Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:58 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Implicarea preoților, în interbelic, în programul de vaccinare împotriva TBC

ro

29 Mar, 2021 00:00 3808 Marime text

Pe 24 martie este marcată în fiecare an Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC). Data a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC. În fiecare an, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză (TBC). În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolii.
 
În contextul actul pandemic, până la apariția vaccinului împotriva COVID-19, oamenii de știință au încercat să vadă dacă vaccinul BCG oferă protecţie împotriva COVID-19. Pe lângă prevenirea tuberculozei, vaccinul ce conţine bacilul Calmette–Guérin (BCG) are efecte benefice asupra sistemului imunitar şi oferă protecţie împotriva a diverse tipuri de infecţii, fiind folosit şi în tratarea cancerului de vezică. OMS nu a recomandat vaccinarea BCG în scopul prevenirii COVID-19, însă continuă să recomande vaccinarea BCG a nou-născuţilor în ţările sau contextele în care se remarcă o incidenţă ridicată a tuberculozei.
 
„Preoţii să lumineze publicul şi să-l îndemne să facă declaraţia imediat după naştere”
La începutul anilor 1930, și pe fondul Marii Crize Economice care ajunsese și în România, autoritățile duceau o luptă aprigă împotriva tuberculozei prin vaccinarea nou-născuților, cu vaccinul BCG. Programul de imunizare se desfășura greu, însă, atât din cauza părinților care anunțau cu întârziere nașterea copiilor, cât și din cauza comunicării greoaie dintre oficiile de stare civilă și asistenții medicali sau moașe.
Pentru a eficientiza procesul de vaccinare, Direcția Sănătății din cadrul Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale a transmis o adresă către Ministerul Instrucţiunii Publice şi al Cultelor prin care cerea „ca preoţii să îndrume pe credincioşi a face la vreme cuvenitele declaraţiuni de naştere a copiilor spre a fi astfel feriţi de amenzile ce se vor aplica conform legii stării civile”. Conținutul adresei a fost publicat în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 7, anul VIII, iulie 1931:
Avem onoare a vă aduce la cunoştinţă următoarele observaţiuni făcute cu privire la vaccinul B.C.G. ce se administrează noilor născuţi de multe ori cu întârziere, adică de la 7-10 - a zi de la naştere şi vă rog să binevoiţi· a lua măsuri în ceea ce vă priveşte.
1. Unii părinţi fac declaraţia de naştere la oficiul stării civile la 4 - 6 zile după naştere şi chiar mai târziu.
2. Agenţii sanitari şi moaşele însărcinate cu administrarea B.C.G. se duc rar la oficiul stării civile pentru a culege adresele noilor născuţi, adică la câte 2-3 zile chiar şi mai rar.
3. Să se aplice riguros legea stării civile care prevede declaraţiunea în termen de 3 zile, dând în judecată pe contravenienţi, făcându-se în prealabil anunţuri prin ziare.
4. Preoţii să lumineze publicul şi să-l îndemne să facă declaraţia imediat după naştere.
5. Moaşele particulare şi cele empirice care au asistat la naştere, să anunțe imediat faptul, Circumscripţia sanitară respectivă sub sancțiuni.
6. Personalul sanitar însărcinat cu operaţiile B.C.G. să ridice cel puţin de trei ori pe săptămână adresele noilor născuţi de la oficiul stării civile.
 
#citește mai departe în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr 7, anul VIII, iulie, 1931.

Sursă foto: Druche Ionuț (județul Tulcea, perioada interbelică)
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari