#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Cazul viceamiralului Fundăţeanu Preda
11 Dec, 2021 00:00
11 Dec, 2021 00:00
11 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3992
Marime text
- Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română.
Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele. În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.ă“, de Marian Moșneagu.
Cazul viceamiralului Fundăţeanu Preda
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti din care făceau parte Maior de justiţie: Mohor Rudolf- preşedinte, Maior Dobrin Vasile - asesori populari, Maior Imbru Octavian - asesori populari, Locotenent-colonel de Justiţie Alexandru Gheorghe - procuror militar, Grefier Bălan Ştefan - grefier şef s-a întrunit în şedinţă publică cu respectarea dispoziţiunilor prevăzute de lege şi având cu toţiijurământul depus conform legii în scopul de ajudeca 17 acuzaâi, printre care Fundăţeanu Preda, cu ultimul domiciliu în Bucureşd, strada V. Lascăr nr. 6, învinuit pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale p.p. de art. 209 partea Il-a lit. e c.p. şi delictul de instigare publică, p.p. de art. 327 al. 3 c.p..
Pentru fiecare dintre persoanele acuzate a fost adus câte un avocat din oficiu. După ce audierile s-au încheiat, când toată lumea a declarat că nu mai are nimic de adăugat, tribunalul a deliberat în secret.
Având în vedere concluziunile orale ale procurorului militar şi susţinerile acuzaţilor făcute personal şi prin apărătorii lor, în faţa instanţei în şedinţă publică. Având în vedere că din instrucţia orală urmată în cauză în şedinţă publică, cât şi din actele de la dosar care au- fost puse în discuţia părţilor în şedinţă publică, conform art. 131 procedură penală se constată următoarele:
Fundăţeanu Preda, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, strada V. Lascăr nr. 6, învinuit pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale p.p. de art. 209 partea Il-a lit. e c.p. şi delictul de instigare publică, p.p. de art. 327 al. 3 c.p.; Fundăţeanu Preda a luat parte la şedinţele ce s-au ţinut în biroul lui Ciupercescu la Dir. Gen. C.F.R., unde s-a discutat ajutorarea organizaţiei contrarevoluţionare „Sumanele Negre“ - a fost de acord cu ajutorarea acestei organizaţii cu bani.
A luat parte la discuţiile cu caracter duşmănos ce se duceau în casa lui Ciupercescu, luând parte activă la acele discuţii şi aducând injurii la adresa regimului din ţara noastră şi a conducătorilor ţării.
În final, Tribunalul constată că în favoarea acuzaţilor Belu Constantin, Ciupercescu Mircea, Artăreanu Mihai, Brătăşanu Paul, Fundăţeanu Preda şi Cosac Şerban nu sunt circumstanţe atenuante.
Fundăţeanu Preda, la 5/ ani închisoare corecţională, 3 trei ani interdicţie corecţională şi 300/ trei sute lei amendă, pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale.
11 mai condamnă la 5/ ani închisoare corecţională pentru delictul de agitaţie publică. Face aplicaţiunea art. 101 c.p. va executa 5 /cinci/ ani închisoare corecţională, 3 /trei/ani interdicţie corecţională şi 300 /trei sute/ lei amendă. II obligă să plătească 200 /două sute/ lei cheltuieli şi îi compută prevenţia de la 10 august 1952.
Tribunalul reintrând apoi în şedinţă publică, preşedintele a dat citire dispozitivului de mai sus.
Cu drept de recurs.
Sursa foto: Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Cazul comandorului Copaciu Constantin
#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Cazul amiralului Bărbuneanu Petre
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Procesul lotului mişcării naţionale de rezistenţă
#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Sentința
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii