Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Misiunea „Cuvioasa Paraschiva” din Constanța

ro

20 Jul, 2021 00:00 2023 Marime text
  • Odată cu intrarea României în Al Doilea Război Mondial, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, au luat naștere, la nivel eparhial sau parohial, diverse asociații sau centre misionare pentru ajutorarea celor afectați de război.

La Constanța, încă de la începutul războiului în cadrul parohiei „Sfânta Paraschiva” – Biserica Păcii, a fost înființat Comitetul misionar (sau Misiunea) „Sfânta Parascheva”, ca „organ de propagandă culturală, religioasă și națională”, care avea ca principal scop strângerea de alimente pentru soldații internați în spitalul „Prof. D. V. Sion” din Constanța. Coordonatorul misiunii era preotul paroh Andrei Dumitru.

Activitatea bogată a părintelui Andrei Dumitru l-a determinat pe Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, să îl numească, încă din anul 1938, protopop al Protoieriei Circ. II Constanța și să îl hirotesească Iconom-Stavrofor, pe 21 noiembrie 1939. Tot în anul 1939 a fost transferat la parohia „Sfânta Parascheva” din Constanța, unde avea să slujească 26 de ani, până în anul 1965, când această parohie a fost desființată.
„(...) În calitate de preot paroh și protoiereu, ajutat de enoriași și diferiți preoți, am contribuit cu alimente la masa bolnavilor din Spitalul 1 Constanța, timp de 40 de zile, în 1941, când aprovizionarea orașului se făcea cu greu (...). Aceeași activitate am desfășurat-o și la Spitalul Militar și la închisoarea din orașul Constanța”, scria într-un memoriu preotul Andrei Dumitru.

Din primul raport de activitate al Misiunii, redactat de preotul Andrei și publicat în „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr 1, anul XIX, ianuarie, 1942, aflăm că peste 30 de persoane lucrau voluntar în cadrul comitetului, pentru a asigura hrana și cele necesare soldaților internați în spitalele din Constanța.

Prin munca pe care membrii și membrele misiunii au depus-o pe tărâm național și samaritean, în spitale,în timp de bombardament, sfidând orice pericol și stând de veghe lângă patul ostașilor răniți, în semn de dragoste și mângâiere, cu adâncă smerenie vă rog, pe Preasfinția Voastră (n.r. Gherontie Nicolau), Președintele de Onoare al acestui comitet și îndrumătorul spiritual al tuturor creștinilor ortodocși din Dobrogea lui Mircea cel Bătrân, să binecuvânteze opera și sufletele celor ce au săvârșit-o, spre a o continua cu mai multă însuflețire, această acțiune de mângâiere a celor bolnavi, de ajutorare a celor lipsiți, fiind la înălțimea înaltelor comandamente morale și naționale”.

Printre alte activități întreprinse de Misiunea „Sfânta Parascheva” din Constanța s-au numărat: botezarea copiilor orfani din spitale, ajutorarea refugiaților și plasarea în diverse servicii sociale a celor rămași pe drumuri, organizarea „Ajutorului de iarnă” pentru cei lipsiți de posibilități și îngrijirea mormintelor eroilor.

Părintele Andrei Dumitru

În anul 1928 a absolvit Seminarul Teologic „Melchisedec Episcopul” din Ismail, iar în anul 1935 a susținut licența la Facultatea de Teologie din București. Pe 19 octombrie 1928 s-a căsătorit cu Maria Gâscă, tot din Casimcea, cu care a avut trei fete: Felicia, Adina și Margareta. A fost hirotonit diacon și preot în zilele de 6 și 9 decembrie 1928, de Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, pe seama parohiei Săcele, județul Constanța. În cei 11 ani de slujire la Săcele, părintele Andrei Dumitru s-a remarcat prin calități administrative deosebite, și nu doar în câmpul Bisericii. Pe lângă lucrările de renovare și întreținere a lăcașului de cult, a construit din temelii o casă parohială cu nouă camere, în care, în timpul regimului comunist, a funcționat spitalul comunal. Tot la Săcele s-a implicat în construcția „Școlii de copii mici”, pentru finalizarea căreia a vândut două hectare de pământ din averea personală.

Între anii 1939 și 1965 a slujit la parohia „Sfânta Parascheva” – Biserica Păcii, din Constanța, iar între anii 1965 și 1968 a slujit la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, tot din Constanța. A plecat din această viață la 61 de ani, pe 13 martie 1968. Este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.
#citește mai departe în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr 1, anul XIX, ianuarie, 1942.

Foto: Druche Ionuț
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Orbul vindecat la Crucea de Leac de la Dervent. „Chinina, aspirina... sunt ca făina, untdelemnul de la Sfântul Maslu”

 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari