#citeșteDobrogea Imobilul Caramillotis - Istoria unui monument umbrit de trecerea timpului
15 Jul, 2021 00:00
15 Jul, 2021 00:00
15 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4124
Marime text
În anul 1930 arhitectul Harry Goldstein proiectează clădirea Caramillotis. Stilul arhitectural modernist este mai mult decât evident la clădire, respectând întocmai dogmele acestuia.
Arhitectul Radu Cornescu, bun cunoscător al istoriei arhitecturale a Constanței, a relatat pentru Ziua de Constanța detalii despre clădire și activitatea celui care a proiectat-o.
Conform acestuia, Harry Goldstein rămâne unul dintre cei mai importanți arhitecți ai Constanței. El a proiectat peste 100 de clădiri, majoritatea în stil modernist, astfel Constanța poziționându-se pe locul doi, dupa București, în ceea ce privește numărul acestora.
El a schimbat radical aspectul orașului, reușind să modifice și regimul de înălțime al clădirilor de la acea vreme. Arhitectul, evreu la origine, va activa mai târziu sub numele de Horia Maicu din pricina regimului aplicat evreilor în perioada aceea.
Clădirea este structurată pe cinci nivele. Balcoanele sunt poziționate pe colț, fiind rotunjite, iar structura clădirii îi accentuează modernismul.
Totuși, sunt câteva elemente de factură Art-Deco precum cele două ferestre laterale rotunde de tip hublou sau portalul metalic decorat cu forme geometrice.
Interesant este faptul că în interiorul clădirii, în casa scării se găsesc pavimente decorate cu meandre grecești, probabil cerute de familia care a locuit aici.
Imobilul se află în prezent într-o stare nefastă, având avarii grave, degradarea avansând continuu. Aceasta se află la intersecția Străzii Traian cu Strada Doinei.
Sursă foto: Fotografia a fost pusă la dispoziția Ziua de Constanța de arhitectul Radu Cornescu
Sursă de documentare: constanțamultietnică.ro
Citește și:
Clădirea Panopoulos, o adevărată poveste, lăsată în paragină
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii