#DobrogeaDigitală - „Balada morții lui Edgar Poe”, de Pericle Martinescu La 27 de ani s-a căsătorit cu verișoara lui de doar 13 ani
Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston, Massachusetts, SUA– d. 7 octombrie 1849, Baltimore, Maryland, SUA) a fost un poet, romancier, nuvelist și critic literar american, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică. A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.
În cei patruzeci de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare.
Poe a fost unul dintre primii gânditori care au încercat o investigație metodologică a minții subconștiente. Deși nu a formalizat științific studiul psihopatologiei complexe a isteriei sau a perversiunii, teoriile psihologice dezvoltate de Poe în eseuri, în recenzii și în notele referitoare la propriile sale texte au fost numite de Charles Beaudelaire „camerele secrete ale minții sale”.
Pe 16 mai, în urmă cu 184 de ani (1836), Edgar Allan Poe se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia Clemm.
Câțiva ani mai târziu, din cauza stresului provocat de îmbolnăvirea soției sale, Poe începe sã bea din ce în ce mai mult. Poemul care l-a făcut faimos, în ciuda faptului cã nu i-a adus venituri materiale însemnate, „The Raven”, apare în 1845 în „Evening Mirror”. Dupã eşecul ziarului „Broadway Journal”, Poe se mutã într-o cãsuţã în Bronx, unde Virginia moare în 1847. Dupã acest eveniment scriitorul intrã într-o etapa mai distructivã ca niciodatã. Pe 3 octombrie 1849 este gãsit delirând pe strãzile din Baltimore, murind patru zile mai târziu în spitalul de la Washington College. Toate rapoartele medicale s-au pierdut, la fel ca şi certificatul morţii, dar ziarele locale vorbeau despre un atac cerebral, un eufemism comun pentru alcoolism.
În Biblioteca digitală ZIUA de Constanța puteți lectura „Balada morții lui Edgar Poe”
un amplu poem narativ, cu accente lirice, în care este descris, în versuri rimate, tragicul sfârșit al marelui scriitor american.
Pericle Martinescu îi dedică acest volum autorului de povestiri fantastice care, după o viață obscură, presărată cu extravaganțe și acte de rebeliune, a murit, la doar 40 de ani, în urma unei come alcoolice sau – după alte opinii – a unei supradoze de droguri, lăsând totuși urme marcante în literatura universală.
„Ce lamentabilă tragedie viaţa lui Edgar Poe! Din toate documentele pe
care le-am citit a rezultat pentru mine convingerea că Statele Unite n-au fost pentru Poe decât o vastă închisoare pe care el o străbătea cu tremurul înfrigurat al unei fiinţe făcută să respire într-o lume mai aromală şi că existenţa lui interioară, spirituală, de poet sau chiar de adept al vinului, nu era decât un efort de a scăpa de sub influenţa acestei atmosfere antipatice ..."
„... părea foarte încântat vorbind că se va stabili definitiv la Richemond şi îşi vasfârşi viaţa în locurile pe care în copilăria lui atâta le iubise; avea însă treabă la New-York şi plecă, în 4 octombrie, văitându-se de frig şi de oboseală.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
În 6 octombrie, seara, ajungând la Baltimore şi simţindu-se tot aşa de rău, îşi depuse bagajul la îmbarcaderul de unde trebuia să se îndrepte spre
Philadelphia, şi intră într-o tevemă pentru a lua un excitant oarecare. Acolo, din nefericire, întâlni nişte cunoştinţe vechi şi întârzie. A doua zi dimineaţa, în lumina pală a zorilor, pe drum a fost găsit un cadavru - oare, un cadavru cu adevărat? - nu, un trup viu, dar pe care Moartea îl însemnase deja
cu pecetea sa imperială. A fost transportat într-un spital, unde Poe muri, în seara aceleiaşi duminici din 7 octombrie 1849, în vârstă de 39 ani.. Această moarte a fost aproape o sinucidere - o sinucidere pregătită cu mult înainte ... " (Charles Baudelaire)
„M-am hotărât să plec, dar să trăiesc încă - să părăsesc lumea, dar să-mi continui existenţa - pe scurt, ŞI ca sa termin cu enigmele, m-am hotărât, fără să mă sinchisesc de rest, să-mi croiesc, dacă aş putea, un drum până la Lună". Edgar Alian Poe (Hans Phall)
#citește mai departe în „Balada morții lui Edgar Poe”
#„Balada morții lui Edgar Poe”
#Autor Pericle Martinescu
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: „E un roman întreg în această moarte clandestină”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp