Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu și problema unui profesor de la Seminarul din Constanța

ro

25 Feb, 2021 00:00 4483 Marime text

Renumitul filozof și jurnalist român, Nae Ionescu, conducătorul ziarului „Cuvântul” (1923 – 1934), publica în ediția din 15 august 1927 o întâlnire cu o mai veche cunoștință, care i-a cerut ajutorul într-o problemă legată de Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.



Seminarul din Constanța a funcționat între anii 1923 și 1931 în mai multe cazărmi de armată și, cu toate eforturile depuse de episcopul Gherontie Nicolau, acesta a fost desființat din lipsă de spațiu, în vara anului 1931.

Nae Ionescu (1890 - 1940) a fost un filozof, logician, pedagog și jurnalist român. Orientarea sa filozofică, numită trăirism, a inclus elemente mistice și teologice din tradiția creștină ortodoxă. A adunat în jurul său mulți membri ai generației de aur interbelice, ai literaturii și gândirii românești, ca Vasile Băncilă, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Constantin Noica etc. Prin publicistică, mai ales prin intermediul ziarului „Cuvântul”, a fost puternic implicat în dezbaterea politică, susținând inițial doctrina țărănistă, apoi ideea unei monarhii reprezentate de Regele Carol al II-lea, iar din vara anului 1933, Mișcarea Legionară.

În acest context al poziționării sale spirituale, un teolog, fost coleg de studenție, dar și de redacție, pe vremea când Nae Ionescu scria la „Noua Revistă Românească”, i-a solicitat ajutorul în privința destituirii lui în timpul anului școlar, dintr-unul din posturile de suplinitor de la Seminarul Teologic din Constanța. În urma întâlnirii cu fostul profesor de seminar, Nae Ionescu a publicat un material în care și-a exprimat părerea despre această situație. Una nefavorabilă fostului coleg.
Un vechiu cunoscut m'a cercetat zilele trecute la redacție. Acum avea un necaz. Si eu trebuia să-i dau o mână de ajutor. Pricina, pe scurt, e următoarea: Era profesor la un seminar din ţară. Suplinitor. A întârziat mulţi ani pe la studii în străinătate, a făcut şi politică şi nu a prea avut nici gând, nici răgaz pentru examenul de capacitate. De aceea a şi rămas suplinitor. Dar valoarea lui didactică e remarcabilă. Acum i se pare că a avut neînțelegeri cu direcţia seminarului, şi a fost lăsat în disponibilitate. Mi-a dat şi o broşură să o citesc. Era apărarea lui. Eu trebuia să protestez împotriva abuzului cu revocarea. Abuz? Nu văd. Un profesor suplinitor nu se bucură în nici un fel de stabilitate. Da, nu se revocă însă un profesor, chiar suplinitor, în cursul anului. Aşa o fi, dar am cetit broşura. Vechiul meu cunoscut are o concepţie specială despre creştinism. Că nu ar fi o religie, ci numai o morală. A făcut studii în Anglia, şi se declară protestant. El zice: anglican.
Indignat de gândirea profesorului de teologie ortodoxă, Nae Ionescu aprecia că mai marii seminarului au luat decizia corectă în ceea ce privește destituirea lui în timpul anului școlar:
(...) Stau totuşi să mă dumiresc. Dacă d-ta, d-le coleg, eşti anglican, ce cauţi într'un seminar ortodox? Căci aci, la noi, în şcoalele de credinţă răsăriteană se cere o anumită convingere; copii trebuiesc crescuţi într'o anumită disciplină. Eu cred că trebuie să se expună copiilor toate părerile,,. şi lăsaţi ca să aleagă. Evident, crezi! Dar asta se cheamă liber examen, şi mai departe protestantism. Ce spui d-ta, nici măcar nu mai e nou. A fost nou acum trei sute de ani. Acum e perimat.
- Da, dar pe mine mă iubesc copiii, şi totuşi am fost înlăturat din şcoală.
- Aşa trebuie. Cu atât mai mult cu cât, când ai asemenea idei te iubesc seminariştii. Vechiul meu cunoscut a plecat dând din cap. Eram un om pierdut! Cine e vinovat de rătăcirea asta aşa de grea?”.


Articolul publicat de Nae Ionescu nu conținea numele profesorului sau al seminarului de unde acesta a fost dat afară. Dar, Episcopia Tomisului, în urma întrebărilor jurnaliștilor constănțeni despre corectitudinea măsurilor luate împotriva profesorului, a publicat un răspuns în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. IV, nr. 9, septembrie, 1927, în care își justifică acțiunea, inclusiv prin răspunsul marelui filozof:  
Credem că este vorba aci de d-l Stelian Constantinescu fost profesor suplinitor la Seminarul Teologic din Constanţa. Articolul d-lui profesor Universitar Nae Ionescu ne scutește de un răspuns, cerut de o anumită presă, la această chestiune, în care, blândul ierarh al Tomisului a fost nevoit să intervină la timp şi energic, forţat de mărturisirea de credinţă a unui profesor de seminar creştin-ortodox, şi nici de cum de lipsa de titluri a Domniei Sale, a căror verificare era de competenţa altor organe”.


#citește mai departe în  revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. IV, nr. 9, septembrie, 1927

Foto: Domeniul public
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:

#Dobrogea Digitală: Motivul pentru care Gherontie, Episcopul Tomisului, a închis mai multe biserici în 1927
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari