Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitala – „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească” Un secol de la înființarea școlii navale în Constanța. Sărbătoarea Liceului Tehnologic „C.A. Rosetti”

ro

01 Jun, 2020 00:00 3806 Marime text

Actul de naștere al Liceului Tehnologic „C.A. Rosetti” din Constanța datează din anul 1920, când era înființată Școală profesională de ucenici de pe lângă Șantierul Naval Constanța. Apoi a purtat pe rând denumirea de Liceul Industrial nr. 1 (1972), Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini Constanța (1992), Grup Școlar „C.A. Rosetti” (2006). Din anul școlar 2012-2013 se numește Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”. 


În prețioasa lucrare colectivă Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, pe care o puteți lectura în varianta virtuală în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, sunt consemnate primele informații despre evenimentul de acum un secol.
 

„Școală navală Constanța s’a înființat în 1920, după ce s’a hotărît despărțirea Școalei pregătitoare de ofițeri de marină de cea de artilerie. S’a ales această localitate pentru a găși în întâiul nostru port maritim atmosfera și mediul necesar formării numiților ofițeri. Școala s’a deschis la 1 lulie 1920 sub comanda comandorului Corneliu Buchholzer, în fostul local al școalelor de maiștri de marină.
În anii 1923-25, dovedindu-se insuficiența acestui local, i s’au prelungit aripile, încât s’a dublat aproape. Astfel s’a obținut o sală mare de conferințe și recepții, cum nu sunt multe în Constanța decât cea dela Casinoul comunal și cea dela Teatrul Ligii Culturale. De asemenea s’au amenajat potrivit și dormitoarele și sălile de meditație ale elevilor.
În 1922-23 s’a construit și un pavilion pentru stațiunea T. F. S. (telegrafie fără sârmă) care deservește și poștă. Pe lângă insuficiența localului și a mobilierului, școala a avut să lupte și cu alte greutăți. Nu avea, la început, nici material didactic, nici cursuri sau manuale, nici profesori de specialități. Aceștia mai cu seamă se găseau anevoe, fiindcă după răsboiu se împuținase simțitor numărul ofițerilor noștri de marină.
Cursurile au început la 15 Noemvrie 1920 cu amândoi anii Școalei pregătitoare. Tot atunci se înființează și școala de aplicație pentru locotenenții cari, din cauza răsboiului, n’o urmaseră încă. Pentru materiile de specialitate, profesorii se recrutează dintre ofițerii de marină, la cari se adaogă și ofițeri din armata de uscat. Matematicile le predau inginerii Serviciului construcțiilor Portului, iar cursurile de cultură generală profesorii dela liceul «Mircea cel Bătrân». Dela înființare și până acum între profesorii școalei găsim: 1 general, 3 colonel, 2 locotenent-colonei, 5 maiori, 3 căpitani, 2 locotenenți, 1 sublocotenent și 56 ofițeri de marina. Profesori civili sunt 9, ingineri 9, comandanți ai școalei 3, director! de studii 6. E o școală bună și serioasă. Această o arată promoțiile.
În 1923, de exemplu, din 63 elevi prezentați la examen sunt admiși în școală pe 2 ani 25 și sunt promovați ofițeri 18. În 1928 selecția e și mai mare. Din 79 prezentați la examen numai 19 sunt admiși în școală și tot atâția sunt fi promovați. Dintre aceștia s’au ales 16 ofițeri distinși cari au fost trimiși în străinătate (Franța și Italia) pentru perfecționare.
Pe lângă obișnuitele șezători științifice-literare, precum si sărbătorile naționale, școală are solemnitățile ei deosebite: Depunerea jurământului, 101 zile, solemnitatea înaintării la gradul de sublocotenent. În programul scoalei intră că un element esențial călătoriile de studii. În fiecare an se face o călătorie de instrucție cu vaporul «Principesa Maria» în apele românești până la 4 Maiu, iar dela 15 Maiu în apele străine (Constantinopol, Muntele Athos, Salonic, Pireu, Suda Bay, insulele Greta, Syra, Chioș). În fiecare vara apoi elevii se îmbarcă și pe unul din vasele armate pentru a face practică necesară”.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF



De-a lungul anilor, prin munca profesorilor de ieri și de azi, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” a devenit emblematic pentru județul Constanța. Pe băncile sale și-au dobândit știință de carte și pregătirea profesională, zeci de generații. Ne mândrim cu foștii absolvenți, care sunt ingineri, ofițeri, profesori, dar și sudori, lăcătuși și electricieni - oameni împliniți profesional și familial, cu responsabilități, apreciați în societate”, scrie prof. Camelia Soporan, de 17 ani cadru didactic în această instituție centenară.
La ora actuală, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” Constanţa oferă tinerilor din municipiul şi judeţul Constanţa permite formarea unor competenţe cheie, în domeniile mecanică, electric, electronică şi automatizări, electromecanică respectiv comerţ, turism şi alimentaţie.


#citește mai departe în „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală: Tudor Arghezi, 140 de ani de la naștere. Tainic legat de pământul fabulos al Dobrogei

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari