#DobrogeaAcademică Dr. Tania Zaharia despre activitatea academicianului Marian-Traian Gomoiu la Institutul Român de Cercetări Marine din Constanţa (galerie foto)
03 Jul, 2019 00:00
03 Jul, 2019 00:00
03 Jul, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
7363
Marime text
În continuarea acţiunilor publicistice asumate, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română. Prin intermediul acestui proiect, la propunerea comunităţii tomitane, academicienii dobrogeni Petre T. Frangopol (membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (membru titular al Academiei Române) vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, în cadrul unei şedinţe festive ce va avea loc miercuri, 10 iulie, în sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.
Continuăm astăzi seria evocărilor personalităţii academicianului Marian-Traian Gomoiu cu prezentarea dr. Tania Zaharia, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa.
„«Suntem parte din natură, având un destin comun. Avem datoria să protejăm şi să conservăm natura pentru a supravieţui odată cu ea» (acad. Marian-Traian Gomoiu, la împlinirea vârstei de 80 de ani). Acest crez l-a însoţit pe domnul profesor universitar academician Marian-Traian Gomoiu toată viaţa sa“, mărturiseşte dr. Tania Zaharia.
„Domnia sa, singurul academician în viaţă născut în Dobrogea, la Bazargic, absolvent al Liceului «Mircea cel Bătrân» din Constanţa şi al Facultăţii de Ştiinţe Naturale - Geografie, Universitatea «Victor Babeş» din Cluj, şi-a început cariera ştiinţifică în cadrul Laboratorului de Oceanografie al Centrului de Cercetări Biologice al Academiei Române în 1959.
La 1 martie 1970, acest laborator a devenit parte a Institutului Român de Cercetări Marine (devenit în 1999, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină «Grigore Antipa» din Constanţa - INCDM), unde tânărul cercetător Marian-Traian Gomoiu a activat din 1970 până în 1994 (cu întrerupere din 1990 până în 1993, perioada când a îndeplinit funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării). În această perioadă şi-a desăvârşit pregătirea profesională obţinând în 1973 titlul de doctor, sub coordonarea renumitului savant academician Mihai Băcescu.
Tot în această perioadă, a beneficiat de stagii de specializare la renumite instituţii din străinătate (precum Duke University Marine Laboratory Beaufort, NC, SUA - 1974; Institutul marin din Kiel, Germania, 1975; Scripps Institution of Oceanography, La Jolla, California, Woods Hole Oceanographic Institute, 1980) sau la expediţii internaţionale comune (ex. A 64-a expediţie a navei sovietice de cercetări Vityaz, Marea Neagră 1978). Ca o recunoaştere a participării sale active la Comisia Ştiinţifică pentru Mediterana (CIESM), în 1984 a fost ales raportor pentru Marea Neagră al Comitetului de bentos.
De-a lungul întregii activităţi, s-a implicat în derularea a peste 60 de teme şi obiective de cercetare ecologică marină pe care le-a condus sau la care a colaborat, obţinând numeroase rezultate care au contribuit la îmbogăţirea fondului de date ale oceanologiei şi ecologiei marine în general, al biologiei, ecologiei şi protecţiei Mării Negre. Rezultatele s-au concretizat în rapoarte ştiinţifice şi în peste 200 de lucrări publicate şi în numeroase comunicări făcute la reuniuni interne sau internaţionale, rezultate care au fundamentat decizii şi soluţii practice sau au condus la dezvoltarea cunoaşterii ecosistemului Mării Negre.
Dintre acestea, cu adevărat remarcabile şi de referinţă pentru perioada 1970 -1990 sunt:
Cercetări de ecologie bentală în Marea Neagră, în Ecologie Marină vol. IV, 1971, Ed. Academiei RSR, 357 pg.
Contribuţii la cunoaşterea ecologiei moluştelor psamobionte de la plajele submerse nisipoase de la litoralul românesc al Mării Negre - Teză de doctorat, 1973, 483 p., 16 pl., 90 fig., 55 tabele şi 7 anexe în 43 p.
Studii ecologice privind moluştele psamobionte de la litoralul românesc al Mării Negre, în Ecologie Marină vol. V, 1976, Ed. Academiei RSR, 173-349
Ghid pentru cunoaşterea florei şi faunei marine de la litoralul românesc al Mării Negre, 1976, 108 p.
Numeroase alte lucrări ştiinţifice publicate în periodicul IRCM «Cercetări Marine».
Timp de 20 de ani (1971 - 1990) a fost sufletul periodicului IRCM «Cercetări Marine», după cum spunea acad. Mihai Băcescu în Referatul asupra activităţii ştiinţifice pentru ocuparea unui post de cercetător principal I la IRCM în 1990. În acest document, acad. Mihai Băcescu îl caracteriza ca fiind «pasionat cercetător al mării, un muncitor neobosit în câmpul problemelor marine, care se ţine la curent cu tot ce-i nou în oceanologie şi are o bogată activitate ştiinţifică... ».
Ca profesor universitar, a aprins focul sacru al cunoaşterii în cadrul Școlii doctorale a Universităţii «Ovidius» din Constanţa; mulţi dintre actualii cercetători ai INCDM au fost îndrumaţi de către profesorul universitar Marian-Traian Gomoiu, de care îşi amintesc cu gratitudine - CS1 dr. Andra Oros, CS1 dr. Florin Timofte, CS 1 dr. Laura Boicenco, CS 2 dr. Luminiţa Lazăr, CS III drd. Cristina Tabacea, CS III drd. Oana Marin. Toate acestea i-au adus recunoaşterea şi respectul întregii comunităţi ştiinţifice căreia îi aparţine, dar îndeosebi celor care i-au fost colaborator, sfătuitor sau prieten.
Personal, am avut şansa de a-i fi tânără colegă în IRCM, în perioada 1983-1994, eu - nou-venită în institut, domnia sa - deja un nume consacrat. Lucrările sale ştiinţifice mi-au servit ca material documentar de bază în formarea mea ca cercetător”.
Dr. Tania Zaharia, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, are cuvinte frumoase şi despre iniţiativa de suflet plecată din redacţia cotidianului nostru. „Felicităm cotidianul ZIUA de Constanţa şi municipalitatea pentru recunoaşterea meritelor acestui excepţional om de ştiinţă şi ne alăturăm celor care îl sărbătoresc pe domnul profesor academician Marian-Traian Gomoiu cu această ocazie. Decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al Constanţei arată preţuirea şi recunoştinţa pe care le merită din plin”.
Despre dr. Tania Zaharia, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa
Tania Zaharia este inginer în specializarea Tehnică Piscicolă, absolventă din 1977 a Facultăţii de Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare şi Tehnică Piscicolă / Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi; Ph.D. în Inginerie Industrială din 2002 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi; poziţia prezentă: cercetător ştiinţific gr. I, director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa (INCDM), vicepreşedinte al Consiliului Știinţific din INCDM; delegat naţional la Comisia Știinţifică a Mediteranei (CIESM - Mediterranean Science Commission); implicată în derularea a 80 de proiecte C&D naţionale şi internaţionale (din care 30 în coordonare); autor sau coautor la 256 de lucrări ştiinţifice; director de studii şi lector în cadrul Centrului de Perfecţionare Profesională a Asociaţiei Balcanice de Mediu şi INCDM; evaluator la programele de cercetare naţionale; editor-şef (2011-2018) al periodicului Cercetări Marine/Recherches Marines al INCDM; referent la jurnale ştiinţifice („Fresenius Environmental Bulletin”, Germany; „Journal of Environmental Protection and Ecology”, Greece; „Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, Turkey; 2nd Euro-Mediterranean Conference for Environmental Integration, Tunisia, GeoEcoMarina, etc.); membru în International Editorial Committee of Journal of Environmental Protection and Ecology, Greece şi în Editorial Board al Marine Biological Journal, Sevastopol, Russian Federation; membru în comitetele de program a peste 20 de conferinţe, workshopuri sau simpozioane; membru în comisii de îndrumare la doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, şi la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
Citește și:
Despre proiectul #DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)
Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)
Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti
Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului
#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“
#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol
#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“
#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (II). „Excelenţa şi talentul sunt un har de la Dumnezeu, la care se adaugă zeci de ani de muncă şi creativitate“
#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
Despre Marian-Traian Gomoiu
#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)
#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre
Despre Petre T. Frangopol
#DobrogeaAcademică Acad. Dorin Poenaru - „Petre T. Frangopol, întemeietor de şcoli şi lider de opinie“ (document)
#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)
#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii