Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Paul Everac

ro

17 Oct, 2020 00:00 4160 Marime text

La 9 ani de la moartea lui Paul Everac, ne amintim de un dramaturg prolific, dar și de o figură controversată în viaţa publică.
Pe numele său real Petre Constantinescu, scriitorul s-a născut la Bucureşti, pe 23 august 1924. A urmat liceul la Arad, unde părinţii săi erau profesori secundari, apoi a făcut studii de drept şi de filosofie la Universitatea din Bucureşti, fiind în acelaşi timp angajat la ziarul „Curentul”.



În 1948, scrie prima sa opera literară, poemul dramatic „Robinson”, căruia i-au urmat, în interval de câţiva ani, alte zece piese, reinterpretări ale unor mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezătorul sau Noe.

Deși tatăl său a făcut puşcărie politică, Everac a fost un protejat al regimului comunist, fiind unul dintre puţinii artişti studiați în şcoală încă din timpul vieţii și ale cărui piese erau reprezentate constant pe scenele teatrelor din România.

După 1989, a fost numit director general al Televiziunii Române – o perioadă în care s-a ales cu multe critici pentru simpatiile sale politice și pentru editorialele ditirambice din fiecare seară  - iar apoi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă „Nicolae Iorga” de la Veneţia.

În 1997, a înfiinţat Fundaţia "Steaua Carpatină", în casa sa de vacanţă de la Podu Dâmboviţei, judeţul Argeş, prin care a desfăşurat o serie de manifestări culturale şi artistice, destul de popularizate.

Cele mai importante lucrări dramatice ale sale, peste o sută, sunt adunate în volumele "Cinci piese de teatru" (1967), ''Teatru'' (1975), ''Viaţa lumii'' (1982), ''Parabole dramatice'' (1983), ''Aventura umană'' (1989).

A mai scris eseuri, proză scurtă și poezii. Este, de asemenea, autorul mai multor scenarii radiofonice şi de film.

A fost distins cu Premiul Ministerului Culturii (1959), Premiul ''Vasile Alecsandri'' de creaţie populară, Premiul ''I.L. Caragiale'' al Academiei Române (1973), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976), al Uniunii Scriitorilor (1968, 1971, 1980).
La 17 noiembrie 2012, a apărut volumul ''In memoriam Paul Everac - ultimul gong'', coordonat de Ion I. Brătianu.

Scriitorul a murit la 18 octombrie 2011, rămânând în memoria românilor ca o figură donquijotescă, cu ambiții mari, care a căutat toată viața – cum spunea undeva criticul Alex.Ștefănescu – „să zboare cu un avion imaginar. Nu a reuşit, dar măcar a încercat.”
 
Sursa foto: captura youtube/tvr
 

Citește și:

Paul Everac, alaturi de oamenii de cultura din Mangalia
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari