#DobrogeaAcademică „Ar putea poezia salva lumea?”
17 Nov, 2021 00:00
17 Nov, 2021 00:00
17 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2285
Marime text
- O nouă conferință online, sub egida Academiei Române, susținută de poeta Ana Blandiana
Sub genericul „Conexiuni“, Academia Române a inițiat o serie de prelegeri online, dedicate publicului larg, prin intermediul cărora membri ai celui mai înalt for științific și cultural propun spre dezbatere diverse domenii și arii de interes.
Cea mai recentă dintre aceste conferințe de conectare a forumului academic cu românii de pretutindeni, este cea susținută de poeta Ana Blandiana, Membru corespondent al Academiei Române, și intitulată sugestiv „Ar putea poezia salva lumea?”
Cunoscuta scriitoare (pe numele său real Otilia Valeria Rusan), va împlini în primăvara anului viitor 80 de ani, și este autoarea a 29 de cărți, traduse în 25 de limbi. Este laureată a unor prestigioase premii naționale și internaționale, Cavaler al Legiunii de Onoare al statului francez, membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
În conferința online pe care ne-o propune, Ana Blandiana identifică situațiile în care poezia ar putea schimba reperele lumii actuale.
Este de notorietate faptul că recursul la poezie a existat permanent în istoria omenirii, începând cu incantațiile magice care înfăptuiau o lume, cu tropii legilor pitagoreice sau concursurile de poezie din olimpiadele Greciei Antice, până la festivalurile de poezie de astăzi. Catharsisul rămâne o dimensiune neschimbată a poeziei.
În istoria contemporană a României demersul poetic a fost susținut, curajos și inedit. Elocvente sunt exemplele poeziei din penitenciarele comuniste, ca modalitate de păstrare a spiritului viu, sau ale cenaclurilor din perioada anilor’70-’80, când poeții facilitau accesul la un univers semantic original, liber, sfidând rigiditatea sistemului politic opresiv.
Chiar dacă inițiativa UNESCO, de acum câțiva ani, de a realiza o Academie Mondială de Poezie nu s-a materializat, ea a readus în atenția tuturor, poeți și public deopotrivă, rolul poeziei de a identifica lumina interioară care ne desparte de materialitate.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: acad.ro
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Conferințele Academiei Române, acum doar la un click distanță
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii