#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul comandor Toma Matei
11 Nov, 2021 00:00
11 Nov, 2021 00:00
11 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2365
Marime text
- Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română.
Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia
Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele. În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.
Coinculpatul comandor Toma Matei
În acest capitol se prezintă declarația care atestă că Toma Matei, comandorul în rezervă, a intrat în contact cu contraamiralul (r) Horia Macellariu, dar și împrejurările prin care s-a întâmplat acest fapt.
„Subsemnatul comandor de Marină în rezervă Toma Matei, domiciliat în Bucureşti, Str. Amiral Bălescu nr. 29, născut în comuna Pantelimonul de Jos, jud. Constanţa, anul 1899, luna februarie, declar următoarele:
În cursul lunii octombrie 1947, fiind informat la telefon de căpitan-comandor în rezervă Eftimie Ştefan că are de vânzare unele alimente, m-am dus la el acasă, după indicaţiile ce mi-a dat şi după hartă. Am cumpărat de la el brânză, miere şi săpun şi o funie de usturoi. Cu această ocaziune mi-a spus că s-a întâlnit cu amiralul Macellariu Horia, care este urmărit, fiind condamnat. Ştiam, de altfel, că este condamnat cu muncă silnică fiindcă făcuse parte din organizaţia „Sumanele Negre“.
Căpitan-comandorul Eftimie nu mi-a spus unde l-a întâlnit pe amiralul Macellariu, dar i-a adăugat că i-a găsit o gazdă. Nu mi-a spus unde este acea gazdă şi cum se cheamă; dar mi se pare că el l-a trimis la o rudă a lui, sau o rudă a cumnatei sale. I-am atras atenţiunea că relaţiile cu acest om sunt periculoase şi că ar trebui să nu se mai întâlnească cu el.
A doua oară i-am întâlnit pe căpitan-comandorul Eftimie Ştefan în oraș. Cu această ocazie mi-a spus din nou că a mai văzut pe amiralul Macellariu şi că acum acest om se numeşte Ion, ca să se ascundă de urmărirea Poliţiei, de aceea gazda lui nici nu-l cunoaşte cu alt nume şi nici nu ştie cine este cu adevărat.
În luna martie 1948, nu-mi aduc aminte bine ziua, dar trebuie să fie fost în jurul lui 20 martie, am primit un telefon de la Condeescu Dumitru, care mă ruga să ies din casă puţin şi să mă întâlnesc cu colonelul Popovici (Mircea) care însoţeşte pe cineva. Era pe la 7.30 seara, îmi dădea indicaţia că cele două persoane vin pe strada luliu Tetrat şi că le pot întâlni pe la colţ spre Dorobanţi. M-am dus şi când l-am văzut am rămas înmărmurit. Era amiralul
Macellariu zis Ion, însoţit de colonelul Popovici (Mircea), fiecare cu câte o mică valiză în mână. Surprins de această întâlnire neaşteptată, am mers totuşi cu ei. Mi-au spus că merg la comandorul (rez) Condeescu D. unde vrea să rămână câteva zile, deoarece gazda lui poate să fie vizată de poliţie, din cauză că unul din prietenii lui cu numele Bujoiu a fost arestat şi că acesta ar putea să-l declare unde se ascunde. Auzeam prima dată despre acest nume.
Pe drum apoi comandorul Condeescu Dumitru mi-a spus că prima lui grijă este să se pună la adăpost de poliţie. Că nici la comandorul Condeescu nu ar putea rămâne prea mult fiindcă prietenii şi rudele lui ar putea să fie cercetate de Siguranţă“.
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul ing. Antonescu G. Gheorgh
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Delictele contraamiralului Macellariu Horia
#DobrogeaDigitală: „Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Epurarea personalului armatei româniei în primii ani postbelici
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Grupul reacţionarilor din marină
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii