Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)

ro

02 Jul, 2019 00:00 5481 Marime text

În continuarea acţiunilor publicistice asumate, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română. Prin intermediul acestui proiect, la propunerea comunităţii tomitane, academicienii dobrogeni Petre T. Frangopol (membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (membru titular al Academiei Române) vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, în cadrul unei şedinţe festive ce va avea loc miercuri, 10 iulie, în sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”. Până atunci, începând de astăzi, veţi putea citi evocări ale celor două mari personalităţi prin vocea colegilor academicieni.
În cele ce urmează, puteți afla mai multe despre activitatea acad. Marian-Traian Gomoiu din perspectiva dr. Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române.


Dr. Dumitru Murariu conduce Institutul de Biologie al Academiei Române şi este legat de numele savantului Grigore Antipa şi de faptul că a fost director, vreme de un sfert de secol, al celui mai mare muzeu de ştiinţe naturale din ţară. Din anul 2006, este membru corespondent al Academiei Române (în secţiunea Documente găsiţi CV-ul său).



„Conducerea Institutului de Biologie al Academiei Române este onorată să se refere asupra distinsului biolog-oceanograf - academicianul Marian-Traian Gomoiu, care timp de 50 de ani s-a dedicat cercetărilor structurii şi funcţionării ecosistemelor marine, resurselor, serviciilor şi funcţiilor acestor ecosisteme pentru populaţiile costiere şi monitorizării presiunilor asupra mediului marin.

Acad. Gomoiu este unul dintre puţinii specialişti români care s-au implicat sistematic programat în evaluarea stării ecosistemelor bentale din partea vestică a Mării Negre, în cartările biologice ale platformei continentale româneşti a Mării Negre. A semnalat apariţia în mare a noi specii alogene sau invazive şi, în consecinţă, diminuarea numerică a populaţiilor mai multor specii indigene, unele reprezentând importantă bază trofică pentru specii de peşti, de excepţională valoare economică.



Prin comunicarea şi publicarea în peste 220 de lucrări ştiinţifice a rezultatelor cercetărilor sale, la întruniri ştiinţifice naţionale şi internaţionale, în prestigioase reviste de specialitate din lume, academicianul M.T. Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume, făcând cunoscute comunităţii ştiinţifice, preocupările şi performanţele şcolii româneşti de oceanografie biologică.

Pe de o parte, participarea sa şi experienţa dobândită în mai multe expediţii oceanografice pe mările şi oceanele lumii, iar pe de altă parte - talentul nativ de excelent vorbitor au fost spre norocul multor generaţii de studenţi, care l-au avut profesor la Universitatea „Ovidius“, i-au audiat cu sete corelarea relaţiilor ecologice din natură cu aspectele practice din jurul nostru, făcându-i pe tineri să înţeleagă marile servicii ale biosferei pentru existenţa şi progresul civilizaţiei umane. Prelegerile sale captivante i-au atras pe numeroşi tineri ca după absolvirea Facultăţii să se înscrie la masterat şi apoi să beneficieze de conducerea sa ştiinţifică pentru
dezvoltarea unor valoroase teze de doctorat, pentru domeniul Ecologia şi Protecţia Mediului. Conducător de doctorat este atât la Universitatea „Ovidius", cât şi la Şcoala de Studii Avansate din Academia Română.

Dar Academicianul Marian-Traian Gomoiu nu a fost numai savant în domeniul cercetării ştiinţifice şi un inegalabil profesor universitar. Începând cu anul 1990 nu a putut să stea deoparte, să nu-i pese de nevoile ţării, imediat după revoluţia din 1989, când se puneau bazele organizării noii societăţi şi când expertiza sa de cel mai bun specialist a fost necesară la documentarea şi declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, acceptând demnitatea de Guvernator al acestei Rezervaţii internaţionale, pentru perioada 1990 - 1993.

Pe baza importantelor sale rezultate ştiinţifice, Academician Marian-Traian Gomoiu a fost ales membru a 14 Societăţi Ştiinţifice internaţionale şi din ţară, Membru al Comitetului Naţional UNESCO pentru Oceanologie, Preşedinte al Comitetului Român din Asociaţia Internaţională pentru Studiul Dunării, Preşedintele Comitetului Naţional al Uniunii Internaţionale pentru Ştiinţele Biologice, Redactor-Şef al Romanian Journal of Biology-Zoo/ogy al Academiei Române, membru în mai multe Comitete de redacţie ale unor reviste periodice, publicate de instituţii academice din ţară: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Ecologie Marină, Universitatea „Ovidius", Universitatea din Oradea, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" din Bucureşti, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ş.a. Asemenea instituţii sunt onorate să-l aibă şi membru activ pe Academicianul Marian-Traian Gomoiu în Consiliile lor ştiinţifice.

Specialistul în oceanologie, organizatorul RBDD, inegalabilul profesor al Universităţii „Ovidius", conducătorul de doctorate în două Şcoli din ţară, neobositul sprijinitor al instituţiilor cu profil biologic din ţară, coordonarea publicaţiilor de specialitate, implicarea activă în Societăţi şi Asociaţii Ştiinţifice din lume şi din ţară - acesta este Academicianul Marian-Traian Gomoiu, care face deosebită cinste şi onoare Municipiului Constanţa, al cărui cetăţean credincios a fost toată viaţa.

Viaţa şi opera cetăţeanului Marian-Traian Gomoiu sunt cu mult mai bogate decât succinta prezentare de mai sus, dar conducerea Institutului de Biologie al Academiei Române le consideră edificatoare pentru a-l recomanda şi susţine cu tărie să fie declarat Cetățean de Onoare al municipiului Constanţa.“

Citeşte şi:

Despre proiectul #DobrogeaAcademică

#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“

#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Despre Marian-Traian Gomoiu

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre

Despre Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească
  Citește în format integral

100


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari