#DobrogeaDigitală Marele Ovidiu, la 2065 de ani de la naștere
19 Mar, 2022 00:00
19 Mar, 2022 00:00
19 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3951
Marime text
- Se împlinesc astăzi 2065 de ani de la nașterea celui mai vechi și mai celebru poet al spațiului tomitan, Publius Ovidius Naso
Faimosul poet roman exilat la Tomis a venit pe lume la 20 martie anul 43 î.e.n., într-o familie de artistocrați din orașul Sulmo (Sulmona de azi), în regiunea munţilor Abruzzi din Italia centrală.
Alături de Horațiu sau Virgiliu, Ovidiu este unul dintre marii clasici ai literaturii latine, care a reușit, chiar și după 20 de secole, să-și păstreze valoarea inestimabilă, opera sa dovedind perenitate și devenind parte din conștiința culturală a lumii.
Ovidiu își datorează faima atât talentului său uriaș, cât și misteriosului exil în vechiul Tomis, impus de autocratul Augustus.
Celui care și-a împrumutat numele și memoria multor entități din actualul oraș Constanța, printre care universitatea publică sau liceul teoretic „Ovidiu”, i s-au dedicat sute de pagini de comentarii și multiple monografii. Un asemenea volum avem și noi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. Este vorba de lucrarea „Ovidiu la Pontul Euxin", semnată de regretatul istoric Adrian Rădulescu, care abordează pe larg viața și opera marelui exilat.
Discutând tematicile abordate în epistole, autorul se apleacă și asupra referințelor ovidiene la populația tomitană – o confirmare în plus a neîntreruptei noastre continuități etnice în spațiul geografic pe care îl ocupăm din antichitate şi până astăzi.
„Ovidiu reprezintă pentru lirica românească nu numai o culme artistică, literară - la fel ca şi o sursă de informare istorică - dar el este şi rapsodul care, în vremurile de început ale erei noi, a încîntat cu lira sa sufletele aspre ale strămoşilor geto-daci. Creaţia sa se înscrie în antologia universală şi românească, ca momente unice de satisfacţie artistică elevată, cu acele nuanţe accentuate de suavitate şi măiestrie - ceea ce îl face o dată mai mult să fie viu în amintirea tuturor generaţiilor de români şi venerat în mod constant, aşa cum se petrece de altfel cu alţi neîntrecuţi poeţi moderni şi contemporani: Eminescu, Blaga, Arghezi, Goga, Labiş ...
S-a stins din viață în anul 17 d. Hr., în vechiul Tomis. La 6 iunie 1968, Constanța, orașul în care a decedat poetul, s-a înfrățit cu Sulmona, orașul natal. Numele său a fost dat unei piețe din zona istorică a orașului Constanța și unei localități situate în apropierea urbei de la malul mării.
În Piața Ovidiu a fost dezvelită în august 1887 o statuie a poetului, realizată de sculptorul italian Ettore Ferrari, ca inițiativă a „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”, prezidat de prefectul Remus Opreanu. Pe soclul statuii, care-l prezintă pe poet într-o atitudine meditativă, a fost inscripționată o strofă din Tristele (III, 73-76): Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul / Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent, / O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată, / Te roagă pentru dânsul, să-i fie somnul lin.
O replică a statuii a fost instalată la Sulmona, în 1925.”
Sursa foto: ilustrație din „Ovidiu la Pontul Euxin", de Adrian Rădulescu
#citeşte mai departe în „Ovidiu la Pontul Euxin”
#Autor Adrian Rădulescu
Dacă, în urmă cu 124 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Citește și:
#citeșteDobrogea: Ultima călătorie a lui Ovidius (I) - De la Roma, spre Tomis. Vestea relegării
#citeșteDobrogea: Ultima călătorie a lui Ovidius (II) - De la Roma, spre Tomis. Traseul (De pe Via Appia, pe țărmul Pontului Euxin)
#citeșteDobrogea: Ultima călătorie a lui Ovidius (III) - De la Roma, spre Tomis. În ghearele primejdiei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii