Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Parohia Satu-Nou, comuna Oltina. Biserica veche își serbează hramul de Înălțare

ro

10 Jun, 2021 00:00 5409 Marime text

Printre puținele biserici din județul Constanța care poartă hramul Înălțării Domnului se numără și biserica veche din localitatea Satu-Nou, comuna Oltina, ridicată încă de pe vremea stăpânirii turcești în Dobrogea.
 
Tradiția locului precizează că satul a luat naștere în jurul anilor 1825 - 1830, pe moșia unui turc, cu numele Rașit. Primul român care s-a stabilit în Satu-Nou a fost Marin Chirciu din Chilia Veche. Ulterior, locuitorii au venit în mod treptat din Muntenia, Moldova și Basarabia. La început aceștia s-au ocupat cu păstoritul și pescuitul iar, mai apoi, cu agricultura, majoritatea dintre ei fiind împroprietăriți în anul 1894.
 


În timpul Primului Război Mondial, populația s-a refugiat în stânga Dunării, iar satul a fost distrus aproape în totalitate, fiind reclădit în perioada interbelică. Încă din timpul stăpânirii otomane aici a fost comună administrativă, având afiliat și satul Pârjoaia, actualul Izvoarele.  În comunism, comuna a fost desființată și, împreună cu vechiul sat Pârjoaia, a fost afiliat comunei Canlia. Satul a avut o școală cu învățământ general de 8 ani încă din anul 1878.

Biserica veche, cu hramul „Înălțarea Domnului”, azi monument istoric, a fost construită în anul 1861. Din informațiile primite de la bătrâni în decursul anilor și consemnate de preoții bisericii, lăcașul de cult a fost ridicat de credincioșii din sat, xar au primit și un ajutor important din partea beiului turc Rașit. Tradiția arată că Rașit, care stăpânea peste aceste meleaguri, a contribuit personal cu donația terenului și a suportat costul materialelor și a acoperișului din olană. Clădirea este în formă de corabie, din lemn, paiantă și acoperită cu olane. La exterior este căptușită cu scânduri pentru a rezista intemperiilor vremii, fiind situată la înălțime, expusă vitregiilor timpului. 

 

Pentru că mica bisericuță „Înălțarea Domnului” nu mai făcea față necesităților populației, în anul 2009, în timpul păstoririi preotului Trandafir Dragoș, Arhiepiscopia Tomisului a aprobat înființarea unei biserici noi în Satu-Nou. Astfel, piatra de temelie a bisericii închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost pusă pe 31 august 2009, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrările la noua biserică au fost realizate între 2009 și 2014 și au fost realizate de meșteri locali, sprijiniți de autoritățile locale, dar și de credincioși din parohie, precum: Ciobanu Angela, Gheorghe Dumitru Cristian, Manea Iordan, Burca Vasile, Cealera Nicusor, Chirciu Gheorghe etc. Slujba de sfințire a fost oficiată pe 13 septembrie 2014, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

 

Printre preoții care au slujit în această parohie  îi putem aminti pe: preotul Ioan Ștefănescu, preotul Radu Popescu, preotul Alexandru Doicescu, preotul Alexandru Suzeanu, preotul Vasile Palais, preotul Constantin Pantaze, preotul Mușat Constantin, preotul Popa Marian, preotul Trandafir Marius etc.



Foto: 2015 / Arhiepiscopia Tomisului, Vali Vădănoiu, Ionuț Druche
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală „Alergați cu mic, cu mare și închinați-vă”. Icoana Maicii Domnului „Prodromița” din Catedrala din Constanța
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari