  • Transporturi de la New York în Constanța
  • Argintăria familiei regale grecești în Constanța
  • Preoți, trimiși în judecată
  • Polițe protestate
 
 
Pe 9 februarie 1924 vede lumina tiparului numărul 30  a-l cotidianului constănțean „Dacia“. Parabola specifică abordează sistemul juridic, accentuând injustuția și corupția:
 
„Justiția oarbă-i, și-i într'adevăr,
Ea nu zărește cum se trag de păr,
Și cum se ceartă-n ziare, magistrații
Între prestigiu și remunerații...
Nu vede deasemeni nevoiașii
Nici proprietarii-n luptă cu chiriașii,
Și iar pe Argetoianu, cu-al său ban...
La București, rulează «La garconne»...“
 
Constantin Irimescu, directorul ziarului „Dacia“, publică editorialul ediției sub titlul „Ura în politică“. Nu este cu putință să nu remarcăm că observațiile lui Irimescu rămân pertinente și astăzi, la distanță de un secol de la data publicării materialului. Autorul mărturisea că politica „din ziua de astăzi“ este „ca o luptă de exterminare a adversarilor, de a lovi pe adversarul politic până în al noulea grad de rudenie, aceasta nu e creștinesc“. Concluzia editorialului este pe cât de simplă, pe atât de grăitoare „Faceți dar numai politica de idei, nu de ură și  răsbunare“.
 
Rubrica „Cronica zilei“, semnată de emblematicul Ax. Poni., prezintă articolul „Ce zice Voltaire“. Textul cuprinde câteva fragmente din fragmentele scrise de Clement Vautel din „Candide, 5-act play“, piesă bazată pe impresionanta lucrare „Candide“, de Voltaire. Ax. Poni critică adaptarea lui Clement Vautel, numind-o „caricatură“. E o rușine și aș putea chiar să zic, o crimă“.
 
Un alt material din prim-planul ziarului este intitulat „Tâlharii își reîncep activitatea“. Textul, adresat Ministerului de industrie și Comerț, ilustrează o serie de probleme din industria petrolului.
 


Recenzia la o carte despre cartofi
 
Rubrica „Prin dărac“, semnată sub pseudonimul Arac, ne stârnește și de această dată râsul. Aflăm că Arac ar fi primit sarcina de a scrie o recenzie a unei cărți despre cartofi publicate de profesorul de muzică Nicolae Zugravu. „Sunt cenzor pe la diverse societăți comerciale da rcenzor literar n’am fost“, mărturisește Arac. Recenzia este scrisă cu un limbaj de lemn, greoi și „sufocat“ de neologisme și termeni specifici domeniului. „Ați înțeles ceva? Atât cât înțeleg eu din criticele criticilor literari, muzicali,artistici etc. Citiți acest articol de zece ori și rămâneți fără griji“, ne transmite, în fine, cu un subtil umor Arac.
 
Pagina este completată, în mod firesc, cu știrile internaționale, naționale și, cele mai numeroase, locale.
 
Știri preluate din „Daily Mail“
 
„Dacia“ preia din ziarul londonez „Daily mail“ știrea „Răscoală în armata roșie“. Potrivit acesteia, trupele din armata roșie din jurul Moscovei s-au răsculat și vor să pornească în contra capitalei. Guvernul concentrează la Moscova în grabă trupe compuse din tătari pentru a respinge pe rebeli și a înăbuși răscoala“. Tot din Rusia aflăm că o teribilă tragedie a avut loc,  „Executări și condamnări în Siberia“. Astfel că, „se anunță că tribunalul militar sovietic a condamnat pe generalul trupelor albe, Popohaiev, și pe alți 20 de militari la moarte prin împușcare. 27 de acuzați au fost condamnați la închisoare“.
 
Din Atena este anunțată „Construirea noului guvern grec“, sub președenția domnului Cafandaris. Din Statele Unite aflăm despre „Înmormântarea lui Wilson“ din Washington. Tot din SUA este transmis că „Se creează o flotă americană pentru stălpirea contrabandelor“. O altă știre de continentul de peste Ocean anunță „Izbucnirea revoluției în Honduras“, stat din America Centrală.
 
Știrile naționale fac vorbire despre „Constituirea blocului opoziției. Consfătuirea țărăniștilor“. Mai exact, „sfatul parlamentar țărănist s-a întrunit astăzi la ora 10 în sala «Astoria» unde s-a discutat atitudinea partidului țărănist cu privire la constituirea blocului opoziționist. Apoi s-au stabilit punctele pe bazele cărora partidul țărănist înțelege formarea acestui bloc“.
 
Transporturi de la New York în Constanța
 
Ștrilie locale abordează o mulțime de subiecte. Aflăm că în portul Constanța au ajuns din New York „Materiale pentru Rusia. 500 automobile și sonde pentru puțurile petrolifere“. O altă știre locală anunță că „Direcția generală a vămilor a aprobat amenda de 500.000 lei“, pe care vama Constanța a aplicat-o fraților Muratidis din Constanța, pentru contrabanda a 43 covoare. „Furt de manufactură“ transmite că în gara din Port „s-a făcut o anchetă cu privire la disparița unui balot ce conținea manufactură în valoare de 30.000 lei“.
 
„Surparea unui mal. Doi muncitori răniți“  arată în timpul lucrărilor pentru consolidarea tunelului de la ieșirea spre stația Palas, o parte din mal a căzut peste muncitorii Lazăr Gheorghe și Drăscan Vasile.
 
„Aventurile unui fugar“ este știrea care face vorbire despre Albert Eschenazi, urmărit pentru o delapidare de 100.000 lei, de la casa S. S. Gadel, din București. După două încecări de îmbarcare spre Constantinopol din portul Constanța, a fost arestat la destinație.
 
„Isprăvile bandiților“ transmite că în pădurea Daniar, pădurarii Vasile Apostol și Ivan Constantin, au fost atacați de bandiți, fiind jefuiți de bani și arme.
 
O altă știre anunță ca a ajuns în portul Constanșa „Misiunea artistică chineză“ . Aflăm că  pe 11 februarie a avut loc întrunirea cerealiștilor, la Camerei de comerț.
 
Argintăria familiei regale grecești în Constanța
 
Un articol de-a dreptul interesant menționează „cu vaporul „Împăratul Traian“, au ajuns 50 de lăzi de argintărie și obiecte de aur, aparținând suveranilor Greciei“. Se pare că încărcătura a necesitat două vagoane speciale escortate spre București.
 
În ediția prezentată este integrat și un „Act de mulțumire“ dedicat de Constantin Berdeili Aduc  doctorului. V. Iorgulescu, medic primar al spitalului Constanța, care i-a salvat soția „de la o moarte sigură“.
 
„Jandarm împușcat de bandiți“ transmite constănțenilor că în pădurea Baharchioi, din județul Durostor, jandarmul Ch.Pricop, a fost atacat de bandiți.
 
Preoți, trimiși în judecată
 
„Judecarea unor preoți“ arată că  preoții Sâdeanu din Anadolchioi și Râșniță din Lipnița sunt trimiși în judecată. Primul este „învinuit pentru încasări ilegalede taxe“, iar al doilea pentru „abuzuri identice, săvârșite în comună“.
 
„Prinderea autorului unor mari furturi“ anunță că „Siguranța a arestat  pe un oarecare Ion Niculescu, autorul unor mari furturi de bijuterii la Iași“.
 
Din știrea „O nouă agitație muncitorească în port“  aflăm că o parte din muncitori au intrat în grevă în contextul vizitei inspectorului de la Ministerul Muncii, domnul I. Georgian.
 
Aflăm că în plasa Mangalia au fost depistat „500 cazuri de friguri palustre“ (potrivit DEX, „boală infecțioasă provocată de un hematozoar - prin înțepătura țânțarilor anofeli - ).
 
O altă știre anunță sosirea în portul Constanța a „unui transport cu hârtie monedă“ pentru Banca Națională.
 
Polițe protestate
 
Rubrica „Polițe protestate“ anunță că „la corpul portăreilor din localitate s-au protestat următoarele polițe“: Ion Nicoară și Petre Dumitrescu din Anadolchioi 1000 lei, Robert Sepeider și Jean Steler din Slobozia 25000 lei, Sava Naum din Medgidia 2500 lei, Păun G. Tânăsiu și Const. G.Tânăsiu din Gargalâcul mic, astăzi localitatea Corbu din județul Constanța, 21000 lei, Sterie Diamandopol din Constanța 6427 lei, Frango Frangopol din Constanța 10000 lei, Havar Ovanesian din Constanța 80000 lei, C. Cristescu din Constanța 5000 lei, Maior G. Ceaușescu din Constanța 12000 lei, Lázári P.Nicolae din Constanța 1340 lei, Dumitru Ghencea din Pervelia, 1500 lei, Panait Zaițari din Hasiduluc, astăzi localitatea Cumpăna din județul Constanța, 5000 lei, G. Stanciu din Faclia 660 lei, N. I. Popescu din Fetești 20000 lei, N. Radu din Cernavodă 1000 lei, Iordan Daneț 550 lei, G. Paraschivoi 3521lei, M. Dumitroi 2000 lei, R. Arosiof și alții 50000 lei și I. Nicolaf 13650 lei, ultimii fiind din Bazargic, astăzi Dobrici, Bulgaria
 
Rubrica „Informațiuni“ anunță mai multe „știri calde“, după cum urmează:
 
  • A avut loc alegerea biroului corpului de contabili autorizați și experți contabili. Cu unanimitate de voturiau fost aleși, ca președinte, Sile Mecu, inspector al Băncei Naționale, vicepreședinte, Ion G. Ion, directorul Băncei Crisoveloni, casier, D. Tașovici, procurist al Băncii Naționale, contabil, I. Simionescu și secretar, Spiru Constantinescu.
  • S-a stins din viață Richardo Carisio, fost consul al Italiei și Belgiei în localitate.
  • Parchetul a dispus internarea în ospiciu a lui Gh. I. Gheorghiu din strada General Manu numărul 11, pentru alienație mintală.
  • În Anadolchioi a fost ales epitropului bisericii.
  • Olga Sturza, președinta societății „Ocrotirea orfanilor derăzboi”, a mulțumit pentru colectele făcute.
  • La Ghiuvenila, astăzi comuna Chirnogeni din județul Constanța, a încetat din viață  Gheorghe Rădulescu, fiul preotului din acea localitate, un merituos elev de la liceul „Mircea cel Bătrân“.
  • A fost pus în urmărire funcționarul comercial Heinrichbal pentru delapidare de bani.
 
Tabloul anunțurilor și reclamelor este comletat, față de edițiile precedente, cu un nou anunț al Agenției de  Vapoare Theodoris&Cp care deplânge decesul lui Riccardo Carisio, directoul agenției.
 
Tabloul spectacolelor rămâne același ca în edițiile precedente.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari