Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Techirghiolul, locul cu „cel mai superior nămol din lume“

ro

22 Apr, 2023 00:00 2908 Marime text
Stabilamentul băilor Tekirghiol-Movilă, 1924. Sursă foto:„Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen  
  • Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. A două parte a lucrării este dedicată prezentării localității Techirghiol. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori”ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.

Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Au fost promovate, de asemenea, publicațiile care apăreau în anii ’20 la Constanța - ziarul „Dacia”, revista „Dobrogea economică”, ziarele „Dobrogea jună” sau „Marea Neagră”.
 
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Este prezentată geografia urbei, ghidul străzilor, în ordine alfabetică, liste de telefoane ale instituțiilor, firmelor, dar și a puținelor persoane fizice care dețineau la vremea aceea miraculosul mijloc de comunicare. Sunt trecute în revistă (cu fotografii ale celor aflați la conducere) autorități publice, ecleziastice, civile și militare: Episcopia, Prefectura, Primăria, Gara Constanța, Tribunalul, Căpitănia Portului, Comandamentul Diviziei de mare etc.
  


Scurta monografie a localității Techirghiol, inserată în acest ghid, ne informează despre proprietățile speciale ale apei si nămolului din lacul omonim, comparativ cu facilitățile altor celebre stațiuni balneare europene. Sunt publicate „dispozițiuni generale pentru vizitatorii stabilimentelor de băi”, legendele locului, dar și taxele de cură, de transport sau de cazare.
 
Continuăm expunerea celei de-a doua părți a volumului mai sus menționat dedicată Techirghiolului. Capitolul, mai restrâns decât cel dedicat Constanței, abordează pe câteva zeci de pagini informații importante, captivante și relevante pentru un turist al anului 1924 dornic să vizite localitatea. Deși scurt, subcapitolul intitulat „Cel mai superior nămol din lume“, cere o atenție sportită prin prisma faptului că așează în vârful ierarhiei proprietățile nămolului de la Techirghiol, argumentând cu o serie de date pe care nu le-am redat mai, fiind de factură științifică și pe care le puteți descoperi accesând volumul.
 
Textul integrat în lucrarea antemenționată ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos:
 
„Cel mai superior nămol din lume
 
Negreşit că Tekirghiolul, prin simpla posesiune a unui lac imens du o apă aşa de mineralizată, s’ar putea număra printre staţiunile balneare însemnate; cu cât însă trebue crescută însemnătatea lui, când ne gândim că pe lângă acea apă, el posedă - după cum vom vedea - unul din cele mai superioare nomoluri din lume, şi că întreaga localitate e aşezată pe malul Mării, beneficiind de toate avantajele aerului şi terapeuticei marinei.
 
Densitatea apei lacului Tekirghiol este de 1,060 sau de 10 - 100 la areometru Baume şi contrar celor ce se întâmplă cu apa lacurilor similare, rămâne aproape invariabilă.
 
Are reacţiune alcalină, încălzită, degaje vapori cu reacţiune alcalină. […]“
 
 
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
Citește și:

#GhidDobrogean1924: Retrospectiva sezonului la stațiunea balneară Tekirghiol-Sat în perioada interbelică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari