Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Armenac Manissalian – un armean de poveste

ro

23 Apr, 2021 00:00 3760 Marime text
 
Sâmbătă, 24 aprilie, de la ora 10.00, la sediul din str.Mercur nr. 2 din Constanța, Uniunea Armenilor din România - sucursala Constanța, va organiza un eveniment dedicat lui Armenac Manissalian.

Evenimentul va fi moderat de prof. Arșaluis Sarchizian Gurău și va cuprinde un scurt istoric despre viaţa și activitatea lui Armenac Manissalian, prezentat de actualul Președinte al Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanţa, Dr. Liviu Merdinian, un moment liric cu implicarea câtorva membri ai comunităţii, copii și adulţi, și dezvelirea portretului în creion a marelui filantrop, realizat de contemporanul ar$st plas$c, George Zgură. De asemenea, va fi inaugurată cu această ocazie și o placă memorială sub forma unei cărți din piatră, pe care vor fi gravate câteva cuvinte despre moștenirea culturală lăsata de această personalitate remarcabilă.

 
Personalitate a vieții interbelice românești, mare om de afaceri și filantrop, Manissalian a fost al doilea președinte al Uniunii Armenilor, iar în 1903 a pus piatra de temelie a celui mai frumos palat din Constanța, „o splendidă bijuterie arhitectonică”, distrus, din păcate, în timpul bombardamentelor din 1941.
 
Despre familia armeană Manissalian se ştie că a emigrat de la Constantinopol la Constanţa la începutul secolului XX, după evenimentele din Turcia împotriva armenilor. Era o familie foarte bogată, cu șase copii, Armenac fiind al doilea. Împreună cu fratele său mai mare, va fonda o societate de export cereale către Aus­tria şi Franţa.
 
Considerat un fel de „Schindler” al armenilor, Manissalian a salvat mii de armeni refugiați, a înființat la Bucureşti un spital cu 250 de paturi și un orfelinat pentru 200 de copii la Strunga.
 
Afacerile sale au fost falimentate în timpul crizei din 1928, când s-a văzut nevoit să renunțe la toate bunurile materiale. I-a rămâne doar satisfacția succesului fiicei sale, Lizette, ajunsă pianistă de succes.
 
Evenimentul din această sâmbătă va fi prezentat de dr.Liviu Merdinian, președinte UAR sucursala Constanța, de profesoarele Arșaluis Sarchisian Gurău și Madi Simion.
 
Din volumul I al seriei „Armeni de seamă din România”, semnată de regretatul publicist Simion Tavitian, am desprins câteva fragmente despre personalitatea memorabilă a lui Armenac Manissalian și moartea sa, la 59 de ani:
 
„Referindu-se la familia Manissalian, scriitorul Petre Vulcan, în cunoscutul volum intitulat «Album național al Dobrogei», editat la 21 aprilie 1906, scria: «Domnul Manissalian, ca şi frații domniei sale, se bucură în orașul nostru de multă simpatie şi s-a distins întotdeauna prin fapte filantropice, contribuind cu obolul lor la alinarea multor suferințe»". (...)
 
 Amărât şi profund dezamăgit, nefiind ajutat, în schimb lovit sub raport moral, Armenac Manissalian închide ochii la vârsta de 59 de ani, nu înainte de a se spovedi celor apropiaţi: «Fă un bine, dar aruncă-l în spate. Nu aştepta de la nimeni recunoştință şi mulțumire»...
Regina Maria a României trimite doamnei Mariette Manissalian o carte poștală înfățișând chipul ei și prin care familia regală prezintă condoleanțe la moartea lui Armenac Manissalian, primul preşedinte al Uniunii Armenilor din România.
Personalitatea lui Armenac Manissalian, faptele lui şi, în special, devotamentul, dăruirea pentru cauza naţiei sale, vor dăinui cât timp va exista comunitatea armeană pe pământul românesc. A fost un Mare Armean”.
 
Sursa foto: araratonline.ro
 
#citește mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Părintele Avedis Mandalian rememorează o dată istorică în viața comunității armene din Constanța
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari