Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

ro

03 Jun, 2022 00:00 2164 Marime text
 
 
  • Comitetul Pro Eminescu s-a ocupat de strângerea fondurilor pentru ridicarea bustului de bronz al marelui poet
 
În anul 1931, se înființa la Constanța comitetul Pro Eminescu, la inițiativa scriitoarei Zoe Verbiceanu și a ilustrului avocat și publicist I.N. Roman, care îl cunoscuse în tinerețe pe „poetul nepereche”.

Comitetul a desfășurat, timp de trei ani, o utilă și bogată activitate de popularizare a operei eminesciene și de strângere a fondurilor necesare ridicării unei statui care să-l nemurească, la malul mării, pe autorul „Luceafărului”.



Inaugurarea bustului de bronz creat de Oscar Han și amplasat lângă Farul Genovez, pe un soclu din travertin, cu înălțimea de trei metri a avut loc pe 15 august 1934, în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, principele moștenitor Mihai, care se aflau la Constanța, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei.

Dar, până la dezvelirea statuii, Comitetul a mai avut întruniri culturale în „Metropola Dobrogei”, organizând seri culturale și invitând personalități din toată țara, „soli ai intelectului român”.

Iată cum este surprinsă o întâlnire a Comitetului, în ziarul „Dobrogea Jună” (nr. 90, 14 iunie 1931), antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop”.
 
„Comitetul Pro Eminescu, care pentru lăudabilul scop de a înzestra oraşul nostru cu o frumoasă statue, nu s-a dat înlături dela nici un fel de sacrificii personale, dorind totodată să mai contribuie şi la propăşirea culturală, a adus în Metropola Dobrogei diferiţi soli ai intelectului român.

Deşi concetăţenii noştri împreună cu reprezentanţii autorităţilor din localitate şi-au înţeles datoria să-i înconjure în mare număr, aplaudându-i şi admirându-i cu toată sinceritatea, totuşi participanţii manifestărilor culturale n-au fost niciodată atât de satisfăcuţi zilele trecute la Cazinoul Comunal, unde s-a vorbit despre romanticul A. de Vigny, care i-a servit de multe ori de model.

Antichitatea şi preantichitatea, religiunea budhistă, etc., i-au sugerat deasemeni elemente de inspiraţie. Marea constituie elementul sugestiv ce-l preocupa adeseori pe Eminescu, fie ca evocare în sine, fie ca imagine de peisagiu, fie ca termin de comparaţie. Sunt poeziile cari dovedesc cu prisosinţă predilecţia marelui poet, de a privi marea din aceste trei puncte de vedere.

Conferenţiarul face apoi o succintă expunere asupra mării, asupra reflectării acesteia în literatura universală, încheind cu citirea a câtorva pagini din Paul Valery.

Regretăm că spaţiul ziarului nu ne-a permis să redăm mai mult din fondul atât de admirabil expus şi marea prezentată în mod savant, ceiace a impresionat adânc auditoriul, care cu aplauze îndelungate a acoperit ultimele cuvinte ale conferenţiarului.

Poate comitetul Pro Eminescu va avea fericita ideie să imprime aceste imagini de gândiri şi perle vorbite de cei luminaţi, care să fie rânduite pentru acelaşi scop.”
 

#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și: 
#DobrogeaDigitală: „Eminescu, inspiratul mării”
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari