#DobrogeaDigitală „Existențe și creații literare“, autor Pericle Martinescu, de astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
02 Dec, 2019 00:00
02 Dec, 2019 00:00
02 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2753
Marime text
Textele selectate și republicate în cartea „Existențe și creații literare“, a lui Pericle Martinescu, marchează preocuparea autorului pentru cercetarea unor creații literare raportate la existența creatorilor și la cauzalitățile de ordin social-istoric din epocile în care aceștia au trăit.
Chiar dacă avem de-a face cu eseuri literare, în care sunt dezbătute biografii și opere ale unor importanți creatori români sau universali, autorul ne oferă, și de această dată (așa cum o face în seria de jurnale intime), o frescă social-istorică și culturală a unei jumătăți de veac.
Scriitorul acestor „Existențe și creații literare” e acum mai matur și mai temperat, mai riguros în abordarea subiectelor și a problemelor, deși viziunea, ca și interpretarea, rămân personale, dar utile și instructive în perspectivă informațională.
Stabilind o relație determinantă între structura psiho-fizică și vocația creatorului, între actul creator și procesul existențial cu toate coordonatele lui conjuncturale, eseistul ia în discuție opere și autori aparținând unei perioade istorice, care a cunoscut mari controverse ideologice.
Una dintre exegeze face o analiză pe marginea vieții și operei lui Eminescu, la cincizeci de ani de la moartea poetului, cu un amestec de venerație și tristețe pentru efigia ca dăinuie în poezia românească: „El rămâne un exemplar unic, născut din cea mai concretă realitate, combinată cu cea mai iradiantă legendă.”
Considerațiile asupra lui Mircea Eliade se referă mai cu seamă la influența acestuia asupra mediului spiritual al anilor ’30, pentru care a fost un autentic ferment al modernității ce avea să marcheze gândirea și creația literară românească, integrând-o în circuitul valoric european și chiar universal. La 95 de ani de la nașterea lui Eliade, Pericle Martinescu îl omagiază comentând pe marginea celor 600 de pagini de jurnal, publicat în Franța, și apreciind seninătatea gândirii, profunzimea meditațiilor și confesiunilor, admirabila modestie și calitate morală.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
Trecând la Sadoveanu, eseistul se oprește asupra naturii lirice a marelui prozator, găsind de cuviință să comenteze pe marginea versurilor cu influență eminesciană, mici bijuterii de gen, presărate prin corespondența sa cu prietenii sau chiar în povestiri sau romane.
Despre Dostoievski și opera sa, autorul susține că a zdruncinat serios mecanismul rațional al omului modern („Filozofii, scriitorii, artiștii, psihologii, sociologii, criminologii, moraliștii, clericii chiar, au depistat în Dostoievski un imens număr de legi pe care nimeni nu le abordase și spre care nimeni nu îndrăznise să se îndrepte mai înainte”).
Pericle Martinescu, traducător al Confesiunilor lui Jean-Jacques Rousseau, folosește pretextul apariției ediției integrale a operei, în 1969, pentru a scrie o prefață a volumului și a face o amplă biografie a marelui gânditor francez, „un suflet aristocrat într-o fire de țăran”, care s-a bucurat de apreciere și celebritate încă din timpul vieții, fiind totuși nefericit și suferind de mania persecuției.
Autorul întocmește glose detaliate și pline de considerații interesante pe marginea vieții și operei altor creatori importanți precum Gustave Flaubert, Jonathan Swift, André Malraux, Nikos Kazantzakis, William Faulkner sau Picasso, pe care vă invităm să îi descoperiți în volumul aflat de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
Descoperă și alte cărți semnate de Pericle Martinescu disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța!
„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu
„Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu
„Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945”, de Pericle Martinescu
„7 ani cât 70”, de Pericle Martinescu
„Figuri în filigran“, de Pericle Martinescu
Citește și:
#sărbătoreşteDobrogea141: „Meritul Dobrogean“ pentru Pericle Martinescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii