Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:28 18 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Cum sărbătoreau constănțenii Boboteaza în anul 1925?

ro

17 Jan, 2025 17:00 444 Marime text
  • Boboteaza în 1925 -  „Se va îndrepta spre Piaţa Ovidiu unde va avea loc defilarea trupelor.“
  • Scrisori din Bulgaria.
  • Magistrații Constanței în 1925.
  • Nenorocirile se țin lanț în Constanța... spargeri și bandiți.
  • Rubrica „Faptele zilei“ face vorbire despre o „Cârciumă devastată“.
  • Câte căsătorii erau oficiate într-un an în județul Constanța.
 
Numărul 4 al ziarului dobrogean „Dacia“ vede lumina tiparului pe 6 ianuarie 1925. În antetul primei pagini se regăsesc din nou câteva rânduri satirice, ironizând diverse situații sau personalități politice din Constanța anului 1925:
 
„Unde e gerul de altădată al Bobotezei, se întreabă lumea?
Foarte simplu: l-a înghiţit odată cu peştele din pieţe, societatea «Frigul»“.
 
Editorialul, semnat de Al. Dratsky, este intitulat „Simtome îmbucurătoare“. Autorul critică guvernarea liberală de la acea vreme, acuzându-i că „au minţit ţara, când în opoziţie, i-au făgăduit o guvernare democratică, o îmbunătăţire a valutei naţionale, o rezolvare a problemei funcţionăreşti şi multe altele, ce apăreau celor ce aşteptau înfăptuirea lor, ca oazele înverzite, călătorilor, în deşerturi“. În fine, autorul face vorbire și despre două legi adoptate la finele anului 1924.
 
O bună parte din prima pagină este dedicată redării unor fragmente din romanul „Claudia“, semnat de Nic. I. Butucescu.
.
Cum sărbătoreau constănțenii Boboteaza în 1925
 
Un material generos este dedicat „Programului serbărei Bobotezei“. Pentru a cuprinde toate detaliile oferite de colectivul redacțional, vom reda în întregime articolul:
 
„La orele 10 dimineaţa se va oficia la Biserica Episcopală sfânta liturghie de către P. S. S. Episcop, înconjurat de clerul Episcopiei, la care sunt invitaţi a asista toate autorităţile, toţi demnitarii aflaţi în oraş şi cetăţenii. După terminarea sfintei liturghii, clerul, autorităţile civile, militare şi invitaţii, vor porni de la Episcopie spre cheiul portului, unde este ridicată estrada destinată pentru solemnitatea sfinţirei Apelor în ordinea următoare:
 
a) Un ofiţer de poliţie înşoţit de mai mulţi poliţişti vor deschide calea 
b) Oamenii care duc sfânta cruce, felinarele şi prapurile;
c) Corul Episcopiei;
d) Preoţii şi diaconii purtând Icoanele;
f) D. prefect al judeţului, d. general comandant al diviziei, d. primar al oraşului, celelalte autorităţi şi cetăţenii;
 
Armata:
Cortegiul astfel format va înainta până la locul pregătit pentru Sfinţirea Apelor, unde se va aranja după cum urmează:
 
a) În partea de răsărit a mesei, vor fi aşezate: Sf. Cruce, Sf. Icoane, prapurile bisericeşti şi drapelele ţinute de cei ce le-au adus.
b) În partea de miază-zi a mesei vor lua loc preoţii şi îndărătul lor corul;
c) În partea de apus a mesei va lua loc P. S. S . Episcopul având Ia dreapta şi la stânga pe diaconii oficianţi.
d) În partea de miază noapte vor lua loc autorităţile, invitaţii şi cetăţenii, imediat vor începe slujba Sfinţirei apelor şi în momentul când P. S. S . Episcopul va afunda Sf. Cruce în apă, muzica militară va întona imnul «spre rugăciune» şi cel «Regal».
P. S. S. Episcopul va stropi cu apă sfinţită drapelele şi mulţimea în cele 4 laturi. După terminarea slujbei va avea loc binecuvântarea şi stropirea cu apă sfinţită de către P. S. S. Episcopul.
În urmă cortegiul, în acelaşi rânduială, ca la venire, se va îndrepta spre Piaţa Ovidiu unde va avea loc defilarea trupelor.“
 
Scrisori din Bulgaria
 
Cotidianul „Dacia“ redă mai multe fragmente din diverse ziare din Bulgaria despre „Memoriul bulgarilor Dobrogeni. Audiența d-lui Tzancoff Ia Regele României. Declaraţiile ministrului de externe român făcute unui ziarist bulgar“.
 
Magistrații Constanței în 1925
 
Aflăm de asemenea și numele magistraților din Constanța anului 1925. Astfel că la Curtea de Apel, preşedintele instanței a fost Al. Anastasiu, iar consilieri au fost C. Nacian, A. l. Teodorescu, Gr. Teodorescu, G. Collini, R. Benjşache, N. Papadat. Procurorul general era G. L. Dimitriu procuror şi Mironescu, procuror de şedinţă.
 
La Tribunal, Ion Oprescu a fost primpreşdintele instanței, Stoicescu şi I. Stoian, judecători, iar V. Andronescu, supleant. La Secția a II-a, Cicerone Rusescu a fost preşedinte, D . Poulopol şi C. Vioreacu, judecători, iar N. Ionescu supleant.
 
La Cabinetul de Instrucție, Em. Alexandrescu a fost judecătorul de instrucție.
La Parchet,  Ath. Dumitrescu,  a fost prim-procuror, iar Bădescu şi Petrovici, procurori de secţie.                                                                     
 
Nenorocirile se țin lanț în Constanța... spargeri și bandiți
 
Mai multe știri locale anunță mai multe spargeri, arestări, accidente etc, după cum urmează:
  • Spargerea din str. Grădişteanu“. Hoţii au spart magazinul lui Vasile lordache din strada Ion Grădişteanu, numărul 71, „furând mărfuri în valoare de peste 20.000 lei“.
  • „Arestarea unei hoaţe“. A fost arestată Victoria Popp de către agentul special de siguranţă Arienescu, „care fiind în serviciul căpitanului George Aslan i-a furat diverse lucruri casnice“.
  • „Jefuiţi la drumul mare“. Mai multe persoane i-au jefuit pe şoseaua Tulcea-Babadag pe locuitorii Belizan Seif Ebraim şi Haim Gruvani din Babadag.
  • „Un soldat împuşcat de bandiţi“. Soldatul grănicer Fizică Ilie din plutonul Jurlofca, în timp ce patrula pe şoseaua Caramanchioi-Enisala, a fost împuşcat mortal.
  • „Nenorocirea de la fabrica «Steaua Român㻓. Ion Tăbăcaru, angajat al Fabricii de bidoane a societăţii „Steaua Română“ și-a tăiat în întregime o mână în timp ce lucra la un utilaj.
  • „Accidentul din str. Tacite Ionescu“. Remzi Megit Harriet, în vărstă de 5 ani, domiciliat pe  strada Tache Ionescu  numărul 15, jucându-se cu mai mulţi copii, a căzut lovindu-se grav cu capul de trotuar.
  • „Accident de muncă“. Lucrătorul Gheorghe Nicolau, domiciliat pe strada Călugăreni numărul 40, în timp ce lucra la o maşină de tăiat lemne, „și-a prins 3 degete retezându-i-le“.
  • „Cum ne îmbolnăvim“. Serviciul veterinar, a confiscat mai multe preparate, aflate în stare de putrefacție, de la măcelarul Vasile Hagiescu, din piaţa Griviţei, baraca numărul 10.
  • „Bandă de pungaşi arestată“. Poliţia i-a arestat pe pungaşii Jean Bârzănescu, Gheorghe Gură mare, C. Băşoi şi pe Dumitra Băzînescu, soţia susnumitului, „cari se crede, că nu sunt streini de furtul de 64000 lei, săvârşit acum două zile în tren“.
 
Rubrica „Faptele zilei“ face vorbire despre o „Cârciumă devastată“. Mai exact, Poliţia l-a arestat pe Dumitru Petrescu, domiciliat pe strada Basarabiei numărul 40, „care fiind beat, a devastat cârciuma lui N. Oprişan din str. Bucoviei numărul 9“ .
 
Câte căsătorii erau oficiate într-un an în județul Constanța
 
Din cadrul rubricii „Informațiuni“, aflăm că în anul 1924 s-au înregistrat la oficiul de stare civilă din localitate 1036 de nașteri, 742 de decese și 353 de căsătorii.
 
Tot aici aflăm că domnul colonel Ghenciu, președintele Partidului Poporului din județul Constanţa, „se află de câteva zile bolnav de icter la domiciliul d-sale din str. I. C. Brătianu numărul 29“.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.



Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.

 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii