Detalii cutremurătoare din lagărele comuniste Pedeapsa lui Ioan Arnăutu, deținut politic - „30 de zile cu lanțurile la picioare“
01 Aug, 2024 09:40
01 Aug, 2024 09:40
01 Aug, 2024 09:40
ZIUA de Constanta
1209
Marime text
- În continuarea biografiei lui Ioan „Jean“ Arnăutu, prezentată în edițiile trecute, IICCMER publică noi detalii cutremurătoare.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat o campanie inedită, constând într-o serie de postări despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, viitor Memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional. Astfel că, printre altele, numeroase postări relatează biografiile deținuților politici, cuprinzând detalii cel puțin cutremurătoare.
În continuarea biografiei lui Ioan „Jean“ Arnăutu, prezentată în edițiile trecute, IICCMER publică noi detalii cutremurătoare.
Ioan „Jean“ Arnăutu și-a executat pedeapsa în închisorile Suceava, Oradea, Jilava, Aiud, Râmnicu Sărat (10 august 1957 - 2 noiembrie 1959).
În perioada detenției în închisoarea Râmnicu Sărat, Ioan Arnăutu a încălcat de mai multe ori regulamentul, încercând să ia legătura cu colegii din alte celule, comentând sau contestând ordinele supraveghetorilor, motiv pentru care a fost pedepsit cu zile de izolare.
Bunăoară, la două săptămâni după ce a fost transferat la Râmnicu Sărat, Ioan Arnăutu a anunțat că, dacă nu va beneficia de condiții de detenție mai bune va intra în greva foamei. Condițiile improprii de detenție, comportamentul angajaților, pedepsele cu izolarea și-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate și așa deteriorate.
Refuzul de a i se revizui sentința ori de a fi grațiat l-au determinat ca la 2 iulie 1959 să declare refuzul hranei. A doua zi comandantul penitenciarului a notificat Procuratura Militară Ploiești, printre altele menționând și că „susnumitul pentru manifestările avute și nerespectarea regimului de penitenciar, a fost pedepsit pe timpul deținerii cu un total de 46 zile de izolare cu regim sever și 30 zile cu lanțurile la picioare“.
După patru săptămâni, la 31 iulie 1959, acesta încă nu a renunțase la protest. Deși „i s-a atras atenția asupra faptului că alimentația artificială cu sonda este nefavorabilă pentru boala care o are [...] deținutul a declarat că-i hotărât să moară și nu primește nici un fel de medicament. Pe tot timpul grevei a fost alimentat cu sonda «Faucher».”
La 2 noiembrie 1959 Ioan Arnăutu a încetat din viață, la 36 de ani.
Campania derulată de ICCMER este plasată în contextul în care fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi transformată în următorii ani în memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional.
Sursă foto și text: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului/Facebook
Citește și:
IICCMERIn memoriam Ioan Arnăutu, deținut politic - „N-ai voie să dormi, numai să stai întins“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii