Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In memoriam Pericle Martinescu, un martor fidel și inspirat al epocii sale

ro

24 Dec, 2019 00:00 1743 Marime text

Astăzi se împlinesc 14 ani de la moartea scriitorului dobrogean Pericle Martinescu. Celebrat în urmă cu o lună, https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/sarbatorestedobrogea141-meritul-dobrogean-pentru-pericle-martinescu-2709.html în cadrul evenimentului organizat de ZIUA de Constanța, https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/ziua-dobrogei/ziua-de-constanta-sarbatorestedobrogea141-sub-semnul-lui-dionisie-exiguul-ziua-dobrogei-la-a-treia-editie-cu-o-tema-in-premiera-dobrogea-704847.html cu ocazia împlinirii celor 141 de ani de la revenirea Dobrogei în cadrul statal românesc, Pericle Martinescu s-a aflat printre personalitățile marcante ale culturii românești, fiind – prin memorialistica sa – un martor autentic și implicat al tumultuosului secol XX.





Născut pe 11 februarie 1911, în comuna Viișoara din județul Constanța, scriitorul a făcut școala primară în satul natal, iar studiile secundare la Liceul „Mircea cel Bătrân" din Constanța (primele patru clase) și Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, unde își ia bacalaureatul în 1931). Anul petrecut în orașul de la poalele Tâmpei va fi evocat, într-un amestec de ficțiune și confesiune, în romanul său de debut, Adolescenții de la Brașov (1936), aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!



După absolvirea Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității București (1935), unde îi are profesori pe C. Rădulescu-Motru, P. P. Negulescu, Dimitrie Gusti, Mircea Florian, Tudor Vianu, Mihail Dragomirescu, funcționează ca referent la Primăria București, la Biblioteca Municipală, apoi este angajat la Direcția Presei din Ministerul Propagandei Naționale, trecând apoi la Ministerul Informațiilor.


Colaborează la majoritatea revistelor literare ale vremii și este contemporan cu cei mai importanți scriitori interbelici: Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Camil Petrescu etc. Toate aceste nume vor apărea în bogata sa memorialistică, unde evocă întâmplări, călătorii, lecturi, întâlniri providențiale, iubiri, iluzii și dezamăgiri.


Membru al Societății Scriitorilor Români, care va deveni, în 1949, Uniunea Scriitorilor din România, Pericle Martinescu este un prodigios prozator, eseist, diarist și traducător, lăsând nu mai puțin de 13 volume de autor și peste 20 de traduceri din autori francezi, ruși sau greci.


Dintre cărțile sale aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, amintim: monografia sa despre Costache Negri (1966), culegerea de eseuri literare Retroproiecții literare (1973), sau incitantele confesiuni și evocări interbelice din Umbre pe pânza vremii (1985).


După 1990, publică un interesant memorial de călătorie în Grecia, Excursie în Ciclade (1996), precum și o erudită cercetare despre Odiseea editării poeziilor lui Eminescu.


Cele mai consistente rămân însă mărturiile și evocările din jurnalele intime, unde diaristul se dovedește un autentic martor supraviețuitor al unor epoci controversate. Un jurnal „de sertar” despre tribulațiile anilor stalinizării, 7 ani cât 70 (1997), va fi urmat de noi restituiri ai unuia dintre ultimii supraviețuitori ai generației interbelice, cu istoria sa frământată și totuși fertilă pentru creație – Jurnal intermitent (2001)Confesiune patetică – pagini de jurnal intim (1936-1939) Vulcanul iubirii (2005)Uraganul istorieiPagini de jurnal intim, 1941-1945Bombe și boemă (2005).


Cronicar fidel și inspirat al epocii sale, Pericle Martinescu s-a stins din viață pe 24 decembrie 2005, la București, la vârsta de 94 de ani.

 

Citește și:

Pericle Martinescu, publicist, traducător interbelic

#sărbătoreşteDobrogea141: Pericle Martinescu, „un creator capabil să treacă dincolo de erudiţie şi inteligenţă şi să îşi atragă cititorul într-un experiment cultural“


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari