Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:00 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Ion Sava - Polivalența unui reformator al lumii spectacolelor

ro

05 May, 2020 00:00 3501 Marime text

Ion Sava (10 decembrie 1900, Focșani) a fost un regizor român, director de scenă la Teatrul Național din București. În 1944 a fost regizorul și scenaristul coproducției româno-italiene „Escadrila albă” (Squadriglia bianca).
S-a stins din viață la 26 octombrie 1947, la Sanatoriul din Agigea, fiind înmormântat la cimitirul Bellu.
Interesanta sa biografie – parcursul de la absolventul de Drept ajuns regizor de teatru - poate fi lecturată în cuprinsul primului volum al triadei „Armeni de seamă din România”, scris de publicistul dobrogean Simion Tavitian.

„Într-un interviu din 1945, Ion Sava mărturisea scriitorului Ion Biberi: «M-am îndreptat către teatru prin 1929, în vremea când răbufneau încă din mine lirismele ultimei generații antebelice. Teatrul mi-a apărut ca o singură soluție, mult mai eficientă decât cartea scrisă, pictura sau tribuna publică. Pentru mine, teatrul amplifică şi dă forma ideală tuturor acelor elanuri de tinerețe ... ». (...)
De altfel, Ion Sava nici nu se îndreaptă, după absolvire în 1920 a liceului, către o profesiune artistică; se înscrie la Facultatea de drept, cu dorința de a fi avocat. După terminarea războiului, Teatrul Naţional din Iaşi îşi revenise la activitatea lui obișnuită şi prin repertoriul său, ca şi prin stilul de interpretare actoricesc, nu prezenta decât arareori interes pentru un om cu vederi largi şi cu tumult lăuntric ca Ion Sava.
În anii studenției, nici nu bănuia că doar peste câţiva ani, el va fi, după regizorul Aurel Ion Maican, acela care va reforma din adânc activitatea teatrală de la Iaşi.
După ce îşi ia licenţa în drept, în 1925, este primit în baroul ieşean, al cărui decan era profesorul de procedură civilă, avocatul şi scriitorul Eugen Herovanu. Pentru scurt timp, este şi avocat al statului (1 mai- 1 august 1926), trimis să pledeze la instanțele judecătorești din județul Iași. Împricinații din oraş şi de la ţară îi oferă un bogat material de viaţă, pe care îl va folosi mai târziu în regia şi caricaturile sale.
Avocatura nu-l satisface, simte că o profesează împotriva inimii şi năzuinţelor sale de artist şi curând, în 1927, se manifestă ca artist şi critic plastic, rupând definitiv cu profesiunea pentru care se pregătise. (...)
În 1929-1930 publică reportaje cu caracter general şi articole despre arta plastică în ziarul «Lumea» din Iaşi. Urmărește cu asiduitate spectacolele teatrului ieşean, căci gândul său este tot spre regia teatrală şi spre îndeletnicirile scenografice.
La 1 septembrie 1930, directorul teatrului ieşean, scriitorul Ionel Teodoreanu îl angajează pe Ion Sava cu titlu, de regizor, ceea ce se numește azi «asistent de regie». Debutul ca director de scenă şi
scenograf îl are Ion Sava în stagiunea 1931-1932, când pune în scenă
trei piese de valoare diferită: Simunul de Lenormand, Paravanul de Musset şi Diavolul de Molnar.(...)
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
În prefața la volumul «Ion Sava» scris de Petru Comarnescu, marele poet Tudor Arghezi spune: «De când am stat ultima oară de vorbă cu el a trecut o vreme, au trecut mai multe vremi, a trecut o viață şi mi-e greu să mă deprind, nici după 19 ani de la disparitia lui, că el a trecut de tot şi pentru totdeauna... O vreme a trecut şi peste țărâna frământatului Ion Sava, un mare talent al pensulei şi al creionului inspirat, un poet, un mare poet.
Zici a fi şi între timpurile gramaticale este și a fost te încearcă un tremur şi un fior»”.

 
#citește mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#citeșteDobrogea: In memoriam Alexandru Claudian, remarcabil sociolog cu rădăcini dobrogene

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari