Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:18 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Știința, clădită de mintea omenească, face minuni!”

ro

05 Jan, 2021 00:00 2588 Marime text

 
În seria veche a revistei „Analele Dobrogei” (nr. 1, an II, ianuarie 1921), exact cu o sută de ani în urmă, profesorul O.Mironescu, de la Școala Normală de Învățători, publica un incitant material cu titlul „Lumina vie și iluminatul în viitor”.
 
Minte avangardistă, mare admirator al „curiozităților firii”, al descoperirilor noi, profesorul Mironescu ar fi meritat să trăiască în vremurile noastre, când tehnologia ne surprinde în fiecare zi, cu inovații dintre cele mai uimitoare.
 
Articolele sale, apărute în deceniul doi al secolului trecut, în mai multe numere din „Analele Dobrogei” comentează cu entuziasm cuceririle minții umane din acele timpuri, cititorul de azi descoperind cu plăcere, dincolo de scriitura într-o savuroasă limbă veche, date interesante despre începuturile științei și cercetării în România și în lume.
 

„Hotărât lucru: Știința, clădită de mintea omenească, face minuni! ... Dacă acum 30 de ani, nu mai departe - ț’ar fi spus cine-va că azi vom comunica cu semenii noștri peste 9 țări și 9 mări, ai fi zis că acel cineva ș’a pierdut mințile! ... Acum câți-va ani, numai, cine căuta cârma balonului era gata să fie dus la balamuc. Și azi? Azi comunici cu Parisul, cu New-Yorkul, chiar mai repede decât cu vecinul de peste gard; vorbești cu prietenul la sute de kilometri și îi vezi chipul în oglinda din fața telefonului; stai acasă liniștit, îți sorbi cafeluța după masa de seară și, fără să te deranjezi de pe scaun, asculți glasul celebrului cântăreț dela operă.  
 

 DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!   

 

Și pe toate mintea omului le-a răscolit, ea le-a dat ființă, ea le guvernează și, în fiecare zi, alte noutăți apar, căci nimic nu ne îndreptățește să spunem că puterea minții omenești e limitată. Mâine, poimâine... adio lumânări, petrol, gaz aerian, electricitate!... V’ați învechit, prea sunteți scumpe și periculoase!... Mintea omenească a găsit alt mijloc de iluminat, poate mai ieftin, mai dulce, mai sănătos. De astă dacă mintea omului s’a îndreptat către curiozitățile firei și ... câte n’a lăsat D-zeu pe pământ!!!...”

Doctorul R. Dubois, profesor la Universitatea din Lyon, dă în revista La Science et la Vie No. 45 din Iulie 1919, un rezumat a unui foarte interesant studiu asupra «Luminei vii». Cam fără autorizaţia savantului şi a direcţiunei revistei, ne permitem a da şi noi un rezumat, pe înţelesul tuturor, a acestui studiu.
Cine nu cunoaşte licuricii? Micile candeli, care licăresc în serile dulci de vară în iarba din marginea poienei ori a cărăruşei...
Dar, cine ştie meşteşugul pe care îl are micul vermişor ca să nască scânteia de lumină, orbitoare, poate, pentru lumea cea nesfârşit de mică din codrul de iarbă, şi cine cunoaşte taina pentru care aprinde el - când vrea - micul felinar cu lumina aşa de dulce? Şi par'că numai licurieii au acest dar ?
Pe toată faţa pămantului, in văsduh, pe ape şi în fundul nepătruns al oceanelor, se mişcă mii şi mii de felinare vii cu lumini care de care mai dulci, mai atrăgătoare, mai minunate. Şi în câte locuri faţa mărilor nu se ia la întrecere, noaptea, din lumină, cu tăria înstelată, în vreme ce în pădurile de mărgean din fundul apelor adânci, iluminaţii feerice au loc, ca să îngădue primblările animalelor, hidoase ca din poveşti, cu felinare în frunte, aprinzându-le şi stingându-le după voie, pentru ca să momească bietele vietăţi mai mici care, atrase de lumina orbitoare, se răpăd şi cad în gura mare deschisă a atotstăpânitorilor acestor ţinuturi!...
 
Dar mai curioasă este încă lumina pe care o răspândesc unele neamuri de microbi (mici ciuperci, ce nu se pot vedea cu ochii liberi) numiţi Photohacterii (bacterii - microbi - luminoşi).
Se cunosc vreo 30 de neamuri de asemenea bacterii. D-rul Dubois le·a crescut, le-a cultivat şi le-a îngrijit cum trebue şi a făcut cu ele diferite experienţe.
Aşa, a injectat cu aceşti microbi broaşte, care au devenit şi ele luminoase, fără să sufere nimic. Crevetele ( caridii-mici, răcuşori de mare) însă, injectate, au devenit luminoase, dar au murit. Le-a cultivat în bulion (zeamă de carne) sărat ca apa mărilor şi le-a mers foarte bine; bulionul lumina ca o lumânare.
La expoziția din Paris, în 1900, D-rul Dubois, lumina în subsol cu nişte vase de sticlă unse eu bulion, în care sămănase bacterii luminoase. Ba a construit chiar o lampă, lampă vie, dintr'un vas de sticlă, ca o farfurie adâncă, acoperit cu un capac tot ca o farfurie, argintat ca o oglindă. A uns farfuria de dedesubt cu bulion in care cultivase bacterii luminoase şi cu această «lampă vie»' îşi lumina odaia timp de mai bine de o lună, cam cât luminează lumina lunei pline într'o noapte senină, fără să consume nici de 10 bani bulion.”

 
#citeşte mai departe în Analele Dobrogei
#Analele Dobrogei anul 2, nr.1, 1921
#O.Mironescu

Mai multe numere ale publicaţiei Analele Dobrogei puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.


Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa. 


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Iată ce poate face mintea omenească”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari