Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Repere muzicale în spațiul dobrogean“. Boris Cobasnian, maestru al artei dirijorale

ro

26 Aug, 2021 00:00 2864 Marime text


 
  • Cartea „Repere muzicale în spațiul dobrogean - Boris Cobasnian și Corul Vox Maris“, de Mariana Popescu a apărut în anul 2004, la editura Arhiepiscopia Tomisului, editura europolis. Ilustrația copertei este o fotografie a corului „Vox Maris“, pe scena Operei din Leeipzig.  
  • Tehnoredactare computerizată: Cristian Vaihel, Corneliu Dan, Marcela Rentea. Născut în anul 1926, în satul Petroșani din Bălți (Basarabia), maestrul Boris Cobasnian avea să se stingă pe 9 august 2011, la 85 de ani, rămânând în memoria celor care l-au cunoscut ca un reper de înalt profesionalism.
În prezentarea biografiei muzicianului, vom întâlni o împletire inevitabilă a existenței sale cu evenimentele palpitante dar în același timp dramatice ale istoriei care i-au determinat destinul, aşa încât vom întâlni o intersectare permanentă a două planuri, unul istoric şi altul muzical.

Cel de-al doilea capitol din cartea „Repere muzicale în spațiul dobrogean - Boris Cobasnian și Corul Vox Maris“ se numește „Boris Cobasnian – Maestru al artei dirijorale“. Aduce în fața cititorului crezul după care artistul s-a ghidat în întreaga sa existență.  

„În legătură cu respiraţia în timpul cântatului, Boris Cobasnian porneşte de la credinţa că „a cânta-înseamnă a respira“. Dirijorul este foarte pretenţios în respectarea unei anumite poziţii a corpului în timpul cântatului, corpul cântăreţului devenind o adevărată cutie de rezonanţă. În timpul studiului, interpretul trebuie să ocupe prima jumătate a scaunului, într-o poziţie similară cu cea a pianiştilor, în felul acesta, coristul simulând poziţia statului în picioare.“



Boris Cobasian este cel care a pus bazele a șase coruri din Dobrogea: la Pecineaga, Babadag, Niculiţel, Sfântu-Gheorghe, Jurilovca și Medgidia. Activitatea acestora nu a încetat nici după ce Boris a plecat, ci a fost continuată de către dirijori locali.

„A fost în permanenţă un bun sfătuitor şi îndrumător pentru toţi profesorii de muzică ce activau ca tineri dirijori, fiind un adevărat animator al vieţii muzicale dobrogene, care prin muzica corală s-a impus în ansamblul muzicii corale româneşti, creându-se astfel o adevărată tradiţie corală dobrogeană.“


Boris Cobasnian a fost profesor la clasa de Dirijat – Ansamblu coral la Secţia de Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Teologie, Universitatea „Ovidius“ și a pus bazele unei şcoli de dirijat în rândul studenţilor teologi.

„Într-un articol apărut în ziarul „Dobrogea nouă“, intitulat „Pe scena Teatrului de Stat Casa cu trei fete“, I. Drăgănescu face o cronică a premierei spectacolului: „Deci, ţinând cont de compoziţia distribuţiei, regizorul Ion Drugan şi dirijorul Boris Cobasnian au avut o sarcină nu tocmai uşoară şi de aceea, şi meritul lor în realizarea acestui spectacol este cu mult mai mare. Munca lor susţinută şi înţelegerea ce au manifestat-o faţă de promovarea elementului tânăr, le dă dreptul să aibă o mare satisfacţie. Bagheta lui Boris Cobasnian, inspirată şi sigură, a făcut un tot armonic din fosă şi scenă, contribuind substanţial la reuşita spectacolului“.


Citește continuarea în cartea „Repere muzicale în spațiul dobrogean - Boris Cobasnian și Corul Vox Maris”, de Mariana Popescu

Sursa foto: „Repere muzicale în spațiul dobrogean - Boris Cobasnian și Corul Vox Maris”, de Mariana Popescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Repere muzicale în spațiul dobrogean“. Boris Cobasnian, o viață închinată muzicii (galerie foto)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari