Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

129 de ani de la inaugurarea Podului de la Cernavodă - „Drum bun peste Podul Orientului!“

ro

13 Sep, 2024 13:27 765 Marime text
  • A fost, la vremea aceea, cel mai lung pod din Europa.

În curând se împlinesc 129 de ani de la inaugurarea Podului de la Cernavodă, de pe 14/26 septembrie 1895.  Atunci regele Carol I inaugura festiv, bătând în structură ultimul nit, de argint, podul peste Dunăre proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny, nume de reverență pentru dobrogeni
 
A fost, la vremea aceea, cel mai lung pod din Europa. A fost construit din nevoia de a facilita legătura feroviară dintre Bucureşti şi Constanţa.
 
Intrat în categoria monumentelor istorice, podul de la Cernavodă are o deschidere centrală de 190 de metri şi, de asemenea, alte patru deschideri de 140 de metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri. Aflat la 30 de metri peste nivelul apelor Dunării, podul proiectat de inginerul Saligny a fost testat, la momentul inaugurării sale, cu un convoi de 15 locomotive încărcate.
 
În volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947). Volumul I (1878-1916)“, de Stoica Lascu aflăm detalii interesante despre acea zi:



„DRUM BUN PESTE PODUL ORIENTULUI!

Joi 14 Septembrie, diua Înălţărei Sf Cruci a crestinătăţei ortodocse, se va serba inaugurarea celei mai măreţe lucrări de artă, ce s'a făcut pe Dunăre de opt-spre-zece secole încoace, a Podului Regele Carol I.

Imperatul Roman, Traian, a făcut podul de la Severin, a cărui ruine se mai ved şi astă-di, ca să treacă legionele de cucerire şi colonisare a Daciei. După una mie şepte sute noue zeci şi patru de ani, Primul Rege Român, Regele Carol al României, construiesce la Cemavoda, prin ingineri români, un al doilea pod peste acelaşi Danubiu, ca să Înlesnească omenirei europene schimbul cu productele naturale ale bogatului răsărit.

După secole de amorţire şi Împilări, vechile colonii ale lui Traian renasc pe ambele ţermuri ale bătrânului Istru, spre a'şi Îndeplini misiunea istorică de civilizare a răsăritului european.

Diua de 14 Septembrie va remânea o di de serbăt6re şi mândrie naţională a tuturor Românilor, dintre Tisa şi Marea Neagră, din plaiurile Carpaţilor şi până în Valea Pindului.

Maiestăţile Lor, Regele şi Regina, cu Alteţele Lor Regale Principele şi Principesa României, însoţite de mai multe alte persone princiare, rude ale Augustilor noştrii Suverani, de toţi d-nii miniştrii ţerii, miniștrii plenipotenţiari ai puterilor streine şi alte persone de distincţiune din ţară şi din streinătate, vor sosi la Pod în diua de 14, la orele 12 fics, când vor şi începe solemnităţile. [...]“

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Istoria Dobrogei: Destinul unui savant - Anghel Saligny

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari