Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (II). „Excelenţa şi talentul sunt un har de la Dumnezeu, la care se adaugă zeci de ani de muncă şi creativitate“

ro

03 Jul, 2019 00:00 3445 Marime text

Considerat drept un manifest remarcabil pentru o ştiinţă de calitate şi împotriva imposturii, şi acest al doilea volum „Mediocritate şi excelenţă” (prefaţat de conf. univ. dr. Daniel David, consilier pe probleme de cercetare al Ministrului Educaţiei şi Cercetării), ca şi primul, al lucrării academicianului Petre T. Frangopol adună articolele apărute în perioada mai 2002 - iunie 2005, în suplimentul săptămânal „Aldine” (redactor coordonator Mihai Creangă), ce apărea vinerea în ziarul „România Liberă”.



De data aceasta, avem în faţă nouă capitole, ce se constituie într-o veritabilă „Radiografie a ştiinţei şi învăţământului din România”, dedicate în cea mai mare parte învăţământului universitar şi cercetării. Un capitol aparte este dedicat personalităţilor ştiinţei şi tehnologiei româneşti: Mihai Bălănescu (n. 1922), Radu Vâlceanu (1923-1996) şi Negoiţă Dănăilă (1878 – 1953). De asemenea, veţi putea lectura şi un interviu cu prof. Mircea Miclea, ministrul educaţiei şi cercetării, realizat în mai 2005 şi intitulat „Repartiţia resurselor va fi după performanţă...”.

Referindu-se la cuprinsul acestui volum, academicianul Petre T. Frangopol scrie:

„Toate articolele vorbesc în primul rând despre învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică, despre educaţie şi etica omului de ştiinţă, despre noua junime română în cercetarea de vârf internaţională, dar şi de personalităţi care şi-au câştigat un loc în Pantheonul ştiinţei româneşti.

Nu în ultimul rând, am considerat ca o datorie morală să readuc în memoria celor de azi Institutul de fizică atomică (IFA) de la Măgurele, înfiinţat la mijlocul secolului trecut şi dezvoltat ulterior de conduceri succesive, competente profesional, care vizau, în primul rând interesele - în perspectivă - ale României (detaliate în cap. IX) reuşind să creeze un centru de excelenţă, recunoscut atât în ţară, dar mai ales peste hotare.

La noi până astăzi, nu se ştie că excelenţa, ca şi talentul sunt un har de la Dumnezeu, la care se adaugă zeci de ani de muncă şi creativitate. (...)

Am crezut întotdeauna după 1989, că institutele de cercetare şi mai ales Universităţile şi cadrele universitare vor începe şi la noi să fie validate scientometric, adică după criteriul valorii, aşa cum se procedează în toate statele civilizate.

M-am înşelat amarnic. De unde şi strădania mea de a analiza şi sublinia carenţele sistemului de evaluare de la noi, bazat pe criterii politice asezonate cu tradiţia noastră bizantină, care mima schimbarea.

Învăţământul superior românesc este oligarhic, legea bunului plac domneşte, şi toată puterea este deţinută de aceiaşi oameni. Nu întâmplător, România se situează până astăzi, în 2005, la coada tuturor statisticilor şi clasamentelor internaţionale privind dezvoltarea ştiinţei şi a învăţământului”.


În continuarea acţiunilor publicistice asumate, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română. Prin intermediul acestui proiect, la propunerea comunităţii tomitane, academicienii dobrogeni Petre T. Frangopol  (membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (membru titular al Academiei Române) vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa, în cadrul unei şedinţe festive ce va avea loc miercuri, 10 iulie, în sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.​



Citește și:

Despre proiectul #DobrogeaAcademică


#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“

#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Despre Marian-Traian Gomoiu

#DobrogeaAcademică Dr. Tania Zaharia despre activitatea academicianului Marian-Traian Gomoiu la Institutul Român de Cercetări Marine din Constanţa (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre

Despre Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică Acad. Dorin Poenaru - „Petre T. Frangopol, întemeietor de şcoli şi lider de opinie“ (document)

#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari