Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Medgidia la începutul secolului XX

ro

17 Aug, 2021 00:00 4020 Marime text

 
  • Medgidia a fost locul unde se desfășura cel mai mare târg din Dobrogea. 
Cartea „Medgidia – 100 de ani de istorie (1918-2018). Oameni, locuri, fapte, trecut, prezent. Documente și Fotografii“ semnată de Adrian Ilie publicată de editura Ex Ponto în anul 2018 este o lucrare de referință asupra Medgidiei. Cele 224 de pagini proiectează retrospectiva ultimului secol din istoria orașului, prezentând cu lux de amănunte informații mai puțin știute de public.
 
Pe 2 septembrie 1856 Sultanul Abdul Medgid, unul din marii reformatori ai vremii, alături de guvernatorul Sayd Mârza Pașa, întemeiază orașul Medgidia. Urbea a rezistat de-a lungul timpului, înviind după războaie, ba chiar prosperând și dezvoltându-se.
 
Primul război mondial a adus avarii grave orașului, în special din cauza ocupației bulgare. Odată cu revenirea autorităților române la 24 noiembrie 1918, orașul va intra într-un lung proces de reparații și dezvoltare. Locuitorii au început refacerea caselor și a gospodăriilor, simultan autoritățile locale preocupându-se de infrastructură, reparații generale și refacerea edificiilor publice. Numărul mare de clădiri bombardate, de străzi blocate, de gospodării distruse au îngreunat procesul.
 
Pe 15 martie 1919 a fost convocată o ședință, condusă de primarul Aurel Oancea. Alături de acesta la ședință au mai participat Gheorghe lonescu, Drăgan Şeitan, Ion I. Bârsan şi Eliaz Apaz. Printre multele teme abordate în ședință au fost și creșterea cantității de combustibil pentru școli și Primărie și refacerea Palatului Comunal care în timpul războiului a fost ocupat de bulgari și nemți, aducându-i-se astfel o serie de avarii.
 
Comisia interimară se întălnește din nou pe 3 iunie 1919, sub coordonarea lui Aurel Oancea. Se decide că trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității vieții locuitorilor. În acest context se constituie o comisie formată din comerciantul Stan Sorescu, preotul Cristache Georgescu, Constantin Golea şi Alexa Fica, care avea ca scop stabilirea sumelor date fiecărei familii pentru aș-i putea repara stricăciunile cauzate de război.
 
Cum arhiva a fost distrusă în război nu se cunosc prea multe date referitoare la situația Megidiei la începutul secolului XX.
 
Sursă foto și de documentare: „Medgidia – 100 de ani de istorie (1918-2018). Oameni, locuri, fapte, trecut, prezent. Documente și Fotografii“ de Adrian Ilie
 
Dacă în urmă cu 122 de ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

Poveşti pierdute în istoria Medgidiei. Fabrica de maşini agricole a industriaşului Voicu C. Oprică (partea I) (galerie foto+documente)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari