Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (VII)

ro

23 Jul, 2024 17:00 260 Marime text


În orașul de la malul mării străzile au purtat denumiri diverse de-a lungul timpului. Unele dintre acestea și-au păstrat denumirile chiar și în zilele noastre, iar altele au purtat alte denumiri, unele legate și de existența regimului politic din perioada respectivă sau de personalitatea agreată de regimul respectiv.
 


Strada Mircea cel Mare̶ Mircea cel Bătrân
Vă propun o altă stradă, cu o istorie aparte, unde au existat sau încă există, o serie de instituții și de unități militare, de infanterie, de pompieri și Prefectura Poliției. Este vorba despre strada Mircea cel Mare, devenită ulterior strada Mircea cel Bătrân. Prima denumire a fost purtată în perioada antebelică, iar în 1912, în 1930 și din 1950 a purtat cea de-a doua denumire. Strada a fost înscrisă în secțiunea a II-a, la împărțirea făcută în anul 1885.
 
Pe această stradă existau în anul 1885, 78 de  case locuite, nu existau case nelocuite, fiind 9 locuri virane. Existau 49 de case cu un etaj și 29 de case cu două etaje. Se mai găseau pe această stradă Biserica greacă, barăci, ateliere și potcovării.
 


Strada Mircea cel Mare începea din Piața Independenței și se termina în strada Valea Albă.

Pe strada Mircea el Mare a fost sediul Cazarmei Vânătorilor, construită în anul 1898. Cazarma pompierilor s-a aflat tot pe strada Mircea cel Mare, unde se află și astăzi, iar fosta cazarmă a Regimentului 34 Infanterie s-a aflat tot aici.
 
Tot aici, militarii au construit un pavilionpentru două Baterii de Artilerie; un pavilion pentru Statul Major al Regimentuluide Cavalerie; închisoarea Militară (în zona Capitol, de astăzi); un pavilion pentru Statul Major al Regimentului 34 Infanterie (actuala Comenduire de Garnizoană); un local pentru Manutanţă; compania de jandarmi rurali. Cercul Militar a fost construit la extremitatea de nord a spaţiului acordat de Primărie, la intersecţia cu strada Carol I.
 
Manutanţa, era reprezentată de depozitele armatei, ce au fost construite pe strada Mircea, în spatele magaziilor s-au aflat remizele Reg. 13 Artilerie. Pe acest amplasament s-a construit ulteriorCazarma Jandarmeriei.
 
Pe strada Mircea cel Mare a existat și o activitate comercială. Existau cerealiști precum A.A. Anamadis, N. Lambiri, Ion Boer, Papazoglu, Poladian și Nisim.B. Seni, nimeni altul decât fiul lui Bordo Seni, un cunoscut cerealist al epocii.
 
Printre manufacturiști îi putem aminti pe M.M. Frenkian, iar coloniale și cârciumi aveau Gheorghe Constantin, Halcanssi, la nr.22 și frații Giacomatos. O cafenea frecventată de militari era cea a lui Anton Dumitru, iar E. Gheorghe avea o brutărie renumită. Un alt restaurant agreat de ofițeri era restaurantul Capatos, situat la nr.13. Un avocat cunoscut ce își avea cabinetul pe această stradă și care îi reprezenta pe cerealiști era Bucur Constantinescu, care își făcea reclamă în presa vremii. Un medic cunoscut era dr. Mărgărit care își avea cabinetul pe strada Mircea la nr.22.


Un proprietar de atelier de croitorie era C. Hagiopol, care realiza la comandă diverse costume, atât pentru civili cât și pentru militari. Flori artificiale și modă femininăse găsea la Doamna Serafim, care avea două proprietăți pe strada Mircea, la nr. 2 și la nr.3, unde distinct, își desfășura cele două activități.

Prefectura Poliției își avea sediul la nr. 34, avându-l în perioada interbelică prefect pe Ștefu N. Grigore, iar director pe Culiță Teodor.
 


Comandamentul Diviziei de la Mare se regăsea pe aceiași stradă, avându-l comandant pe amiralul Vasile Scodrea.

Regimentul 34 infanterie era condus de generalul Constantin Bărbulescu, care a transformat în perioada interbelică sala de tradiții militare sau sala de arme, în capelă de onoare pentru comemorarea actelor de vitejie ale ostașilor căzuți pe câmpul de luptă.



Biserica greacă „Metamorphosis” este o biserică de mici dimensiuni amplasată în zona istorica a orașului, aproape de plaja Modern. Construcția bisericii a început în anul 1862 cu acordul sultanului Abdul Aziz, care răspundea unor solicitări ale comunității creștine elene din Constanța.
Clădirea bisericii a fost proiectată de arhitectul grec IaniTeoharidi care a respectat întocmai cerințele impuse de sultan, și anume ca biserica să nu fie mai înaltădecât orice altă geamie din oraș și să fie construită cat mai departe de cartierul turcesc.
Lucrările au fost încheiate în anul 1867, chiar dacă pe fațada clădirii este inscripționat ca an de finalizare 1868. Biserica „Metamorphosis” are o înălțime de doar 10 metri, lungimea de 25 de metri și lățimea de 12,5 metri. Inițial nu era prevăzută cu turle, turnul care se observă astăzi, în partea dreaptă fiind adăugat în 1947.

Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța a luat ființă în 1896-1897, inițial ca gimnaziu, cu clasele I și II, ale ciclului inferior, aflat sub conducerea directorului Demeter Rădulescu, un cunoscut și exigent profesor de matematică. Putem spune că reformarea instituției avenit din partea lui Virgil Andronescu, primar, director și profesor al școlii. Aceasta va primi în 1901 denumirea de Mircea cel Bătrân. În anul 1906, MS Regele Carol I a vizitat școala alături de ministrul învățământului. Suveranul afirma atunci că este „singura şcoală care poate să contribuie la opera de naţionalism”.

 
Din 1907 sub conducerea lui N.T. Negulescu, școala a căpătat autonomie în privința conducerii, inspecțiilor și a angajării profesorilor. Din 1911 a devenit liceu, fiind un liceu cu tradiție, de prestigiu, cu rezultate deosebite obținute de-a lungul timpului, cu absolvenți și cu profesori de renume.

 



Templul spaniol sau izraelit de rit spaniol a fost realizat de arhitectul inginer Linz, iar decorațiunile de pictură au fost realizate de MoritzFilkenstein. Rabinul din această perioadă de început al secolului al XX-lea a fost TuviBohor. În legătură cu templul era și societatea Belkur Hulim Rahița ( Societatea sacră) ce fusese înființată în 1921. Președintele acesteia era Ilie Seni, vicepreședinte era Haim Benun, secretar: Silberstein Hoffner, cenzori: Ilie Israel, Jacques Gebay.


Putem conchide prin a spune că strada Mircea cel Mare devenită ulterior Mircea cel Bătrân a fost o stradă circulată, unde se găseau importante instituții ale statului și existau oameni cu potențial economic realizat din comerțul cu cereale.

Mircea cel Bătrân ( 1386-1418)
 
Fiul lui Radu I (1377-1384), a ajuns pe tron după moartea fratelui său Dan I (1384-1386), care pierise în luptele de la Dunăre, cu turcii. A dus o politică de echilibru, fiind la nevoie cu arma în mână, dar recurgând și la tratative de pace sau de alianță cu puterile vremii. A obținut victorii împotriva turcilor, dar a fost și înfrânt de aceștia, acceptând chiar să plătească haraci (tribut) pentru a păstra autonomia țării sale. A intrat în stăpânirea Dobrogei după 1388, în urma campaniei otomane conduse de Ali Pașa. A organizat Dobrogea după principiile statului medieval Țara Românească, scoțând în evidență importanța strategică, militară și economică a acestuia. În prezent numele marelui voievod este purtat de o stradă, de un colegiu, de o academie militară, toate din Constanța și de o navă școală. Acest lucru demonstrează imensa personalitate a acestui domnitor peste veacuri și percepția sa de către români.



Bibliografie selectivă:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 48/1896-1897
***Tezaurul documentar dobrogean, Direcția Generală a Arhivelor Statului, București,1988
***Albumul dobrogean pe anul 1911. Constanta si Tulcea, 1911
Petre Covacef, Onomastica străzilor din Constanța, Edituea Ex Ponto, Constanța, 2010
Th. Ionescu, Constanța și Tekirghiolul, Ghid ilustrat, 1924
 
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri post universitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiu Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" peanul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.


Citește și:

#citeșteDobrogeaStrăzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (VI)

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari