Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:55 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Gânduri de la malul mării de Crăciun din anul 1924

ro

27 Dec, 2024 09:47 663 Marime text
Ziarul Dacia
  • „Piața Constanței în preziua Crăciunului“- „anul în curs, spre deosebire de cei precedenţi, a fost mult a ai abundent în... lipsuri şi sărăcie“.
  • Episcopul Constanței Ilarie publică editorialul dedicat acestei ediții intitulat „Nașterea Domnului“.
  • „Falșii creștini, scris de Tiberiu Vartzi.
  • Nicoalie Butucescu publică  poezia intitulată „Crăciun“.
 
Ziarului dobrogean „Dacia“ dedică primei zile de Crăciun o ediție specială, în care sunt prezentate mesaje, gânduri, poezii dedicate Nașterii Domnului Iisus Hristos.
 
În numărul ziarului de pe 25 decembrie 1924, Episcopul Constanței Ilarie publică editorialul dedicat acestei ediții intitulat „Nașterea Domnului“. Redăm o parte din mesajul episcopului Ilarie:
 
„Serbăm astăzi naşterea Domnului Mântuitorul nostru, la care îngerii în cete, deasupra peşterii din Vitleem au cântat  dulci melodii: «Mărire întru cei de sus lu: Dumnezeu şi pre pământ pace între oameni bună voie». Păstorii în faţa ieslii sărăcăcioase se închinară bucurândurse că s-a născut Mântuitorul. Magii de la Răsărit, conduşi de stea aflară pe cerescul împărat și cu daruri se închinară lui, aducându-i aur, tămâie şi smirnă.
 
Iar trufaşul şi îngâmfatul împărat Irod se preface, dar se cutremură şi se înfricoşează Ia ştirea că s-a născut împăratul răscumpărător care ţine totul în mâinile sale.
 
Ce vom face acum noi când serbăm naşterea Domnului? Şi de ce anume simţăminte se cuvine să fim însufleţiţi?
 
În această mare sărbătoare, Iubiţilor, pe toţi vă sfătuesc şi vă îndemn ca în cor, împreună cu îngerii, să cântaţi Domnului slava lui cea cerească şi asemenea păstorilor să vă închinaţi cu inimi curate înaintea pruncului Iisus, cel culcat în iesle, bucurându-vă duhovniceşte, căci el este Mântuitorul nostru.
 
Fiţi creştini buni şi îmbrăcaţi haina bucuriei, a curăţiei şi a sfinţeniei.
 
Depărtaţi deja voi toată trufia, toată îndoiala şi necredinţa, pentru ca prunc ni s-a născut fiul, Dumnezeu tare, biruitor Domnul păcii, părintele veacului ce va să fie şi pacea lui nu va avea sfârşit. . Şi aşa ca şi Magii deja Răsărit auzind clopotele sfintelor biserici cari ne vestesc naşterea lui Mesia, cu mic şi mare, tânăr şi bătrân, să alergăm fără a ne teme şi să-i aducem prinosul şi jertfa noastră, în joc de aur, să-i aducem inima noastră curăţită de ori ce întinăciune; în loc de tămâie, să-i aducem faptele noastre bune şi în Ioc de smirnă, săîi aducem tăria credinţei noastre sfinte.
Această, pentrucă azi păcatul se şterge, blestemul se desleagă şi uşile raiului ni se deschid. Astăzi cuvântul trup s’a făcut, sfărâmând porţile iadului şi mântuindu-ne pre toţi de osânda cea veşnică.
Darul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezei; şi Tatăl şi împărtăşirea Sf. Duh să fie cu voi cu toţi. Amin“.
Într-un alt articol, scris de această dată de Iconom Eraclie Nicolaide, constănțenii sunt îndemnați: „Bucurați-vă de nașterea Mântuitorului Cristos“. Mesajul lui Nicolaide este ca „fiecare creştin în parte să ne facem datoria ajutând pe cei din jurul nostru“, acesta amintind importanța smereniei și a faptului că nu trebuie să uităm de cei neajutorați.
 
Ax. Poni publică și în această ediție un articol dificil de înțeles, intitulat „Eden“.
 
Un articol interesant este „Falșii creștini, scris de Tiberiu Vartzi, din care redăm o parte:
 
„Creştinii de astăzi sunt lipsiţi de sentimentul milei şi a dragostei faţă de aproapele lor; pentru că ei propovăduesc ura între oameni şi pentru că mare Ie este făţărnicia. Nu se vor sfii dar pseudo-creştinii, să sărbătorească şi ziua naşterii lui Cristos, a aceluia care este simbolul dragostei şi a dreptăţii între oameni.
Dacă Cristos ar reveni şi ar vedea roadele învăţăturei sale, de sigur că s’ar crucifica de astă dată singur, pentru ca astfel să-şi mântuiască puritatea credinţelor lui falşificate şi exploatate de falşii creştini deastăzi.
Numai aşa şi-ar putea manifesta sfidarea-i legitimă“.
 
Nicoalie Butucescu publică  poezia intitulată „Crăciun“:
 
„O zi de sărbătoare şi durere
O zi în care unii râd şi alţii plâng,
 
O zi în care dorurile se strâng
Şi mor la fel, ca toi fără putere.
 
O zi cu fluturi de zăpadă ori cu ploi,
O zi în care aştepţi comori ascunse


Şi când le crezi că’s mai aproape’s tot mai duse...
Aşa’i Crăciunul astăzi pe la noi!
 
Unii petrec, risipă de petale
Şi aur picură în talere la masă...
 
Alţii. sărmani, n’au adăpost nici casă;
Unii golesc bogatele vitrine.
 
Alţii pe stradă trec în limuzine
Iar cei mai mulţi privesc cu jind în cale.
 
Crăciunul e o zi de sărbătoare
În care zi petrece cel ce are“.
 
Un articol care excede tipului de articole prezentate mai sus este „Piața Constanței în preziua Crăciunului“. Autorul spune că„anul în curs, spre deosebire de cei precedenţi, a fost mult a ai abundent în... lipsuri şi sărăcie“. Acesta adaugă că „criză financiaro economică pe care o avem, a oprit în loc toate ramurile de activitate productivă, cauzând o continuă urcare a preţurilor articolelor de primă necesitate. Ca rezultat al acestei stări, magazinele şi pieţele stau încărcate cu mărfuri, fără-ca să fie asaltate de populaţie ca în anii trecuţi. Reflecţiile acestea mi le- am făcut, trecând prin pieţele Constanţei“. În continuarea acestui preambul sunt enumerate prețurile, cantitățile și calitatea diferitor  produse disponibile pe „Piața Constanței“.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari