Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Constantza“ De la 1.000 la peste 60.000 de locuitori. Beneficiile de la malul mării care au atras locuitorii

ro

09 Jul, 2021 00:00 2723 Marime text


 
  • Vechiul Kustenge era o localitate cu 1000-2000 de locuitori, sub dominația turcă. De-a lungul timpului a evoluat, iar în anul 1947 înregistra aproximtiv 60.000 de locuitori.
Broșura „Constantza“ apărută în 1947 are 19 pagini și prezintă evoluția de la Kustenge la Constanța, atât din punct de vedere al obiceiurilor, detaliind importanța curentelor marine și efectele extrem de benefice pentru toți cei care aleg să petreacă vacanțele pe litoral.



Broșura este bogat ilustrată oferind o perspectivă a turismului din secolul apus, pe vremea când plaja Mamaia era situată la 6 kilometri distanță de oraș. Cele două erau legate printr-o cale ferată pe care circulau între 8-12 trenuri pe zi. În altă ordine de idei, sunt prezentate și hotelurile, dar și prețurile de cazare ale anilor `90.

Numele localității provine de la Constantin cel Mare, împăratul roman. Constanța, situată la 40°11’ latitudine și 28°30’ longitudine est de meridianul Greenvich este vechiul Tomis din Pontul Euxin fondat de Eleni.  Primul port al țării, fiind utilat modern cu: silozuri, uscătorie de porumb, instalații speciale pentru exportul produselor petrolifere etc. Era legat de Occident prin linii regulate de vapoare. Acesta este locul unde marele poet latin Publius Ovidius Naso a fost exilat și a decedat.

„Clima Constanței se remarcă prin umiditate plăcută, presiune atmosferică maximă, puternică luminozitate, bogăție intensă în oxigen și ozon și un aer de o puritate extraordinară grație brizei ușoare ce adie din largul mării.“, se notează în broșură.


De altfel, din aceste pagini ale istoriei aflăm detalii despre compoziția apei mării, temperatura înregistrată în timpul sezonului, direcția vânturilor, aerul, dar și amănunte despre modul magic în care apune și răsare soarele.

O serie de beneficii ale razelor de soare sunt prezentate în rândurile printate. Constanța fiind renumită pentru tratarea unui număr mare de boli cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii. Helioterapia în Constanța era unică în Europa datorită faptului că plaja este orientată către răsăritul soarelui, iar razele au un maximum de intensitate și eficacitate terapeutică. Staţiunea era considerată în anul 1947 „regina stațiunilor balneoclimaterice“.

Părinții își aduceau copiii pe malul Mării Negre pentru a-i trata de afecțiuni precum: anemie, cloroză, debilitate, lipsa de apetit, întârzierea în creștere, tuberculoza osoasă articulară, peritoneală, supurațiile cornice etc.
Adulții se tratau de unele dintre bolile cu care se confruntau și copiii, la care se adaugă: stările de convalescență, de surmenaj, fracturile care întârzie să se consolideze, stările neuro artistice, reumatismele cronice și guta cu toate manifestările lor.

Femeile care sufereau de afecțiuni ginecologice, afecțiuni pelviene dureroase se tratau cu o helioterapie mai îndelungată.

„ Acțiunea razelor solare asupra organismului topește inflamațiile, chiar și pe cele mai vechi, contribuie la eliminarea părților fără viață și le înlocuiește cu țesuturi normale regenerate.

Aici, bătrânii reîntineresc, iar copiii, dragii și scumpii noștri copii, cresc văzând cu ochii în greutate, vigoare și sănătate. Sângele se îmbogățește în globule roșii și circulă mai vioi, ganglionii se topesc și umflăturile dispar.
Efectele vindecătoare ale soarelui, aerului și ale băilor de mare la Constanța sunt atât de impresionante, încât cine a beneficiar odată de ele, revine în fiecare vară, ca o adevărată sursă a elixirului de viață, de sănătate.“, scrie autorul.


Mai multe amănunte despre tratarea afecțiunilor, hotelurile și plajele, dar și prețurile de cazare din anul 1947 găsiți în cartea „Constantza“.

Sursa foto: „Constantza“

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.



Citește și:

#DobrogeaDigitală: Istoria din spatele „Edificiului cu mozaic“ din Tomis (galerie foto)

#DobrogeaDigitală: Monede autonome inedite din Dionysopolis și cronologia lor relative

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari