Istoria Dobrogei – Bibliografie – „Argonauticele orfice”
02 Aug, 2024 17:00
02 Aug, 2024 17:00
02 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1286
Marime text
Poezia orfică a avut la bazămitul lui Orfeuși s-a manifestat în forme diverse pânăîn timpul domnieiîmpăratului roman Iustinian I cel Mare (527-565). „Argonauticele orfice” sunt un poem în 1376 de hexametri dactilici, în care cântărețul și poetul Orfeu povestește expediția celor 50 de eroi greci conduși Iason pe corabia „Argo”în nordul Mării Negre și primejdiile înfruntatepe drumul de întoarcere. Subiectul este asemănător„Argonauticelor”lui Apollonius din Rodos, cu excepția câtorva diferențeîn călătoria deîntoarcere. Analiza stilului a arătat că autorul anonim a trăit în a doua jumătate a secolului IV. (ed. H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
„Dar când a adunat pe prea vestiții regi,
divinul Iason merse în grabăîn Tracia
cea bogatăîn cai”
„Osteniți, după ce vâsliseră toată ziua,
ajunseră: întâi la meoții cei cu haine moi și la neamul
gelonilor, la triburile nenumărate ale bathyagrilor, la sarmați, la geți.”
Folosirea numelui sarmaților în locul numelui sciților este un indiciu că opera a fost scrisă după sec. III î. H., când locul sciților în nordul Mării Negre a fost luat de frații lor sarmați din ramura iraniană a familiei de popoare indo-europene.
„De acolo măîndreptai spre Tracia cea acoperită cu zăpadă.”
Bibliografie
Orphica, edidit E. Abel, Leipzig, 1885.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (XX. Argonauticele orfice)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie: Auxentius (sec. IV) - „Scrisoare despre credința, viața și moartea lui Ulfila”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii