Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Omagiu pentru Cornel Stavru, unul dintre cei mai mari tenori dramatici dobrogeni

ro

17 Sep, 2021 00:00 2397 Marime text
  • În urmă cu șașe ani, Cornel Stavru, unul dintre cei mai mari tenori dramatici dobrogeni a trecut în lumea celor drepți.
Cornel Stavru s-a născut la Constanța pe 31 august 1929 și s-a stins din viață s-a stins din viață într-o zi de 17 septembrie,  2015, la vârsta de 86 de ani. Provenea dintr-o veche familie greacă din partea mamei, iar tatăl său a fost albanez. Talentul său și-a făcut apariția încă din copilărie când interpreta fără probleme arii din opere celebre.

Și-a dedicat bună parte di viață scenei, interpretând printre altele, roluri principale în „Paiațe“ de Leoncavallo, a fost  Othello și Trubadurul în operele lui Giuseppe Verdi, Cavaradossi  în „Tosca“, Caleb  din „Turandot“,  Chenierdin „Andrea Chenier“, Florestan din „Fidelio“, Don José din „Carmen“,  Siegmund în „Walkiria“,  Walther von Stolzing în „Maeștrii cântăreți din Nürnberg“. Munca, talentul, pasiunea, devotamentul l-au purtat pe scene celebre din străinătate. A dat reprezentații în Italia, Iugoslavia, Grecia, Germania, Belgia și Egipt. În anul 1970, a cântat alături de ansamblul Operei Române, la Festivalul de la Atena.

A rămas în amintirea tuturor prin crearea unor roluri memorabile în piesele lirice românești: „Ion Vodă cel Cumplit“ de Gheorghe Dumitrescu, „Horia“ de Nicolae Bretan, „Bălcescu“ și „Dragoste și jertfă“ de Cornel Trăilescu, „La seceriș“ de Tiberiu Brediceanu. A cântat cu mari nume ale scenei românești și internaționale: Elena Cernei, Zenaida Pally, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez, Marina Krilovici, Maria Slătinaru-Nistor, Mirella Freni, Peter Schreier, Theo Adam. A interpretat diverse roluri și în Studioul Radio, în opere de Monteverdi, Purcell, Carl Maria von Weber, Gluck, Verdi, De Falla, Johann Strauss. Casa de discuri „Electrecord“ i-a înregistrat trei integrale discografice: „Cavalleria Rusticana“, „Paiațe“ și „Trubadurul“.

Încă din anul 1982, Cornel Stavru s-a retras din lumina reflectoarelor devenind director artistic al Operei Române pentru doi ani. Din 1991 până în 1993 a ocupat postul de consultant artistic al Operei din București, urmând, mai apoi, să dețină aceeași funcție la Opera din Brașov din 1993 până în 2001.

Doctor Adrian Doxan, ne împărtășește câteva dintre momentele de excelență ale maestrului tenor, în cartea sa intitulată „Teatrul liric (Opera Constanţa)“, pe care o puteți descărca gratuit din biblioteca virtuală ZIUA de Constanța.
 

„La 2 august 1967, la Teatrul de vară Mamaia, Teatrul muzical Constanţa a susţinut un Concert extraordinar cu baritonul Nicolae Herlea (Artist al Poporului şi Laureat al Premiului de Stat), soprana Magda Ianculescu (Artistă Emerită), tenorul Cornel Stavru (Artist Emerit), basul Valentin Loghin - Laureat al Festivalului Internaţional de la Varşovia 1961. În program: arii din operele compozitorilor: Bellini, Puccini, Rossini, Verdi, precum şi canţonete de: di Capua, Denza, Falvo, Milocker. A acompaniat orchestra teatrului dirijată de Constantin Daminescu.

„Teatrul muzical Constanţa prezintă la 10 iulie 1967, la Teatrul de vară Mamaia; un Concert extraordinar cu solişti de primă mărime: basul Valentin Loghin - Laureat al Festivalului de la Varşovia, soprana Magda Ianculescu (Artistă Emerită), baritonul Nicolae Herlea (Artist al Poporului), tenorul Cornel Stavru (Artist Emerit). Dirijor C. Daminescu.“
 

 


„La 12 iulie 1968, Teatrul muzical prezintă opera Cavalleria rusticana de P. Mascagni, sub conducerea muzicală a lui Constantin Daminescu, cu următorii invitaţi: Ruth Inden din RFG, Cornel Stavru (Artist Emerit), Ladislau Konya - Laureat al Concursurilor internaţionale de la Moscova, Geneva, Toulouse şi George Enescu din Bucureşti şi Constantin Iliescu de la Opera din Bucureşti, Ion Budoiu de la Opera Română din Cluj în opera Paiaţe de Leoncavallo.

Duminică 6 aprilie 1975. Teatrul liric constănţean prezintă opera Trubadurul având ca invitaţi pe Nicolae Herlea (Artist al Poporului), Cornel Stavru şi scenograful Roland Laub de la Opera Română Bucureşti“.

 
Sursa foto: „Teatrul liric (Opera Constanța)“
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

 #DobrogeaDigitală – „Teatrul Liric (Opera Constanța)”: In Memoriam artistul emerit Cornel Stavru, inginerul cu o impresionantă inteligență culturală

Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Pe ce scene l-a purtat talentul său de tenor


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari