Constanța acum 100 de ani Un sergent constănțean s-a împușcat din greșeală cu un revolver
29 Oct, 2024 17:00
29 Oct, 2024 17:00
29 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1928
Marime text
- Constantin Irimescu, avocat de profesie, publică încă un editorial al cărui subiect gravitează în jurului unor chestiuni juridice.
- Rubrica „Cronica zilei“ scrisă e Ax. Poni. prezintă articolul „Bandiții“.
- Rubrica lui Dra. aduce în atenție o problemă locală.
- Rubrica „Literare“ mută atenția cititorului asupra poeziei „Taina“ de Allin
- Legea privitoare la dobândirea şi pierderea naţionalităţii române, adoptată în februarie 1924
- Știrile „din Port“ ne informează în legătură cu o serie de „Amendări“.
- „Noul regim al chiriilor. Ce cuprinde proectul guvernului“.
- „Crima din Murfatlar“.
- Un sergent... s-a împușcat din greșeală.
- Contrabandă cu icre.
Pe 13 februarie 1924 vede lumina tiparului numărul 33 al ziarului constănțean „Dacia“. În „fruntea“ primei pagini stă parabola consacrată cotidianului „Dacia“. De data aceasta, administrația public centrală este cea supusă ochiului critic al autorilor:
„Semn că vrea guvernul nostru
Să rămână la putere,
Este că, mai prelungește,
Contractele, de’ nchiriere,
Căci așa scrie la carte:
Parte-și face, cine ’mparte...“
Constantin Irimescu, avocat de profesie, publică încă un editorial al cărui subiect gravitează în jurului unor chestiuni juridice. Irimescu aduce în atenție legea, potrivit căreia „părinții, frații, copiii, soții își datoresc reciproc asistență, dacă vreunul dintre dînșii are nevoie de sprijin“. Acesta subliniază ineficacitatea normei juridice, căci acțiunea în justiție presupune o perioadă îndelungată, iar cei în cauză rămân păgubiți în tot acel timp. Autorul face vorbire și despre noțiuni de drept comparat, prin exemplul Franței, care a mărit pedepsele pentru cei care nu respectă „legea anti-abandonului“, chiar și cu închisoarea.
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Rubrica „Cronica zilei“ scrisă e Ax. Poni. prezintă articolul „Bandiții“. Rezumativ, autorul expune o amimtire din copilărie. Într-o seară inițial liniștită, în timp ce toată familia stătea împreună, mai multe sunete se aud de la ușa casei. Speriați, copiii și mama acestora se ascund, iar tatăl „trage focuri cu un revolver“ spre ușă, cu toții crezând că după ușă sunt bandiți. În fine, cel din spatele ușii era doar câinele familiei, uitat în curte...
Rubrica lui Dra. aduce în atenție o problemă locală. Dra. critică folosirea excesivă a străzii D.A. Sturza, astăzi strada Revoluției din 1989, de către camioanele venite din Port. Folosirea de vehicule grele a dus la „stricarea“ străzii de mai multe ori.
Subiectul parabolei de mai sus este detaliat într-un articol intitulat „Noul regim al chiriilor. Ce cuprinde proectul guvernului“. In genere, este vorba despre prelungirea tuturor „contractelor de locuințe, propriu-zise, pentru minimum - după dorința ministerului – 3 ani“.
Rubrica „Literare“ mută atenția cititorului asupra poeziei „Taina“ de Allin, din care redăm primele versuri:
„Păstrez cu drag de-o vreme
o taină nepătrunsă
Si nimeni nu pricepe ce Caldă
mi-e simţirea
Când snnt de ea aproape
şi-i întâlnesc privirea
Ce poărtă ca şi mine
o dragoste ascunsă-i“.
Legea cetățeniei
O bună parte din spațiul dedicat primei pagini este ocupat de textul legii privitoare la dobândirea şi pierderea naţionalităţii române, adoptată în februarie 1924. Legea cetățeniei, după cum o numim astăzi, prevedea patru modalități de dobândire a cetățeniei române: prin naștere pe teritoriul României, prin filiațiune, prin căsătorie și prin naturalizare.
Restul spațiului din ziar este dedicat știrilor locale, națioanale și internaționale.
Știrile din Atena aduc vești despre plebiscitul pentru înlăturarea monarhiei. Aflăm că „republicanii susţin că sub nici o formă noul regim nu va putea fi dinastic“.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Știrile „din Port“ ne informează în legătură cu o serie de „Amendări“. Aflăm că marinarii Bill Sepie, Bagul Eduard şi Cali Sepie au fost amendați cu câte 200 lei amendă şi 1000 lei despăgubiri pentru că au spart două geamuri la cafeneaua „Imperial“. Au mai fost amendaţi marinarii Isecencu Zabaria şi Vasile Zavidoff pentru provocare unui „scandal în oraş“.
Un sergent... s-a împușcat din greșeală
„Nenorocirea de la cazarma sergenţilor“, o altă știre locală, ne anunță că sergentul Gheorghe Bivolaru, în timp ce ştergea un revolver, crezând că acesta este neîncărcat, a apăsat pe trăgaciul revolverului, împușcându-se în piept.
Articolul intitulat „Crima din Murfatlar“ expun faptul că Ion Popa din Murfatlar a fost împuşcat în picior de Mitică Boeru, tâmplar de profesie.
„Puţurile iar an fost închise“ este știrea care anunță că, în urma unui ordin al serviciului sanitar, puţurile Pascalide, Duşi şi Afendulis au fost completamente închise.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
„Din Caraomer. Abuzul anul proprietar“ face vorbire despre faptul că administratorul lui Radu Alde a luat ogoarele musulmanilor de pe moşia lui Aldea, dându-le altor ţărani. Potrivit autorilor articolului, fapta administratorului este cauzată de cerința lui Aldea de a semna un act prin care se declare că au muncit în dizma ogoarelelor, deși aceștia au muncit în regim de chirie, nu de dizma. a fos muncit cu chirie iar nici di cüm in dizma. Deși au anunțat oficialii localității, aceștia l-au susținut pe Radu Alde. Problema a ajuns prefectul judeţului, de la care se aștepta o suluție.
Contrabandă.. cu icre
Un articol generos abordează subiectul „Contrabanda de pe vaporul «Cap-Negro»“. Despre vaporului „Cap-Negro“ am scris în mai multe rânduri, fiind împotmolit în stațiunea Carmen Sylva, astăzi Eforie Nord. Știrea din ediția curentă anunță că Nicolae Niculescu, muncitor vamal, alături de alte două persoane au fost prinși sustrăgând mai multe butoaie cu icre depozitate pe vapor. Se pare că aceștia au trimis mai multe astfel de pachete spre București, potrivit conducătorului căruței cu care transportau marfa furata, anume Abdi Ibram. Șeful vămii, domnul Gheorghiu, adjunctul acestuia, domnul Ionescu, alături de domnul Magrin, consulul Franţei şi comandorul Popescu, căpitanul portului vor continua ancheta.
Rubrica „Informațiuni“ cuprinde numeroase știri locale scurt, după cum urmează:
- O delegaţie de comercianţi membrii ai „Sfatului Negustoresc“ s-a prezentat în fața primarului Andronescu o, cerând readucerea în oraş a hanurilor.
- Locuitorii mai multelor comune din județ au depus o cerere la Prefectura Constanța, prin care se cerea alipirea a două dintre sate la comuna Cogealac.
- La Ostrov s-a înfiinţai un Obor de vite.
- Va avea loc adunarea comitetului şcolar judeţean.
- Joi, 14 februarie 1924, va avea loc consiliu comunal.
- Preoţii M. I. Râuleţ şi Ion Murlraşu au fost numiţi parohi la Cogealac, respectiv la Topraisar.
- George I. Manolescu, elev în clasa IV-a primară, fiul lui I. Manolescu, agent special de siguranţă, a donat revista „Lumea Copiilor“ anul I şi al Il-lea orfelinatului „Grănicerul Muşat“ din Anadolchioi.
- Tache Manicatide a cerut consiliului de igienă strămutarea cărămidăriei la km. 5.
- La Cogealac au fost declarate 23 de cazuri noi de febră palustră.
- Medicul Vasiliu a demisionat.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Tabloul anunțurilor și reclamelor este comletat, față de edițiile precedente, cu un nou anunț al Agenției de Vapoare Theodoris&Cp care deplânge decesul lui Riccardo Carisio, directoul agenției.
Tabloul spectacolelor rămâne același ca în edițiile precedente.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii