#citeșteDobrogea Unul dintre titanii biologiei româneşti, la aniversare
08 Jul, 2021 00:00
08 Jul, 2021 00:00
08 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2397
Marime text
- Se împlinesc astăzi 130 de ani de la nașterea biologului Constantin Motaș
Născut la 8 iulie 1891, în Vaslui, a urmat școala primară și două clase gimnaziale în orașul natal, apoi și-a continuat studiile la Liceul Național din Iași, pe care l-a absolvit în 1911. În același an devine student la Facultatea de Științe din Iași, secția Științe Naturale, unde i-au fost mentori Paul Bujor, Ion Borcea, Ion Simionescu, Mihail D. David, Alexandru Popovici, Petru Bogdan și alții.
Își susține examenul de licență în anul 1915, iar subiectul tezei sale, “Noţiunea de progres în zoologie”, prefigura profesorul evoluţionist de mai târziu. Este oprit ca asistent universitar și își începe cariera didactică la Laboratorul de Zoologie al Universității ieșene, sub conducerea profesorului Ion Borcea.
Ulterior, se specializează la Institutul de Zoologie al Universității din Basel (Elveția) și la Universitatea din Grenoble (Franța), unde absolvă, în 1926, secțiile de Piscicultură și Hidrobiologie aplicată.
Concomitent, sub coordonarea profesorului Louis Leger, îşi face studiile doctorale referitoare la hidracarieni, devenind Doctor în Ştiinţe Biologice a Universităţii din Grenoble (1928) cu tema “Contributions a la connaissance des Hydracariens francais particulierement du Sud-Est de la France”.
Revine în ţară, în 1937, și devine profesor titular la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, urmând ca, în 1940, să se mute la București, unde va fi profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii.
A ocupat diverse funcţii de conducere: Director al Muzeului de Ştiinţele Naturii din Iaşi (1937-1940); Director al Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea (1937-1940); Director al Staţinii Zoologice de la Sinaia (1940-1957); Director al Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti (1944). În timpul directoratului său, la muzeul „Antipa” se reface localul afectat de război, se reorganizează colecţiile ştiinţifice şi publice, se repară şi restaurează dioramele şi biogrupele, se amenajează sala de conferinţe a muzeului.
În 1948 este ales membru al Academiei Române. Totodată, este membru al multor Societăţi Stiinţifice Internaţionale şi Naţionale din domeniile: Hidrobiologie, Limnologie, Freatobiologie, Speologie, Ecologie, Muzeologie, Ocrotirea naturii etc.
Din 1949 până în anul 1956, profesorul Constantin Motaş a fost închis, sub acuzaţia de „înaltă trădare şi tentativă de a submina ordinea de stat”, retrăgându-i-se şi titlul de academician. Șapte ani a îndurat închisorile comuniste, începând cu infernalul Aiud. Și-a menținut moralul predând colegilor de celulă lecții de biologie și recitindu-le din Eminescu sau Baudelaire. A fost eliberat în urma presiunilor externe exercitate de zoologii și specialiștii în hidracarieni din Europa, în frunte cu Karl O. Viets.
Fondator al Ştiinţei “Freatobiologie” şi autor a peste 530 de lucrări ştiinţifice, Constantin Motaş, a fost unul dintre titanii biologiei româneşti și a adus numeroase contribuţii originale la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţific naţional şi universal.
S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 1980, la Bucureşti, fiind înmormântat la cimitirul Bellu, în secțiunea rezervată membrilor Academiei Române.
Sursa foto: antipa.ro
Citește și:
27 noiembrie 1867 - Se naște Grigore Antipa. Înfiinţează la Constanţa Institutul Biooceanografic
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii