„Era aromân și i s-a spus «Popa cu cioc» - Papacioc“ Părintele Arsenie, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai ortodoxiei românești
13 Aug, 2021 00:00
13 Aug, 2021 00:00
13 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
12740
Marime text
- Părintele Arsenie este considerat drept unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei românești.
Părintele Arsenie (Anghel Papacioc la naștere) s-a născut în august 1914 în Misleanu, Perieți, Ialomița și a decedat pe 7 iulie în Techirghiol, Constanța.
După ce a absolvit Școala de arte și meserii în 1932, la 18 ani devine membru în Mișcarea Legionară. La sfârșitul anului 1933 vine la Bucureștii Noi, unde se construia casa verde, sediul central al legionarilor.
Din cauza participării la manifestările legionare, în 1938 este internat în lagărul de la Miercurea Ciuc. Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, Anghel Papacioc devine primar la Zărnești. În 1941 a fost judecat și condamnat la șase ani de închisoare. Este încarcerat la Aiud până la sfârșitul anului 1946. În acel an pleacă la Mănăstirea Cozia, unde este primit cu căldură ca „frate“.
După ce a stat pe la mai multe mănăstiri și a fost sfințit călugăr, în 1958 este din nou condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale. A trecut prin închisorile de la Aiud, Brașov și Jilava, fiind eliberat în 1964.
„Am fost al șaptelea copil la părinți, născut în 1914, la 15 august, comuna Perieți, satul Misleanu, județul Ialomița. Părinții se numeau Vasile și Stanca. Tata a fost agent sanitar peste șase sate și a contribuit masiv la constructia Bisericii din sat. Mă cheamă Papacioc. Pentru că tatăl bunicului meu a fost preot în Macedonia, în nordul Greciei, și de aici vine numele. Era aromân și i s-a spus: «Popa cu cioc» - Papacioc. Dar la origine ne chema Albu. Și bunicul meu a venit cu mii de oi din Macedonia și s-a instalat pe Ialomița, unde era câmpie. Satele erau rare...” - Părintele Arsenie Papacioc - mărturie despre sine
După ce a primit preoția, Părintele Arsenie a fost numit spiritual la Seminarul Monahal de la Neamț. Apoi a slugit drept egumen la Mănăstirea Slatina. De aici a fost iar arestat și închis. A fost dus la Suceava, unde a stat 90 de zile în arest, bătut, înjurat și chinuit. A ajuns la Aiud de unde a fost eliberat după ani buni de temniță. A slujit apoi pentru o parohie din Ardeal. Din 1976 a fost preot la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
„Falsa educație a calculatorului naște în om o mândrie luciferică, îngâmfarea că peste el nu mai există nimic”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii