Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 134 de la nașterea lui Ion Jalea, sculptorul care a făcut minuni doar cu o singură mână

ro

19 May, 2021 00:00 2793 Marime text
  • Considerat cel mai important sculptor român născut în provincia dintre Dunăre şi Mare, Ion Jalea şi-a dorit ca o parte din operele sale să rămână la Constanţa.

Ion Jalea, sculptorul care a făcut minuni doar cu o singură mână, s-a născut la Casimcea, judeţul Tulcea, pe 19 mai 1887, din părinţi ardeleni, îşi face studiile primare în satul natal, apoi urmează cursurile prestigiosului liceu constănțean „Mircea cel Bătrân“.
 


Vernisează prima expoziţie personală în luna mai a anului 1915, an în care pleacă la Paris, unde va urma cursurile Academiei Julian, lucrând în atelierul lui Auguste Rodin.
 

Cel mai important sculptor român născut în provincia dintre Dunăre şi Mare

Considerat cel mai important sculptor român născut în provincia dintre Dunăre şi Mare, Ion Jalea şi-a dorit ca o parte din operele sale să rămână la Constanţa. A avut astfel privilegiul să-şi vadă visul materializat într-un muzeu monografic, cuprinzând 110 lucrări de sculptură şi 17 de grafică. Somptuoasa clădire care îi adăposteşte lucrările, încă din 1968, străjuieşte, maiestuos, peninsula tomitană.
 
Chiar dacă şi-a pierdut o mână în război, în 1917, brațul care i-a rămas a concentrat tot talentul și pasiunea sa pentru artă, din care s-au născut adevărate capodopere.
 
Decorat cu „Coroana României“ cu Spadă în grad de Cavaler, cu panglica de „Virtute Militară“ şi „Crucea de război franceză“, (care îi este înmânată de generalul Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze), sculptorul a primit recunoaştere unanimă nu doar pentru eroismul său pe front, ci şi pentru strălucita sa creaţie, primind cu modestie şi devotament faţă de pământul unde s-a născut titluri precum „maestru Emerit al Artei” „Artist al Poporului din R.S. România”. Din 1948, devine membru corespondent al Academiei R.S. România.
 

1938- ales preşedinte al Sindicatului Artelor Frumoase şi Senator Regal pentru Arte

A creat mai multe monumente comemorative dedicate ostaşilor români, ocupându-se printre altele şi de reliefurile figurale ale Mausoleului de la Mărăşeşti, locul unde și-a lăsat brațul stâng.

La Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1937, expune monumentul „România şi provinciile sale“ şi obţine unul dintre Marile Premii.
 
În 1938, Jalea este ales preşedinte al Sindicatului Artelor Frumoase şi Senator Regal pentru Arte. Participă la Expoziţia Internaţională de la New York din 1939, cu lucrări precum: „Povestea neamului“, „Tors“, „Dansatoare“ şi statuia alegorică „România“. În 1941, este numit director al Artelor în Ministerul Culturii Naţionale.
  
În total, a semnat peste 300 de lucrări de sculptură – monumente, statui, busturi, reliefuri şi compoziţii alegorice, prezentate în expoziţii din toată lumea.

Surse foto: Arhivă Ionuț Druche

 
Citește și:

#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

„Oamenii de poveste” care au marcat Constanța. Evenimente culturale unice


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari