Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă, lucruri mari se pot face”

ro

04 Sep, 2021 00:00 3873 Marime text
       
 
  • La 5 septembrie 1910, Ion I.C.Brătianu, făcea o vizită la Constanța

Ion (Ionel) I.C.Brătianu, prim-ministru al României şi șeful Partidului Naţional Liberal, făcea o vizită la Constanța, pe 5 septembrie 1910, ocazie cu care inaugura aici Clubul Național-Liberal, însoțind evenimentul de un însuflețitor discurs despre Dobrogea și oamenii săi.
Cu trei decenii în urmă, când ilustrul său părinte, Ion C. Brătianu, făcea prima vizită în Dobrogea lui 1879, Ionel Brătianu, pe atunci un adolescent de 15 ani, îl însoțea, urmând ca, mai târziu, să continue politica tatălui său. „Nu vrem ca Dobrogea să fie locul politic al tuturor vântură-ţară. [...]Voim să facem din Constanţa un centru de lumină şi de prosperitate care să reflecteze ca un far, până departe, pe celelalte ţărmuri ale Mării Negre, viaţa şi civilizaţia românească“, spunea Ionel Brătianu, unul dintre artizanii României Mari de la 1918.

Vizita din 1910 în orașul de la malul mării, a fost însoțită de discursuri entuziaste, rostite de câteva figuri proeminente ale urbei, în care au fost rememorate realizările săvârșite în anii scurși de la revenirea Dobrogei sub administrație românească și meritele „nemuritorului Ion C. Brătianu” în desăvârșirea mai vechiului ideal, de deschidere a țării către mare.
Toate discursurile au fost reproduse în ziarul "Drapelul", anul II, nr. 14, care a reflectat pe larg vizita șefului liberal, obiectivele sale și fastuosul banchet oferit în cinstea sa.
Articolul poate fi citit integral în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
 
„Duminecă 5 Septembrie, d. Ioan I. Brătianu, Preşedintele Consiliului de Miniştri şi Şeful Partidului Naţional-Liberal, însoţit de d-nii N. N. Siiveanu, secretarul general al Ministerului de Interne, Anghel Saligny, directorul general al serviciului hidraulic din ţară, Berceanu, şeful de cabinet al d-lui Prim-ministru, avocat Malcoci şi alte persoane de distincţie, a sosit, către seară, în oraşul nostru, venind în automobil de la Tulcea, unde, în aceiaşi zi, asistase la punerea pietrei fundamentale lucriirilor de alimentare cu apă potabilă din acel oraş.

A doua zi, Luni 6 Septembrie, pe la ora 11 dimineaţa, d-sa a vizitat Clubul Naţional-Liberal din Constanţa, al căruia preşedinte de onoare este, întreţinîndu-se cu membrii lui, asupra diferitelor chestiuni la ordinea zilei.
A făcut apoi o vizită d-lui general Budişteanu, preşedintele Senatului, care se afla în Constanţa, descins la vila Reynier; iar la ora 12 s'a deschis banchetul oferit de Partidul Naţional-Liberal din localitate Şefului său, pe terasa de jos a Cazinului comunal şi la care au asistat 200 de persoane din oraş şi judeţ.
 
Discursul d-lui Ion I. C. Brătianu

Domnilor,
Guvernul, acordînd drepturi politice dobrogenilor, nu le-a acordat nimic, ci le-a cerut ceva.
În împrejurările de faţă, cînd atîtea importante.probleme sînt de rezolvat şi cînd concursul şi luminile tuturor sînt atît de necesare, Dobrogea n'ar mai fi putut sta depărtată de viaţa politică a Ţărei. Am chemat pe Dobrogeni la viaţa politică pentru ca să dea concursul şi luminile lor în rezolvarea acelor probleme. Astfel legea drepturilor devine în realitate legea datoriilor cetăţeneşti, - şi nu mă îndoesc că dobrogenii vor şti să şi le îndeplinească cu patriotism. Programul Partidului Naţional-Liberal şi întreaga directivă a activităţei sale se rezumă în chiar cuvintele cu cari se intitulează. Partidul nostru e naţional, în înţelesul că el caută să îndrumeze toate forţele de cari dispunem la înălţarea naţiunei romîne. Aceasta nu însemnează că nu preţuim sprijinul ce-l putem avea din partea cetăţenilor de altă origină. Vorbească orice limbă, închine-se la orice biserică, noi îi considerăm ca buni Romîni, din moment ce îşi fac datoriile faţă de Ţară şi iubesc naţiunea romînă. De origina lor nu ţinem seamă, pentru că noi nu întrebăm pe nimeni de unde vine, ci încotro merge. Partidul nostru e liberal în înţelesul că el urmăreşte ideea de progres şi de desvoltare a tuturor instituţiunilor Statului. Generaţiunea trecută a avut rolul ei mare : ea a întemeiat Statul romîn. Mai puţin strălucit, poate, dar tot atît de folositor e rolul generaţiunei noastre: noi avem de consolidat diferitele instituţiuni ale Statului, cari sînt temeliile lui.
S'a zis că noi am înfăptuit fără să promitem ceeace alţii au promis fără să făptuiască. Mi-am făcut din respectarea cuvîntului dat o regulă de conduită. N'am promis nimic la Tulcea; nu promit nimic nici aici. Viitorul va dovedi însă cît de scumpe îmi sînt interesele Dobrogei şi cît de mult vom căuta a le satisface în marginea puterilor noastre. Sînt fericit că venirea mea în Constanţa coincide cu inaugurarea Clubului Naţional-Liberal. Urez ca în casa nouă ce inaugurăm să domnească armonia şi moravurile politice sănătoase. Vă recomand ca deviza d-voastră să fie însuşi numele oraşului şi judeţului d-voastră : Constanţa. Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă lucruri mari se pot face. Ridic păharul meu în sănătatea d-voastră şi pentru propăşirea Partidului Naţional-Liberal din Constanţa.

 
Toate discursurile au fost subliniate de entuziaste aplauze; în special al d-lui Prim-ministru, după care publicăm mai sus un succint rezumat, fixînd numai principalele puncte şi idei atinse de d-sa, a făcut asupra tuturor o puternică întipărire. După banchet, d. Prim-ministru cu d-na şi persoanele ce-i însoţeau, au făcut o vizită în automobile la Adam Clissi, iar seara a oferit o masă pe vaporul "Dacia" la care au fost invitaţi, pe lîngă acele persoane, şi Preşedintele şi Vicepreşedinţii Partidului Naţional-Liberal din localitate. Cu trenul de 11 noaptea, d. Prim-ministru, d-na Brătianu şi toţi d-nii ce-i însoţeau au păirăsit Constanţa, înapoindu-se la Bucureşti. Un însemnat număr de membri ai Clubului nostru au însoţit pe distinşii oaspeţi pînă la gară.”
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: descopera.ro
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală „Populaţiunile Dobrogene nu pot fi de cât române, prin lege şi prin legăturile ce le au cu ţara mumă”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari