Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Inaugurarea oficială a unui mare edificiu industrial din Constanța

ro

31 May, 2021 00:00 3540 Marime text

 
  • La 31 mai 1936, se inaugura Abatorul de Export din Constanța
 
În anul 1936, în ultima duminică a lunii mai, se inaugura, în prezența regelui Carol al II-lea, a miniștrilor și a oficialităților locale, Abatorul de Export, cel mai mare edificiu industrial constănțean de la acea vreme.

În anul 1933, la inițiativa primarului Horia P. Grigorescu și respectând planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu (faimosul creator al Palatului Regal din București, dar și al Sanatoriului de băi de nămol din Eforie), se punea piatra de temelie a Abatorului, un impresionant complex în stil art deco, care avea să fie funcțional trei ani mai târziu, la 31 mai 1936.

A fost un prilej pentru naţional-ţărăniştii constănţeni de a se prezenta în faţa alegătorilor cu realizările lor, Abatorul fiind, alături de pavarea şi canalizarea pe străzile din cartierele mărginaşe, amenajarea parcului din faţa Gării sau înfiinţarea şcolii primare de meserii, un reper în dezvoltarea urbană a orașului.
 
O referință la acest important eveniment pentru Constanța am descoperit și în cartea istoricului Valentin Ciorbea - prețioasa monografie „Evoluția Dobrogei între 1918-1944”,  un  volum ce cuprinde bogate informații istorice și culturale, despre provincia  dintre Dunăre și Mare, în perioada interbelică și în anii celui de-al Doilea Război Mondial. 
 

„O realizare remarcabilă a fost construcţia abatorului de carne de la Constanţa. Din decembrie 1931 ideea unei astfel de investiţii a devenit, cum se precizează într-un periodic, «o preocupare de căpetenie a forurilor economice constănţene», carnea produsă fiind destinată exportului. După insistenţe, la 18 aprilie 1932, Parlamentul a alocat 45 milioane pentru amenajarea unui abator şi a unui târg de vite, atât pentru necesităţile de export, dar şi pentru satisfacerea consumului local. Abatorul a fost inaugurat la 31 mai 1936 în prezenţa oficialităţilor conducătoare ale ţării, având o capacitate de export de 100.000 kg pe zi.”

 
#citeşte mai departe în „Evoluția Dobrogei între 1918 – 1944”, de Valentin Ciorbea
#Evoluția Dobrogei între 1918 – 1944”
#Autor Valentin Ciorbea
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: uct-media.com
 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: Prima structură informativă secretă din Dobrogea

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari