#citeșteDobrogea Teodor T. Burada, fondator al muzicologiei şi folcloristicii clasice româneşti
03 Oct, 2020 00:00
03 Oct, 2020 00:00
03 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4718
Marime text
Astăzi se împlinesc 181 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai plurivalente personalități ale culturii noastre - Teodor T. Burada, autor, printre altele, al primei culegeri de folclor dobrogean, scrisă în anul 1880, după o călătorie în provincia recent revenită sub administrație românească.
Descendent al unei vechi familii de aromâni stabiliţi în Moldova, unde bunicul său ajunge vornic, Teodor T. Burada este fiul profesorului Tudorachi Burada (autor al primei cărţi de teorie a muzicii europene) și al Mariei Isăcescu-Burada, prima femeie traducătoare de teatru în limba română.
Născut la 3 octombrie 1829, Teodor învaţă muzica şi limbile străine în familie, studiază vioară și pian și are profesori de prestigiu, de talia lui V. A. Urechia (la limba şi literatura română) sau Grigore Cobălcescu (ştiinţele naturale).
Studiile la Academia mihăileană şi în tânăra universitate ieşeană, la Facultatea de Drept, sunt completate la Paris, unde devine primul student moldovean la Conservatoire imperial de musique et déclamation (1861-1865), frecventând în acelaşi timp Şcoala de poduri şi şosele şi Facultatea de Drept din capitala Franței.
Pregătirea de excepţie pe tărâm muzical îi va permite o vastă activitate concertistică atât în ţară cât şi în străinătate, în special în ţările pe care le-a vizitat în interes etnologic şi folcloristic.
A fost primul profesor de violină al Conservatorului înfiinţat în 1860, de Cuza şi Kogălniceanu, şi apoi a fost profesor de teorie - solfegii la instituţia ieşeană, unde se întâlnea cu Gavriil Musicescu, cu Eduard Caudella şi cu Titus Cerne.
Din aceeaşi pasiune pentru muzică, a adunat vechi instrumente populare şi clasice, pentru a pune bazele unui muzeu muzical la Iaşi. A editat un „Dicţionar muzical”, a întocmit numeroase culegeri de folclor, s-a ocupat de cercetări în varii domenii precum arheologie, etnografie, istorie, filologie, bizantinologie.
Studiile şi sintezele sale, indispensabile oricărei cercetări folclorice, etnologice, muzicologice sau teatrologice, îl vor recomanda în 1887, în primii ani după înfiinţarea înaltului forum ştiinţific şi cultural al ţării, pentru a deveni membru corespondent al Academiei Române.
Teodor Burada s-a stins la 17 februarie 1923. Pentru prodigioasa sa activitate, care îi înscrie numele la loc de cinste nu numai în istoria muzicii, dar şi a literaturii, arheologiei, istoriei, dreptului etc., Vasile Pârvan îl elogia, numindu-l „artistul român fără seamăn în lucrări muzicale, muncitorul neobosit în domeniul literaturii şi istoriei naţionale”.
Sursa foto: captura youtube/arhiva tvr
Citește și:
#citeșteDobrogea In Memoriam Teodor Burada. 96 de ani de la dispariția autorului primei monografii etnofolclorice dobrogene
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii