Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitala - „Amintiri și povestiri“, de Garabet Kümbetlian Oameni speciali și „crâmpeie de viață”

ro

27 Jul, 2020 00:00 3114 Marime text

Printre paginile de „Amintiri și povestiri” depănate de Garabet Kümbetlian, volum aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța  am descoperit admirabile portrete de oameni speciali, pe care autorul a avut privilegiul să-i cunoască și să învețe de la ei ce înseamnă integritatea, profesionalismul, responsabilitatea sau dăruirea.
Este vorba de savanți și oameni de știință, dar și de muzicieni, pictori sau literați, personaje care i-au marcat autorului modul de a se raporta la lume și existență, „în cei peste 80 de ani de viaţă plină de evenimente, muncă şi eforturi creatoare”.

Între cei evocați cu nostalgie este și academicianul Radu Voinea, de la moartea căruia s-a împlinit anul acesta un deceniu. Profesor asociat, începând cu anii ’90, la instituțiile de învățământ superior din Constanța, Radu Voinea a fost rectorul Politehnicii bucureștene și membru fondator, precum și președinte executiv, al „Academiei de Ştiinţe Tehnice din România” (ASTR).

Cu contribuții remarcabile în domeniul științific, al mecanicii și rezistenței materialelor, profesorul Radu Voinea a fost și un entuziast susținător și promotor al personalităților din toate celelalte sfere ale culturii și spiritualității românești, conștient că o societate nu poate crește dacă își ignoră valorile.

Am extras, din cartea lui Garabet Kümbetlian, un fragment referitor la conferințele organizate de Academia Română la inițiativa Profesorului (oglindite în volumele ulterioare de „Evocări”), dar și la cele trei tomuri autobiografice, pline de viață și personaje „grele” ale științei și culturii noastre – o carte oferită de Radu Voinea cu autograf, chiar înainte cu câteva zile de marea sa trecere către lumea umbrelor.
 

„În anul 1971, Biroul Prezidiului Academiei Române, la propunerea secretarului general Radu Voinea, a luat iniţiativa instituirii unui ciclu de conferinţe intitulat Evocări la care urmau să fie invitaţi membri ai Academiei Române (iar după 1997 şi ai Academiei de Ştiinţe Tehnice din România-ASTR), dar şi alte personalităţi din domeniul ştiinţelor, literaturii şi artelor, pentru a evoca momente interesante, inedite şi deosebite din viaţa lor. Conferinţele urmau să aibă loc la Casa Oamenilor de Ştiinţă (COŞ). Conferenţiarul urma să fie prezentat pe scurt, de preşedintele Academiei Române (sau după 1997 şi de preşedintele ASTR), sau după caz, de către secretarul general al uneia sau alteia dintre cele două Academii. Conferinţele urmau să fie (şi au fost) înregistrate pe benzi de magnetofon, astfel încât să se constituie într-o fonotecă a posterităţii.
În anul 2005 academicianul Radu Voinea, devenit între timp preşedinte al ASTR, a luat iniţiativa transcrierii conţinutului benzilor sub o formă tipărită, în volume care să apară sub egida Academiei Române şi ASTR. În felul acesta au început să apară primele numere ale colecţiei cu EVOCĂRI. Primul volum cuprindea (printre altele), evocările lui Victor Eftimiu, Al. Philippide, Grigore Moisil, Henri Coandă, Alexandru Graur, Pantelimon Halipa, Aurel Beleş, Geo Bogza, Cella Delavrancea, Iorgu Iordan, Octav Onicescu, Şerban Cioculescu, Remus Răduleţ ş.a. În al doilea volum (2006) semnau Eugen Simion, Radu Voinea, Panaite Mazilu, Răzvan Teodorescu, Marius Sala, Mircea Maliţa, Gleb Drăgan, C-tin Bălăceanu Stolnici ş.a. În al treilea volum (apărut în anul 2007) semnau Marius Peculea, Dan Berindei, Gheorghe Buzdugan, Radu Beligan, Horia Colan, Garabet Kümbetlian, Ioan Hera ş.a. Evocarea mea a fost prezentată în ziua de 16 martie 2007 în plenul Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi a fost prefaţată de academicianul Radu P. Voinea.

 

  DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

 

În acelaşi an (2007) au apărut şi cele trei volume autobiografice «Crâmpeie de viaţă» ale academicianului Radu Voinea, care cuprind toate momentele importante ale vieţii Domniei Sale. L-am rugat să-mi înscrie semnătura sa pe primul volum. Şi-a înscris-o imediat, zâmbind hâtru, în maniera sa obişnuită: «Colegului, prietenului şi distinsului profesor doctor inginer GARABET KÜMBETLIAN, cu sentimente de aleasă preţuire şi multă, multă afecţiune, R Voinea 21 aprilie, 2010»
Abia aşteptam să ajung acasă să le citesc. Am ajuns seara târziu. Am vrut mai întâi să le văd «Cuprinsul». Volumele nu au «Cuprins», aşa că le-am abordat «pe rând», în ordinea lor firească. Le-am citit pe nerăsuflate noaptea şi în dimineaţa următoare. Când am ajuns la sfârşitul volumului III (pagina 221 din 265), mi-am amintit de zâmbetul hâtru al profesorului: Inserase pe două pagini (221 şi 222) o frumoasă prezentare a mea.
Academicianul Radu P. Voinea a părăsit această lume minunată, dar controversată şi uneori chiar ingrată cu Oameni ca el, în ziua de 11 mai a anului 2010.”

 
#citeşte mai departe în Amintiri și povestiri“,
# „Amintiri și povestiri“
#Autor Garabet Kümbetlian


Dacă în urmă cu 122 de ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: acad.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală Garabet Kümbetlian, „Amintiri și povestiri“ - o apariție editorială de excepție, disponibilă de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian: Amintiri despre inventatorul Gheorghe Manea, povestite de savantul constănţean Garabet Kumbetlian


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari