Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:42 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Dobrogea culturală între Constanța și Balcic”, de astăzi, în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

ro

17 Dec, 2020 00:00 4066 Marime text

 
În urmă cu o lună, cu prilejul celei de-a patra ediții a sărbătorii dedicate Zilei Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanța lansa o serie de 14 titluri de cărți scrise de trei importanți colaboratori – prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, comandor Marian Moșneagu și dr. Adrian Ilie (director adjunct al Colegiului Național Militar „Al. Ioan Cuza”), îmbogățind astfel oferta de lectură online de calitate.
 
Noul titlu ce se alătură zecilor de cărți valoroase existente pe „rafturile virtuale” ale Bibliotecii digitale ZIUA de Constanța este rodul colaborării a nouă specialiști - Delia Bălăican, Wendy Laura Cînţa, Ştefania Dinu, Sebastian Ionescu, Oana Marinache, Alexandru Mexi, Diana Slav, Silvia Vrânceanu Nichita, Raluca Zaharia – care au abordat subiecte ce ţin de istoria și imaginea unui loc sau ale unui obiectiv cultural, istoria unor personaje de renume care au jucat un rol foarte important în construcţia identitară a unui spaţiu, istoria tragică a unor evenimente armate uitate și neglijate de manualele școlare contemporane sau importanţa unor zone și peisaje culturale unicat.

De altfel, după cum ne mărturisea lect. Alexandru Maxi, cercetător în cadrul Institutului Național al Patrimoniului (Departamentul Patrimoniu Mobil), cel care ne-a oferit și acordul de publicare a volumului,
 

„«Dobrogea culturală între Constanța și Balcic» a adus împreună foarte mulți specialiști, majoritatea profesioniști atestați în domeniul patrimoniului cultural, directori de muzee și instituții de cercetare, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice din mediul universitar ș.a. care au format o echipă interdisciplinară sub umbrela Asociației ARCHÉ. Ulterior, de-a lungul ultimilor patru ani, am lucrat împreună la multe inițiative culturale, de cercetare, de valorificare și de promovare a patrimoniului cultural din Dobrogea. Asociația ARCHÉ a conturat astfel un demers amplu de valorificare a patrimoniului cultural dintre Dunăre și Marea Neagră, demers în care ne-am bucura foarte mult dacă am putea colabora și cu dumneavoastră”.
În cele 93 de pagini, cititorul va avea parte de un adevărat „tur de forță” – informațional și ilustrat - al celor mai importante obiective turistice, și nu numai, ale municipiului Constanța, dar și județului, mergând chiar până la castelul de la Balcic.

 

„Trebuie să contribuie la o schimbare de mentalitate a factorilor de decizie și a publicului deopotrivă”

Prefața volumului „Dobrogea culturală între Constanța și Balcic” este semnată de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, reputat critic de artă și autor a numeroase volume-document, atât de istoria artei, antropologie urbană, cât și despre clădiri, despre oameni, despre întâmplări, despre fapte, cu parfumul altor epoci.
 

„Am citit cu interes și nostalgie materialele din această lucrare, care dau seama despre locuri studiate și descrise de mine pe larg, în volume și monografii, cu certitudinea că orice efort - și cu atât mai mult cele meritorii, de tipul proiectului «Dobrogea culturală între Constanța și Balcic» - pot și
trebuie să contribuie la o schimbare de mentalitate a factorilor de decizie și a publicului deopotrivă; doar astfel Dobrogea își va reafirma statutul de provincie pedagogică, iar călătoriile la mare în România și Bulgaria vor constitui argumente culturale și escale formative de neocolit”.

 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: Trei noi contributori la Biblioteca digitală ZIUA de Constanța – Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu și Adrian Ilie
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari